pasen

Emile doet het met een kronkelhazelaar

Helemaal achter in onze tuin staat een kronkelhazelaar. Hij komt nog uit de tuin van mijn schoonouders en is misschien wel dertig jaar oud. Ik vind het een lelijke struik, maar voor mijn vrouw mag ik hem geen overdosis roundup geven.

De kronkel- of krulhazelaar dankt haar naam aan de kronkelende takken die in de winter een grote sierwaarde hebben, maar dan moet het wel flink sneeuwen. Vanaf september verschijnen eetbare hazelnootjes aan de struik, zo las ik dezer dagen. Maar ik heb nog nooit van mijn leven aan deze struik hazelnootjes gezien.

De kronkelende takken worden vooral in de bloemsierkunst gebruikt en wel als basis voor de paastak die we –  gedecoreerd – in steeds meer huiskamers zien. Je kunt die takken ook kant-en-klaar kopen met vogeltjes in de takken en allerlei hangertjes in vrolijke pastelkleuren en natuurlijk eitjes. Op internet vindt u tal van voorbeelden.

Vreemd genoeg vind je zelden of nooit een Jezusfiguur aan zo’n takje hangen en dat is vreemd, want met Pasen vieren Christenen het feit dat Jezus is opgestaan uit de dood en wel op de derde dag na zijn kruisiging. Ik vrees echter dat de meeste mensen (oud en jong) dit niet meer weten of nooit geweten hebben.   

Een week of twee geleden knipte ik een paar takken voor mijn vrouw af. Zij versierde deze en het paasgeschenk schittert nu in een vaas. Daarna knipte ik takken af voor de werkster, voor mijn beide dochters en een familielid in het dorp. Ik zou moeiteloos de hele buurt kunnen voorzien van takken van de kronkelhazelaar, maar dan moet ik dat wel aan ze vragen en daar heb ik helemaal geen zin in.

Op bol.com zag ik een paastak van 66 centimeter voor schrik niet €11,70.  Deze takken kan ik ook leveren alleen ik vraag er geen geld voor. Die lelijke struik is dus een vermogen waard, want de takken groeien snel weer aan.  

Op 1 april is het Eerste Paasdag. Het belooft met 8 graden en een flauw zonnetje veel te koud te worden voor de tijd van het jaar. Voor mijn gevoel is het met Pasen altijd koud. Toch gaan we met een tafel vol mensen gourmetten op onze verwarmde veranda. Je moet het korte leven op aarde toch een beetje draaglijk maken. Dan geniet ik van het eten en natuurlijk van moeders paastak maar vooral van de …Ronde van Vlaanderen.

Tip van de Week

Met Pasen worden de meeste eieren gegeten. Eieren hoeven tijdens het koken niet te barsten. Doe een vleugje zout bij het water of voor het koken met een naald in de brede punt prikken.

Bewaar eieren niet in de koelkast.  Twijfelt u of een ei vers is? Leg het ei in een bakje koud water. Een vers ei blijft op de bodem liggen, een oud ei gaat zweven.  Ei-vlekken zijn lastig. Deppen met koud water of anders met terpentine. Nooit met warm water behandelen.

0
0