handige-weetjes

Handige Weetjes deel 2

Scharen
Vaak gaan de bladen van een schaar loszitten. De schroef en de klinknagel kunt u meestal niet aandraaien. Leg de schaar op een metalen ondergrond en geef een flinke tik met een hamer op het scharnierpunt.
Een slecht knippende schaar een paar druppeltjes tafelolie geven. Daarna enkele keren met de schaar in zilverpapier knippen.
Een elektrische schaar is ideaal voor mensen met reuma.
Moet je iets knippen waar een plaklaag op zit, doe dit dan met een natte schaar. Door de vochtigheid blijft er niets aan de schaar kleven.
Er zijn scharen met een speciale laser zodat u kaarsrecht kunt knippen.
Roestige scharen en andere werktuigen in petroleum leggen.

Schoensmeer maken
U kunt zelf bruine schoensmeer maken. Klop een ei en voeg daar een eetlepel azijn, twee eetlepels bier en een lepel roet of Norit aan toe. Goed door elkaar mengen. Doe er een paar druppels koffie bij om de crème extra glans te geven. Wat druppels sap van de jeneverbes is ook prima.
Een methode voor kleurloze schoensmeer: 75 gram vaseline au bain marie warm maken en er dan voorzichtig 25 gram vloeibare paraffine door mengen. Nadat het husseltje is afgekoeld de doosjes vullen.

Sokken
Deze gaan langer mee als men fluwelen zolen in de schoenen legt.

Sok met knopje
Veel mensen weten niet waarom er bij (dure) kousen een metalen knopje aan een van de kousen zit. Dat is de aanduiding dat deze kous om de linkervoet moet worden gedragen.

Vilt
Wordt mooier na behandeling met een doek die bevochtigd is met ammoniawater.

Vogels in volière
Uit de oude doos: men doet er goed aan de vogels in de volière slechts in de voormiddaguren gelegenheid tot baden te verstrekken. Dan zijn ze ’s avonds beslist droog, wat verkoudheden voorkomt.

Geïmproviseerde waterpas
Een knikker kunt u als waterpas gebruiken. Leg hem op een beslist rechte lat die u op het te waterpassen werkstuk houdt. Als de knikker niet wegrolt, is het waterpas.
Uw glazen libel (afleesscherm) op het waterpas wordt vies. Bescherm hem door er een stuk opengesneden tuinslang op te leggen.

Wenkbrauwen
De vorm van wenkbrauwen wordt aanmerkelijk beter wanneer men ze voor de nacht inwrijft met brillantine. Wimpers en wenkbrauwen houdt u glanzend en soepel als u ze dagelijks met ricinusolie inwrijft.

Zand
We kennen allemaal de (groene) voorraadbussen met metaalkleurige deksel met de opschriften koffie, thee en suiker. Maar je had voor de oorlog ook rekjes met drie voorraadbusjes, vaak van emaille en met of zonder deksel. De busjes hadden het opschrift zand, zeep en soda. Je kunt deze attributen nog steeds tweedehands kopen. Het nut van zeep en soda als hulpmiddel in het huishouden mag duidelijk zijn, maar wat te doen met zand?
Schuurzand werd voor de oorlog veel gebruikt om de handen te schuren en het granieten aanrecht van vet te ontdoen. Zand werd ook over de vloer gegooid vanwege de schurende werking en om het stof te binden als het werd opgeveegd. Tafelmessen en het vleesmes moesten regelmatig van roestaanslag worden ontdaan. Dat werd met een slijpplank gedaan en het zand was het slijpmiddel.
Citroenen bleven langer goed als men ze stuk voor stuk in papier wikkelde en ze daarna in droog zand legde. Ook noten werden in droog zand bewaard.
In menig huisgezin werden de kinderen de straat opgejaagd, vooral als ze vervelend waren. Menig huisvrouw riep dan: ‘Zandzeepsodemineraalwatersteenstraal op’. Het woord staat zelfs in de dertiende druk van Van Dale en u vindt het woord ook in het boek Het Oude Nieuws van Deze Tijden (1994) van de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans. Het is maar dat u het weet. In de winter 2009/2010 bewees zand zijn waarde als vervanger van zout en pekel om op gladde wegen en stoepen te strooien.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.