schoenen

Doe het zelf (S)

Schilderij
Een schilderij, spiegel of fotolijst hoeft u niet steeds recht te hangen, als u aan de achterkant een stukje schuurpapier plakt, de ruwe kant naar de muur. Een reepje schuimrubber aan de achterkant helpt ook. De lijst verschuift niet meer als u plakband aan beide kanten van het haakje rond de ophangdraad bevestigt.
Als u een duur schilderij heeft, of een schilderij waar u aan gehecht bent, moet u dit laten schoonmaken door de vakman of vakvrouw. Maar in het genre Zigeunermeisje of jongetje met traan kunt u het schilderij zelf wel schoonmaken, als er geen scheurtjes of afbladderende verfdeeltjes zijn. Stof het schilderij af met een zachte borstel. Bij voorkeur van echt kamelenhaar. Een dergelijk borstel koopt u in een winkel voor kunstschilderspullen. Een scheerkwast kan ook. U kunt ook de zuigmond met borstel van de stofzuiger gebruiken. Niet het schilderij raken. Het schilderij nooit met water reinigen. Hooguit met vochtige watten op het schilderij deppen. Ook geen zeep of andere schoonmaakmiddelen gebruiken.

Schildertips

 • Het komt regelmatig voor dat er bij het schilderen blaasjes ontstaan. Bijvoorbeeld bij hout van merbau. Dit heeft vaak te maken met het gebruik van watergedragen verf. Uit milieuoogpunt
  verplicht, maar in kwalitatief opzicht vaak slechter dan ouderwetse verf. Merbau heeft in water oplosbare inhoudstoffen, het zogeheten bloeden. Het is dus belangrijk om te weten of de gebruikte verf een waterafdunbare verf is geweest of een oplosmiddelhoudende verf. In het eerste geval verschijnen de blaasjes en in het tweede geval niet. Bij merbau als volgt te werk gaan: na het afbijten en drogen eerst een vochtisolerende laag aanbrengen, bijvoorbeeld polyurethaanverf of een siliconenhoudende verf. Bij laatstgenoemde verf dient ook de afwerking met siliconenhoudende verf te geschieden, anders verschijnen ook hier blaasjes, het zogeheten siliconeneffect.
  Blaasjes kunnen ook het gevolg zijn van het gebruik van afbijt. Als de afbijt niet goed wordt afgenomen met water en ammonia blijven er resten zitten en kunnen zich ook blaasjes ontwikkelen. Beter is het gebruik van een verfafbrander en een goede driehoekafkrabber.
 • De blikrand van uw verf- of lijmpot wordt vies waardoor het deksel niet meer sluit. Voorkom dit door strookjes folie te vouwen en over de rand te leggen.
 • Veel verfblikken missen een praktisch handvat om de pot te dragen. Neem een oude strandemmer en zet de verfbus daarin.
 • U wilt ook de onderkant van de deur schilderen, maar u heeft geen zin dat ding uit de scharnieren te lichten. Pak een restantje vloerbedekking en breng er verf op aan. Schuif het tapijt over de onderkant van de deur heen en weer.
 • Het is verstandig de poten van het tuinmeubilair en palen te impregneren. Vul jampotjes met een laagje verf en zet die onder de poten en u voorkomt het rotten van het hout.
 • Een houten en onbehandelde schutting kunt u schilderen met zonnebloemolie. Het is een spotgoedkope houtbeschermer. De fijne scheurtjes verdwijnen en het hout wordt waterafstotend. Spaarzaam aanbrengen. Bij voorkeur in een elektrische verfspuit en bij windstil weer. Voor het vernevelen dient de olie wel even verwarmd te worden tot 40 graden.
 • U wilt uw trap schilderen, maar vraagt zich af of de verf al droog is als u naar bed gaat. Schilder de treden om en om.
 • Een rolkwast blijft zacht als u hem na gebruik in folie verpakt en in het vriesvak legt.
 • Een verfbakje is gauw vies door het restant aan verf, dat hard wordt. Dat kan simpel worden voorkomen door de groentezakjes van de supermarkt om het verfbakje te doen waar je de verf in doet als je de roller gebruikt. Als je klaar bent, gooi je het zakje weg.
 • U verft zelf uw huis en staat op een aluminium trap. Waar laat u uw verfblik? Steek een stevige stok (bezemsteel of koperen waterbuis) door een sport. De stok moet aan elke kant circa dertig centimeter buiten de ladderboom uitsteken. Hang de emmer aan de stok en maak een inkeping in de stok om de emmer te borgen.
 • Een verfbus moet goed geroerd worden. Dat kan ook machinaal met een boormachine. Pas draaien als de boor in de verf is gestoken. U kunt overigens beter een roerhulpstuk of afgedankte garde als ‘boor’ gebruiken.
 • Een verfkwast kunt u uitstekend schoonmaken met een sopje van groene zeep. Een hard geworden verfkwast krijgt u weer soepel als u er eerst de meeste verfresten afklopt en daarna in de groene zeep steekt. De volgende dag spoelt u de kwast uit in warm sodawater.
 • Oude verf in een deurslot kan er toe leiden dat de sleutel vast komt te zitten. Probeer de sleutel te verwarmen met een föhn of een verfstripper. De sleutel kan dan erg warm worden. Met een doek of pannenlap proberen de sleutel er uit te trekken. Overigens kan ook een beetje naaimachineolie helpen. Lukt dit allemaal niet, dan komt het grote werk. Je kunt afbijtmiddel in het slot spuiten. Laat dat een half uurtje inwerken en haal dan de sleutel er uit. Haal vervolgens het slot eruit en maak het goed schoon met het overigens milieuonvriendelijke thinner. Daarna in de olie zetten.
 • Bij het schilderen willen er wel eens verfspetters wegschieten. Maak een oud washandje nat met terpentine en houd het in een plastic doosje (met deksel) bij de hand. Ook handig voor het wegpoetsen van spatjes op gezicht en handen.

Schoenen
Er zijn heel wat mensen, vooral vrouwen, die verslaafd zijn aan schoenen. De meeste mensen kiezen echter voor kwantiteit (veel) in plaats van kwaliteit (goed zittend). Ook het onderhoud laat te wensen over.

 • Het afgeven van sommige schoenen kan een probleem zijn. Het gaat zelfs dwars door de pantykous heen. De schoenen kun je inspuiten met anti-color, te koop bij de schoenmaker. Een paar keer inspuiten en de schoenen geven niet meer af. Ook het product Color Fix helpt. Ook bij veel schoenmakers te koop. Een andere tip: de binnenkant van de schoenen een paar keer inspuiten met Anti-Rain. Dit is eigenlijk een product voor het water- en vuilafstotend maken van schoenen en kleding, maar fixeert ook de kleurstoffen die soms in de voering van schoenen verwerkt zitten. U kunt het hielbandje en het randje van de binnenzool ook met nagellak insmeren. Een pot goedkope haargel werkt eveneens. Schep met je handen een klodder uit en smeer daar vervolgens de schoenen aan de binnenkant mee in. Goed laten drogen. Je kunt ook de binnenzijde inspuiten met haarlak of besprenkelen met talkpoeder.
 • Als u, zoals ik, graag blootsvoets in uw schoenen stapt, moet u de schoenen eerst met talkpoeder bestuiven. Uw voeten blijven droog en fris.
 • Bruine schoenen oppoetsen met het binnenste van een bananenschil. Te droge schoensmeer kunt u weer tot leven wekken door een stukje geraspte banaan aan het smeersel toe te voegen.
 • Doffe schoenen met een doorgesneden ui inwrijven. Daarna oppoetsen.
 • Last van gladde schoenzolen? De zool wordt stroever als u er met een doormidden gesneden rauwe aardappel overheen wrijft.
 • Gymschoenen kunt u in een kussensloop doen en op 30 graden met een fijnwasmiddel in de wasmachine schoonmaken. Bij sommige gymschoenen kan echter de lijm van de zool loslaten.
 • Kleine kinderen weten vaak niet het verschil tussen een linker- en een rechterschoen. Maak met een dikke viltstift een stip aan beide binnenzijkanten van de schoenen. Uw kind trekt de schoenen goed aan als de stippen tegen elkaar zitten.
 • Knellende schoenen behandelen door een aardappel doormidden te snijden en beide helften een nacht in de schoenen te leggen. Het vochtige leer wordt dan opgerekt. Het is een tijdelijke oplossing. U kunt ook een glaasje alcohol (70%) gelijkmatig in de schoenen doen. Na deze behandeling meteen instappen en een wandeling van twee uur maken. Bij twijfel kunt u beter de schoenmaker de schoenen laten oprekken.
 • Zet krakende schoenen een nachtje op een natte dweil en de kraak verdwijnt.
 • Leren schoenen kunnen waterdicht worden gemaakt met wonderolie. Drie- tot viermaal insmeren. Deze olie wordt ook wel ricinusolie genoemd. Na het insmeren de schoenen hangend drogen.
 • Maak linnen schoenen schoon met tapijtshampoo.
 • Als u moeilijke voeten heeft, moet u nooit besparen op de prijs van schoenen. Koop de beste schoenen en vergeet niet om steunzolen te kopen. Maak eens een afspraak met de voetzorg.
 • Natte schoenen op een droge, maar niet te warme plaats laten opdrogen en nooit bij de verwarming zetten. Natte schoenen zijn lastig te poetsen. Een paar druppels melk bij het schoensmeer helpt. Lakschoenen met melk poetsen zorgt voor een mooie glans. In natte schoenen moet u spanners aanbrengen. Bij voorkeur cederhouten spanners. Je verliest namelijk gemiddeld een borrelglaasje transpiratievocht per dag in je schoenen. Als spanners niet beschikbaar zijn, dan kunt u oude lappen of krantenpapier gebruiken. Spanners zijn in ieder geval van belang voor behoud van uw (dure) schoenen. Draag niet elke dag dezelfde schoenen. Dan krijgen de schoenen geen kans goed te drogen.
 • Sneeuwranden op schoenen verdwijnen met een doekje met azijn.
 • Steunzolen in schoenen sandalen glijden vaak. Koop een stukje klittenband of tweezijdig plakband en breng dat in de schoen aan. Je kunt overigens bij de meeste orthopedische schoenmakerijen en bij podologen klittenbandrondjes kopen. Die plak je in de schoen en onder de steunzool en hij blijft goed in de sandaal liggen. Steunzolen moet je regelmatig luchten en laten drogen, overigens niet op de verwarming. Steunzolen kun je inwrijven met kleurloze schoensmeer of een voedende crème om het leder te onderhouden. Steunzolen in sportschoenen kun je af en toe bestrooien met talkpoeder.
 • Suède schoenen zijn goed schoon te maken met koude thee in plaats van een speciale reiniger uit een dure spuitbus. Ook met Spa rood en een borsteltje knappen deze schoenen op.
 • Met een oude, wollen sok kunt u uitstekend uw schoenen uitwrijven. Neem een bruine sok voor bruine schoenen en een zwarte voor zwarte schoenen.
 • Beschadigde witte schoenen aantippen met vloeibare Tipp-Ex.
 • Zweetschoenen kunt u behandelen met watten die gedrenkt zijn in formol. U kunt de schoenen ook een nacht in een plastic zak in de diepvriezer leggen. In ruikende voetbalschoenen kunt u ook een koffiepad leggen. De koffie absorbeert de irritante zweetlucht en is keer op keer te gebruiken.
 • Ons land telt circa 1.000 ouderwetse schoenmakers.
  Zie ook www.schoenmaker.nl

Schroefbout
Druppel een beetje ammonia op een schroef die muurvast zit en laat dit inwerken. U kunt de schroef ook een nacht in cola laten weken als dat mogelijk is. U kunt ook paraffine gebruiken. Het beste helpt echter kruipolie, bijvoorbeeld van het merk WD40. Na het inwerken, tikt u eerst met een hamer op de schroef om de corrosie te breken en daarna draaien.
Als een kleine schroef bij het indraaien op een lastige plek er afvalt, kunt u de schroef met een dotje montagekit aan de schroevendraaier vastplakken.
Een schroef draait er veel gesmeerder in als u de schroefdraad tevoren even insmeert met bijvoorbeeld kaarsvet, zuurvrije vaseline, zeep of was.
Tegen het lostrillen van een schroef kunt u een beetje kleurloze contactlijm onder de kop (en ook alleen dààr) van de schroef doen. U moet de schroefdraad niet smeren.

Schuurpapier
Schuurpapier bestaat uit verschillende kwaliteiten en korrelgroottes. Hoe kleiner het nummer, hoe grover de korrel. De korrels 40, 60 en 80 zijn zeer grof en nemen dus de meeste verf op. De korrels 220 en 240 zijn nauwelijks korrelig en zeer geschikt voor de laatste afwerking en verzekeren een goede hechting.
Er is droog en waterproof schuurpapier. Waterproof kun je zowel voor droog als voor nat schuurwerk gebruiken. Het voordeel van nat schuren is dat er weinig of geen stof vrijkomt. Bovendien reinig je meteen het oppervlak. Maar op onbehandeld hout mag u geen nat schuurpapier gebruiken omdat dan het hout kan zwellen.
Onbehandeld hout moet u met gewoon schuurpapier behandelen.
Watergedragen lakken kunt u het beste met zogeheten groen schuurpapier behandelen. Voor moeilijk bereikbare plekken of rondingen gebruikt u de zogeheten schuurtampon, een dun matje waaraan schuurkorrels zijn gehecht. Als u een vel schuurpapier met een plakbandje om een oud sponsje doet, kunt u tot in de kleinste richeltjes schuren.

Spachtelputz
Sommige mensen vinden een wand met spachtelputz of granol mooi, anderen foeilelijk. Het probleem bij het witten van deze muren is er voor te zorgen dat alle gaatjes dicht gaan. Hard drukken met een vachtroller helpt maar gedeeltelijk. U kunt beter meteen na het rollen – de verf is nog nat – met een nagelborsteltje over de muur draaibewegingen maken. De stugge haartjes dringen in alle gaatjes door. Als de ene persoon verft en de andere borstelt, is succes verzekerd.

Spijkers
Sla nooit meer op je duim: gebruik een kammetje om een spijker vast te houden.
Loszittende spijkers in een gepleisterde muur wikkelt men in een stukje katoen en doopt ze daarna in dun gips en duwt ze dan in de muur. Men laat het gips eerst enige uren drogen, alvorens de spijker te belasten.

Sprayflesje verstopt
Dopjes van sprayflesjes kunnen verstopt raken. Dat probleem kan voorkomen worden door de spuitbus even op zijn kop te houden en te wachten tot er alleen maar gas uit komt. Dit voorkomt klonteren in het spuitmondje! Dit werkt natuurlijk niet bij spuitbussen die ook op de kop kunnen spuiten! Soms helpt het om het gaatje van het flesje onder de hete kraan te houden of er voorzichtig met een speld in te prikken.
Als het spuitmechanisme niet meer goed werkt, moet u goed schudden en de spuitbus rechtop houden. Hiermee voorkomt u dat de lucht boven de bus zich naar onderen verplaatst waardoor en geen (lucht) druk meer is om te spuiten.

Lege sprayflesjes zijn voordelig te koop bij de vestigingen van de Wibra.

Staaldraadborstel
Het uiteinde van een staaldraadborstel slijt het eerste. Gooi hem niet weg, maar zet hem in de bankschroef en zaag zoveel als nodig van de versleten voorzijde weg.

Stinksleutel
Stinkende sleutels kunt u inspuiten met WD40. Een Engels programma noemde dit spul ooit het parfum voor de doe-het-zelver. Een dag laten intrekken en dan met een droge doek schoonmaken.
Prachtig is het verhaal van Pim Luttik. Zijn vader voelde zich niet goed en ging naar de kruidendokter. Tijdens het gesprek vroeg de dokter of hij zijn sleutelbos mocht zien. Vervolgens constateerde de kruidendokter dat de sleutels waren aangeslagen. Hij gaf een kruidenmix want de nieren van de man zouden niet goed functioneren. Na enige tijd waren de klachten over. Pim schreef: ‘Misschien, dat een man met stinksleutels zijn nieren eens moet laten controleren.’

Sloten
Sloten die muurvast zitten, gaan vaak open door er zeer fijn grafiet in te
blazen. Dat heeft u natuurlijk niet in huis. In dat geval uw potlood slijpen en het vrijkomende grafiet in het slot blazen.

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.