handige-weetjes

Handige Weetjes deel 1

Brillenpoot
Als u het schroefje van een van de poten van uw bril verliest, kunt u proberen tijdelijk een stukje van een cocktailprikken in het gaatje te doen.

Diamant
In helder water gelegde diamanten behouden hun mooie glans als ze echt zijn; kunstdiamanten in helder water krijgen een matte schijn.

Flosdraad
Is een uitstekend hulpmiddel om zeer klein vuil te verwijderen, bijvoorbeeld bij geciseleerde voorwerpen.

Geëmailleerde pannen schoonmaken
Zeer vuile geëmailleerde pannen laten weken of uitkoken met sodawater. Verkleuringen in geëmailleerde pannen kunnen verdwijnen door ze te koken met water en daar een scheut bleekwater aan toe te voegen.

Gepolitoerd hout glanzend
Krijgt een glans als u het inwrijft met een warme stofdoek. Het opknappen van gepolijst (gepolitoerd) of gelakt hout gaat heel goed met GT 47 Scratch remover. Dat spul is overigens niet makkelijk te koop. Het wordt eigenlijk gebruikt om autokrassen te verwijderen. Wel altijd eerst op een klein hoekje uitproberen.

(Vieze) gietijzeren pannen
Bij voorkeur niet met poetsmiddelen bewerken, maar na gebruik met keukenpapier afvegen en eventueel licht invetten. Bij erge vervuiling afwassen met heel heet water.

Glansverf op kleding
Verwijderen met een oude schone lap. Doe daar wat terpentine op en smeer dit aan de binnenzijde van de kleding.

Gordijnringen
Hoe kun je stroeve, koperen gordijnringen soepel laten glijden over de rails? Je kunt de roede insmeren met meubel-, bijen- of boenwas. Daarna uitwrijven. Zowel ringen als roede insmeren. Autowax op een doek aanbrengen en smeren, helpt ook. Elk halfjaar herhalen. Bespuiten of inwrijven met siliconenspray is ook een prima oplossing.

Gouden sieraden
Worden glanzend schoon als u ze wast in heet water met een gewoon afwasmiddel. U kunt ze ook poetsen met sigarenas.

Narcissen
Als u deze bij andere bloemen in een vaas wil zetten, moet u ze na het afsnijden van de steel eerst een paar uur apart in het water doen. Het ‘slijm’ dat uit de steel komt, zorgt er namelijk voor dat andere bloemen slap kunnen gaan hangen.

Paaseieren kleuren
Paaseieren kleuren gaat ook zonder kleurstof. Om de eieren bruin te maken, kookt u ze mee met groente. De eieren worden groen als u ze met spinazie laat meekoken en ze worden rood als u ze bij de rode bieten doet. Paaseieren kunt u ook beschilderen met viltstiften. Eerst de eieren aan de kook brengen en een scheutje azijn toevoegen. U kunt ook de eieren eerst uitblazen door met een naald aan beide uiteinden een gaatje te prikken. De inhoud kunt u gebruiken voor roereieren. De lege, beschilderde eieren kunt u op deze manier jaren bewaren.

Pad
Als u een pad in uw kelder doet, verdwijnt al het ongedierte.

Palissander
Dit is een mooie en zware, tropische houtsoort met een fijne tekening. Dit hout heeft de neiging te verschieten in de zon. Wrijf het hout in met een doekje met vloeibare paraffine en de behandeling herhalen.

Plakband
Als u een apparaat demonteert, leg de schroefjes en moertjes dan op een stuk plakband. Zo raakt u ze niet kwijt. Plakband dat niet meer plakt even boven stomend water houden of een aantal seconden in de magnetron.

Planken
De planken in de boekenkast zijn kromgebogen. Leg de planken op een plat oppervlak en bedek ze een dag met natte doeken. Doe dat niet met spaanplaat, want dat is geen hout.

Punaise
Werd in 1903 in Duitsland uitgevonden door Johann Kirsten. Sindsdien zijn er miljarden van deze ‘duimspijkers’ gebruikt om met de hand in hout en in prikborden te bevestigen. De afgelopen jaren neemt de verkoop dramatisch af, omdat er andere en makkelijke manieren zijn om het doel te bereiken.
Steek een punaise in de bovenkant van een klos garen en draai het uiteinde van de draad daaromheen. De draden raken nooit meer verward en u hoeft niet meer te zoeken naar het beginpunt.

6
6

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.