suiker

Emile maakt zich nutteloos

In het januarinummer van het maandblad Ditjes & Datjes vroeg ik wat het meest nutteloze voorwerp is dat u in huis heeft. Daar kwamen de nodige reacties op. Om er een paar te noemen: een apparaat om rimpels uit je gezicht te strijken (werkt voor geen meter). Een champignonborsteltje (veel makkelijker is een stuk keukenpapier). Dan hebben we de elektrische nagelvijl van 200 euro, de elektrische kandelaar, elektrische blikopener en handdoekverwarmer.

De hoofdprijs, de waardebon van 25 euro, gaat naar Anneke van der Jagt. Het is een verzilverd tangetje voor de suikerklontjes en minstens een halve eeuw oud.

Zij wint, omdat ik helemaal met haar kan meevoelen. En wel hierom.

In 1978 kochten mijn vrouw en ik voor onze uitzet een 12-delige bestekcassette van Gero Zilvium. Het duurste van het duurste. We konden het inkoop kopen – mijn schoonouders hadden een winkel – en zelfs toen kostte dit verzilverde bestek circa 3000 gulden. De vorken en messen en opscheplepels doen al 40 jaar trouwe dienst en ik poets het bestek minstens twee keer per jaar.

De messen worden echter al jaren niet of nauwelijks gebruikt omdat ze bot zijn. En de messensliep komt ook niet meer voorbij. Als deze messen al te slijpen zijn.

Bij het twaalfdelig couvert hoort ook een speciale vleesvork die ik stemvork noem. Voorts een verzilverde flessenopener, twee botermesjes, een taartschep, nog wal speciale messen en u raadt het al: een tangetje voor de suikerklontjes.

Al dit bestek werd vroeger nog wel gebruikt toen mijn vrouw al het eten in mooie schalen van Wedgwood opdiende, maar die tijd is allang voorbij. De suikerklontjestang doet al minstens dertig jaar geen dienst meer. We hebben immers zelden of nooit suikerklontjes in huis en als we die hebben. Bijvoorbeeld als er veel gasten komen, dan denkt niemand aan het tangetje. Dat vergeet je gewoon, want je kunt een klontje toch ook met je vingers pakken. Vindt u dat onhygiënisch? Nou, ik krijg vaak het heen en weer van al die smetvrezers.

Nu overweeg ik toch een messenslijper te kopen. Bij de Hema vanaf vier euro, terwijl de Vogue met diamanten en keramische snijbladen €2413,95 kost.

Welke gek koopt zo’n voorwerp?

Ik zou willen afsluiten met de onbegrijpelijke tekstregel: Sliep, scheren de messen, sjingele, sjingele bom.

0
0