EPSON MFP image

Flyeren in Den Haag

Gisteren is de verkiezingscampagne van 50PLUS in Den Haag officieel gestart. De tekenen zijn gunstig. Volgens Maurice de Hond staan we in de peilingen op tien zetels, net zoveel als de PvdA. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer; er is nog veel werk te verrichten.

De komende weken trekken de vele tientallen kandidaten erop uit om de boodschap van onze partij te verkondigen.  Tijdens verkiezingsbijeenkomsten, op markten met standjes, in dorpshuizen, eigenlijk overal. 

Afgelopen zaterdag was het een prachtig mooie dag in Den Haag. Ondanks de kou zaten de terrasjes op de zonzijde van het Plein bomvol.

Van lijsttrekker Henk Krol kregen we een uitgebreide versie van ons verkiezingsprogramma, want als je ergens het woord moet voeren en je weet niet wat er in je eigen programma staat, dan ga je voor schut en zijn de media genadeloos.

Ons hoofdpunt is dat de AOW-leeftijd weer verlaagd wordt naar 65 jaar en de leeftijd waarop u aanvullend pensioen krijgt eveneens. Geloof al die economen niet, die beweren dat daar geen geld voor is. Als de AOW weer omlaag gaat, ontstaat er meer werk voor jongeren. Veel oudere Nederlanders hebben nu een uitkering en krijgen dan eerder hun AOW en pensioen en dan bespaar je weer op andere uitkeringen.

De pensioenkassen bulken van het geld. Zelfs bij een relatief lage rente worden deze kassen goed gevuld opdat ook onze kinderen op 65-jarige leeftijd van een van de beste pensioenstelsels van de wereld kunnen genieten.

Het argument van andere partijen dat wij, ouderen, inhalig zijn, en alleen aan onszelf denken is totale onzin.  Ik neem toch aan dat de meeste senioren gek zijn op hun kinderen en kleinkinderen en alles doen om hen ook financieel goed op weg te helpen als dat mogelijk is. Veel kandidaten op onze lijst zijn trouwens allang opa of oma.

Met een stuk of zes teams gingen we dus flyeren in de residentie. Ik zat in de groep van Henk Krol die gevolgd werd door een Japanse cameraploeg. Die Japanners kwamen hier ook omdat ze denken dat er weer een Elfstedentocht komt. Laat ze dat maar denken.

Krol is met zijn 66 jaar het oudste Tweede Kamerlid, maar dat is aan niets te merken. Die man heeft een jaloersmakende vitaliteit en we zijn niet verbaasd als hij ’s ochtends om vijf uur, als wij nog op een oor liggen, via de social media een boodschap naar ons verstuurt. Vrijwel niets ontgaat hem en zijn agenda is propvol en toch heeft hij kennelijk overal tijd voor.

Wij hadden misschien niet de juiste wijk om te flyeren. Ik liep door de Denneweg en dat is een van de duurste winkelstraten van Den Haag met een hoog VVD-gehalte.  Wining, Dining, Lifestyle, Fashion & Beauty, is daar de slagzin. Met een schraal pensioentje kom je daar niet verder dan een blik door de etalageruit die overigens best wel eens gewassen mogen worden.  

Bovendien woont er heel veel ambassadepersoneel dus ik sprak Belgen, Fransen, Duitsers en Amerikanen aan. Een Amerikaanse vrouw was verbaasd dat er in ons land een 50PLUSpartij bestaat. ,,Bij ons is dat niet nodig. Al die ministers die Trump benoemd heeft, zijn al rond de zeventig.”

Mijn flyertocht heeft misschien toch een stem opgeleverd. Ik zwaaide met een flyer en zei tegen een mevrouw. ,,U bent natuurlijk nog geen vijftig jaar, maar misschien wilt u deze folder aannemen.”

Ze glom en zei dat ze de 70 naderde. Ik dacht: Bode, wat ben je toch een slijmbal!  

Intussen ben ik ook gebombardeerd tot programmaleider van 50PLUSradio die u 7×24 uur kunt beluisteren via internet. Met een heleboel fantastische vrijwilligers proberen we een zender op te zetten met leuke muziek en informatie. Dat is niet altijd even makkelijk want de generatie 50PLUS bestaat uit minstens drie verschillende generaties.

Kijk, ik kan nog rustig uit mijn dak gaan met een biertje en AC/DC

She ain’t exactly pretty
Ain’t exactly small
Fourt’two thirt’ninefiftysix
You could say she’s got it all

Maar de vijftien jaar oudere tante van mijn vrouw wil weer Jantje Koopmans. Maar ach, we komen er wel uit.

Afgelopen vrijdag was ik nog in een soort verpleegtehuis in Culemborg bij een andere tante van mijn vrouw – mijn ooms en tantes zijn op. Op het balkon rookte een man van 79 jaar de ene na de andere sigaret. ,,Je moet toch wat te doen hebben,” zei hij.  

Hij vroeg wat ik voor de kost deed.

Ik antwoordde dat ik hoop Tweede Kamerlid te worden voor 50PLUS.

,,Ik wil best op je stemmen, maar dan moet je eerst een slof sigaretten voor me kopen. Ze zijn bijna op.”  

 

2
2

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.