ongedierten

Ongedierte in en rond het huis O

Onweersbeestjes
Ze kunnen door ontlasting en urine bruine vlekken in boeken veroorzaken en kruipen zelfs in fotolijstjes, maar ook achter uw computerscherm. Dan lijkt het alsof zich op uw beeldscherm dode pixels bevinden in de vorm van een punt.
We hebben het over donder- of onweersbeestjes. Deze ettertjes zie je vooral bij warm en drukkend weer, tegen het onweer aan. Het zijn tripsen. Ze kunnen in je ogen komen en zijn gek op jouw zweet. Dat kan tot irritante jeuk leiden, maar niet tot bulten. Voor de land- en tuinbouw kunnen ze een plaag zijn. Onweersvliegjes zuigen namelijk bladcellen leeg en kunnen allerlei ziekten overbrengen.
Het probleem is dat je deze insecten met gerafelde vleugels nauwelijks ziet. Ze zijn niet groter dan een millimeter.
Deze vliegjes moet je met de stofzuiger opzuigen. Het zijn gelukkig matige vliegers. Het probleem is echter dat ze in de stofzuiger niet dood gaan, zodat het verstandig is het vuil uit de stofzuigerzak in een plastic zak te doen en die dicht te maken en dan in de vuilnisbak te gooien.

Oogstmijt
Dit zijn rode tot gele mijten waarvan de nimfen en volwassenen zich voeden met insecten en insecteneieren in de bodem. Fluweelmijt is de naam van de volwassen mijt. Ze zetten zich vooral vast op dieren zoals muizen, vogels en reptielen, maar ook op huisdieren.
Bij de mens blijkt een voorkeur te bestaan voor plaatsen waar de kleding knelt zoals de broekriem, oksels en sokkenranden.
De uitscheiding van de speekselklieren van oogstmijt en de reactie van ons lichaam veroorzaken na enkele uren jeukende plekjes. Wanneer u goed kijkt, voordat u krabt, kunt u een minuscuul kleine oranje mijt in het midden van het plekje zien. De plekjes verdwijnen meestal na enkele dagen. Soms ontstaan er blaasjes en blauwe plekken en in bijzondere gevallen zelfs lymfeklierzwellingen.
De larven komen vooral in juli, augustus en september voor. U kunt oogstmijt voorkomen door de volgende maatregelen te treffen:

  • Niet in weidegebieden komen waar oogstmijt voorkomt.
  • In eigen tuin het gras kort houden, want de larven zitten vaak bovenaan de grashalmen.
  • Laarzen of hoge schoenen dragen en gesloten kleding.
  • Sokken, schoenen en broeken met insectenwerende middelen behandelen.
  • Contact met de grond (zitten, liggen) vermijden.
  • Bij thuiskomst zo snel mogelijk douchen en schone kleren aantrekken.

Vooral huisdieren kunnen verschrikkelijke last van oogstmijt hebben en zich tot bloedens toe kapot bijten vanwege de jeuk. Haal bij de dierenarts een zalfje en vertel hem of haar dat het om oogstmijt gaat.

Ovenvisjes en zilvervisjes
Ovenvisjes en zilvervisjes zijn insecten met een lengte van ongeveer tien millimeter. Als u in bepaalde ruimten het licht aandoet, kunt u deze loodgrijze of bruine beestjes zien wegschieten. Veel mensen denken dat ovenvisjes en zilvervisjes dezelfde insecten zijn. Dat is een vergissing. Ovenvisjes komen op warme, niet te droge plaatsen voor zoals bakkerijen, restaurants of in de buurt van water- of heteluchtleidingen. De eieren van de ovenvisjes worden in groepjes afgezet, meestal in scheuren en kieren. Bij hoge temperaturen kunnen de eitjes al na negen dagen uitkomen. De ovenvisjes kunnen ongeveer twee jaar in leven blijven.
Zilvervisjes komen juist voor op vochtige plaatsen binnenshuis, bijvoorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes, in de badkamer, maar ook achter plinten, onder vloerbedekking en in boekenkasten. De eieren worden in het voorjaar in groepjes van twee of drie afgezet in scheuren of kieren van houtwerk. Na drie tot zes weken komen de larven uit. Onder gunstige omstandigheden kan het zilvervisje meer dan drie jaar leven.
Het zilvervisje richt de minste schade aan, maar het ovenvisje kan veel last veroorzaken. Het eet levensmiddelen, synthetische weefsels en knaagt aan boeken. Als u last heeft van ovenvisjes, moet u de ruimte goed ventileren en de temperatuur zo laag mogelijk houden. Bij zilvervisjes is het noodzakelijk het vochtgehalte te verlagen door de ruimte droog te stoken en voldoende te ventileren. A. van Zeeventer heeft jaren in de tropen gewoond en had daar last van zilvervisjes. Zij kreeg het volgende advies: bewaar alle restjes toiletzeep en als die goed gedroogd zijn, doe ze dan in de keukenmachine tot ze heel fijn gemalen zijn. Strooi het poeder in de kast en op andere plekken en de zilvervisjes kiezen het hazenpad. Na een poosje herhalen. De kast ruikt ook nog lekker. Al met al is het vaak verstandiger een professional in te schakelen.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.