rouwvliegjes

Ongedierte in en rond het huis R

Rouwvliegjes
Rouwvliegjes heten eigenlijk wortelvliegjes. Zij leggen eitjes in de potgrond. De maden die daaruit komen, eten de wortels op en dan gaat de plant dood. Ze leven vooral in natte grond.
Zet kleine, witte plastic bakjes met water en een druppeltje afwasmiddel tussen de planten. De bakjes moeten goed in het licht staan. De vliegjes worden door de vochtige uitwaseming aangetrokken en zodra ze het water raken, verdrinken ze. Het afwasmiddel of vloeibare zeep dient ervoor dat de vliegjes niet meer uit het water kunnen ontsnappen. Het hele jaar laten staan en bijvullen.
U kunt ook as uit de open haard op de potgrond leggen. Een laagje van een halve centimeter is voldoende. Aanvullen als de potaarde weer zichtbaar is. De larfjes van de rouwvliegjes blijven in de as steken en kunnen er zich niet meer ontwikkelen tot nieuwe plaaggeesten.
Een theelepeltje mierendood, niet raadzaam in gezinnen met kleine kinderen, goed vermengen in het water van een plantengieter (anderhalve liter). Dit middel ongeveer één keer in de twee maanden toepassen. De aarde ruim begieten.
U kunt de aangetaste planten ook in de badkamer zetten en met een spray die ook gebruikt wordt voor het ontdooien van autoruiten even over de aarde spuiten. Een halfuurtje laten staan en de rouwvliegjes zijn dood.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.