IMG_5427

Die gekke jongens van de radio

De parlementaire verslaggeefster van NRC Handelsblad wist niet wat ze zag. Haar fotograaf riep: ‘Gaaf’ en verkneukelde zich dat hij de foto mocht nemen.

Gisteren, vrijdag, was ik in Monster, een dorpje bij Hoek van Holland om samen met 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol de studio van Surf Radio te bezoeken. 

Ziet u, ik ben naast kandidaat-Tweede Kamerlid voor 50PLUS (plek 7, oh dat wist u al) ook onbezoldigd programmaleider van de nieuwe internetomroep van 50PLUS.  

Dat gaat vanzelf met een partij met weinig geld, maar met grote ambities.

,,Wil jij dat radiowerk niet op je nemen?” vroeg Krol.

,,Maar ik heb de ballen verstand van techniek.”

,,Ach, je lult je er wel uit.”

Het deed me denken aan mijn eerste jaren bij De Telegraaf. Schreef ik twee verhalen over kerken, was ik de kerkspecialist. Schreef een paar verhalen over het huishouden en werd ik de bekendste huishoudspecialist van ons land.

Dat gaat me als programmaleider niet lukken, maar het is de zoveelste ervaring in mijn leven.

In Monster staat de piepkleine studio van Surf Radio ter grootte van een kinderslaapkamer, waar de meeste programma’s van www.50plusradio.nl worden opgenomen of naar toe worden gestuurd.

Pieter Ford, Peter Looij en Annoeska Drankier maken daar surfradio en wilden ons best helpen.

En nu werken ze dag en nacht om de programma’s professioneler te maken.

Gisteren nam ik taartjes voor hen mee. Van topbakker Paul Schalke uit Monster.

,,Worden de programma’s echt in dit hokje opgenomen,” vroeg de verslaggeefster nogmaals aan Henk Krol.  Hij en de andere aanwezigen moesten schuddebuiken van het lachen. Ja, werkelijk.

En er is ook nog een rode poes die tussen de apparatuur ligt te slapen en de slagroomrestanten van de taartjes mag oplikken.

Andere partijen zoals de SP en de VVD hebben enkele miljoenen voor hun verkiezingscampagne. Rutte investeert dit in peperdure open brieven in de kranten, maar bij 50PLUS is schraalhans keukenmeester.

Maar wij  hebben een groot voordeel op alle andere politieke partijen. Wij hebben ontzettend veel (oudere) vrijwilligers die ons helpen. Om te plakken, om bijeenkomsten te organiseren, om te flyeren. Zaterdag 4 februari flyer ik met ze in Zaltbommel, Tiel en Culemborg. Tis maar dat u het weet.

Ik heb het eerder geschreven: zonder al die oudere vrijwilligers stort het hele verenigingsleven in elkaar.

Zo presenteert Edvard Niessing, ooit het gezicht van RTL Nieuws, voor ons programma’s en is ook nog trambestuurder in Amsterdam en Den Haag.   Voormalig producer Frank Sauter maakt vanuit zijn woning in Frankrijk programma’s en is ook makelaar. Hij heeft een kasteel met 32 badkamers in de aanbieding. Misschien iets voor 50PLUSpartijreizen, maar die club moeten we dan eerst oprichten.

Mannen van rond de zeventig en ouder die een halve eeuw geleden als technicus of dj op piratenschepen  op de Noordzee werkten, helpen ons nu vrijwillig mee. Zoals Pieter Ford, maar ook Look Boden uit Hellouw bij Gorinchem. Hij was een van de eerste deejays van Radio Dolfijn en Radio 227.

Zijn prachtige en nog weinig gebruikte studio komt nu weer tot leven, want ook bij hem maken we programma’s voor 50PLUSradio. We willen niet dat de jongens en het meisje in Monster volledig overwerkt raken.

Bij Look maak ik Huishoudvitaminen wat u elke zondagochtend om 10 uur kunt horen en vanaf zaterdag 4 februari om 18.00 uur maken Look en ik samen het programma ‘Mijn goede jeugdherinneringen’ waarin we met weinig voorbereiding plaatjes draaien en daar ook over vertellen. Radio maken was altijd al mijn jongensdroom en nu komt die droom zomaar uit.

,,Je hebt een mooie radiostem,” zei Look deze week.

Waar een leven lang drinken en roken al niet goed voor is geweest.

,,Ik vertelde over de plaat ‘The Summer is Over’ van Dusty Springfield. Voor mij een van de beste zangeressen van de sixties.

,,Die is wel eens bij ons op het zendschip geweest,” zei Look in de uitzending die u volgende week zaterdag kunt horen.”

,,Wat?”

,,Ze heeft toen alle cabines gezien.”

,Wat?”

,,Nou ja, ze bleek lesbisch te zijn.”  

Het maken van muziek voor 50PLUS is een riskante onderneming, want je moet minstens drie generaties bedienen en de muziekkeuze van (ik noem maar) de 52-jarige Linda de Mol uit ’t Gooi is totaal verschillend dan van de 111-jarige Geertje Kuijntjes uit Gorinchem, bij mijn weten de oudste inwoonster van ons land.

Onze partij mag over aandacht niet klagen. Ik was 22 minuten aan het woord bij Radio Texel. Ik bedoel, wie het kleine niet eert is het grote die weerd. En Henk Krol was zelfs al op Radio 1 Australia. En zondagochtend zit-ie weer bij Businessclass bij Harry Mens die 70 wordt en zo lid van ons kan worden. Moet-ie wel 25 euro betalen.

Ik krijg mails uit verre oorden van senioren die via internet naar onze omroep luisteren. Een Nederlandse luisteraar die op Malta woont, vroeg of ik Meta de Vries niet kon aantrekken als presentatrice. Dat leek mij een probleem, want deze prachtige stem ging ruim vijf jaar geleden hemelen.

 

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.