download

Frites is goud waard

In 1960 verhuisden mijn ouders van een huurwoning in Amsterdam-Zuid naar een nieuwbouwwoning in het Ministerpark in Naarden. Onze ouders wilden een tuin. Er waren intussen al vier kleine Bodetjes op de wereld geschopt en er zou nog een vijfde volgen.

Mijn ouders kochten de woning aan de Goeman Borgesiuslaan 9 voor 29.500 gulden (13.613 euro). Mijn vader moest 3.000 gulden bij zijn toenmalige werkgever Colgate lenen. Hij werd, net als veel anderen, forens en treinde elke dag naar zijn werk in de hoofdstad.

Waren we in Amsterdam gebleven, dan hadden we het vijfkamerappartement  aan de Watteaustraat 9 tweehoog een paar jaar later voor omgerekend zo’n 15.00 euro kunnen kopen.

Deze week zag ik bij toeval dat een keurige tussenwoning  aan de Goeman Borgesiuslaan 8, tegenover ons oude huis in Naarden, werd verkocht voor 375.000 euro. Het huis is sinds 1960 dus liefst 28 keer in waarde gestegen. Dat is bijna niet te bevatten.

Het kan nog veel gekker. Onlangs werd het appartement Watteaustraat 12, dezelfde woning als mijn geboortehuis op nummer 9, voor €689.000 euro verkocht. Toen mijn ouders met ons in 1960 uit Amsterdam vertrokken, hadden ze deze prijsexplosie nooit kunnen bevroeden. Deze flat werd dus sinds de beginjaren zestig 45 keer duurder!  

U denkt misschien: deze prijsstijgingen zijn uitzonderlijk en exorbitant. Dat is niet helemaal waar.

In 1960 was er vlak bij mijn geboortehuis in Amsterdam een snackbar op de brug van de Parnassusweg.  Een kleine zak frites zonder kostte daar 15 cent (7 eurocent), een grote 25 cent. Een tijdje geleden liep ik in de Amsterdamse binnenstad en werd voor een zak frites zonder €3,95  euro gevraagd. In Amsterdam is de frites in 57 jaar liefst 56 keer duurder geworden. Het is goud!

Gisteren kwamen er rond borreltijd twee vrienden onverwacht langs. We hadden geen zin om te koken. Ik haalde junkfood bij de plaatselijke cafetaria Het Dijkhuis in ons dorp Ophemert. Als je twee kleine frites bestelt, ben je €3,30 kwijt en daar kun je met vier man van eten. De gehaktbal uit het jus (€2,50) is van wereldklasse. Mijn vrouw nam traditiegetrouw de uiterst gezonde berenklauw met een flinke klets satésaus voor €2,85.

Zo kan het dus ook.

 

0
0