klussen

Doe het zelf P

Parket
Als de vloer goed in de was zit, is kun je met een doek of een stuk keukenrol met wat keukenontvetter de vloer een opknappertje geven. Spuit de vlek ruim in en veeg er direct met een schone lap of een dot keukenpapier over heen. Omdat de vlek alleen in de waslaag zit en je dus de vieze was iets weghaalt, verdwijnt de kring of vlek. Ook is het een idee om, voordat je de vloer in de was zet, de vloer met een natte dweil met sop en een scheut ontvetter te dweilen.

Plakplastic
Het aanbrengen van plakplastic op een ruit dient zorgvuldig te gebeuren. De ruit moet goed schoon en ontvet zijn. Dat kan met water en spiritus. Daarna droog maken. Doe vervolgens een beetje water en een druppeltje afwasmiddel in een bloemenspuit. Vernevel wat van dat water op het raam. Dit is om in het begin het plakplastic nog iets te kunnen verschuiven. Het plakt dan niet zo snel aan de ruit. Het water verdampt vanzelf. Maak het beslist niet te nat, want dan komen er beruchte, witte vlekken onder het plakplastic.
U kunt ook een stukje van de beschermfolie achter het plakplastic lostrekken en beginnen met het beplakken van een hoekje. Houd daarbij een ruitenwisser bij de hand. Als er eenmaal een hoekje vastzit, kan de folie langzaam verder verwijderd worden, waarbij de ruitenwisser langzaam over het plastic wordt getrokken. Zo komen er geen luchtbellen tussen het plakplastic en de ruit. Doe dit werk met zijn tweeën. Het kan ook op een andere manier: de ruit helemaal insoppen met afwasmiddel. Het plastic op het sop plakken. Je kunt het dan blijven verschuiven tot het op de juiste plaats zit. Dan met een wisser eroverheen en je hebt geen bellen. En de lijm blijft houden.

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.