slak

Ongedierte in en rond het huis S

Slakken
Huisjesslakken leven vooral van verwelkte bladeren en algen. U hoeft ze helemaal niet dood te maken. Wijngaardslakken zijn vrij zeldzaam en zijn beschermd. U zult ze meestal niet in uw tuin aantreffen. Naaktslakken zijn wel vervelend. Ze hebben het vooral voorzien op jong en fris bladgroen zoals van de hosta.
In onze tuin zijn de leilinden een favoriete prooi. Als de blaadjes beginnen uit te lopen, is sprake van een ware invasie van overigens voornamelijk huisjesslakken. April 2009 heb ik er op een ochtend meer dan 50 opgepakt en in de vrije natuur uitgezet.
Slakken zijn ook opruimers in de tuin en vogels en vooral lijsters zijn dol op huisjesslakken.

  • Als u de slakken met korrels gaat bestrijden, sterven ook de slakken die geen groen eten. De dood is waarschijnlijk uiterst pijnlijk want ze drogen als het ware op. Nog pijnlijker is zout. Vogels kunnen ook van de slakkenkorrels eten en dat schijnt schadelijk te zijn voor deze diertjes. Door regenbuien kunnen de korrels snel verdwijnen. U kunt dat voorkomen door de korrels in een drainagepijp te stoppen en in de tuin te leggen. De korrels blijven dan droog en u verzamelt een hoop dode slakken. Aanbevolen slakkenkorrels: Escar-go, Pokon Slakken Stop en het merk Mesuro, dat ook pissebedden doodt.
  • Veel milieuvriendelijker is de slakken te verzamelen en ergens naar toe te brengen waar ze geen kwaad kunnen. Leg een halve grapefruitschil, meloen of sinaasappelschil op de plaats waar veel slakken zijn. Elke ochtend kunt u de slakken oprapen.
  • Leg rabarberbladen op de grond. Daar zullen de slakken zich verzamelen.
  • Salie en tijm tussen éénjarigen houden slakken op een afstand.
    Jonge plantjes beschermen tegen slakken door er een glazen jampot overheen te zetten. Een alternatief is een jampotje met bier in de grond te graven. Nadeel daarvan is dat spitsmuisjes in het potje kunnen tuimelen en het loodje leggen. Deze diertjes zijn zeer nuttig en maken jacht op pissebedden. U kunt de slakken ook tegenhouden door zaagsel van onbewerkt hout bij uw planten te strooien.

Spinnen

  • Spinnen zijn nuttige insecten. Het is helemaal niet nodig deze uit te schakelen. Als u ze eng vindt, kunt u met behulp van een luiwagen de beestjes verdrijven. In het uiterste geval kunt u producten zoals Decis van Bayer kopen wat tegenwoordig Splendid heet.
  • Het is een bestrijdingsmiddel tegen onder andere rupsen en kevers. Bayer Garden werkt ook prima. Spuiten met een sproeier op de gevel en bijvoorbeeld tussen dakgoten. Sprigone werkt nog beter. Te koop op Internet maar ook bij de agrarische winkels. Is peperduur.
  • Uitwerpselen van spinnen verwijdert u met lauw water en een scheutje spiritus. Grote hoeveelheden van deze spinnenpoep, bijvoorbeeld op de boot, verdwijnen ook als sneeuw voor de zon met Black Streap remover van Star Brite, te koop bij elke watersportzaak.
  • Spinnen hebben een hekel aan de geur van azijnwater.
0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.