vliegen

Ongedierte in en rond het huis V

Vliegen

  • Vliegen uit huis weren: ricinusplanten in potten voor het raam helpen, evenals platte borden met laurierolie.
  • Vliegen van vlees weghouden: leg enkele uienschijven over het vlees.
  • Vliegen van ruiten en spiegels afhouden: snijd uien stuk, giet er kokend water op en laat het afkoelen en was de ruiten daarmee.
  • Vliegenstoornis tijdens de slaap: hang een spons in de kamer op, gedrenkt in lavendelolie.
  • Vliegen en muggen vangen: strijk schuim van goede toiletzeep op een stuk papier en leg het op een verlichte plaats. Veel vliegen verzamelen zich hier en sterven.
  • De zogeheten Insectipen van Vapona, die goed werkte, is uit de handel genomen. Citronellaolie is een goed alternatief.
  • Ik ontving meer dan tien brieven van mensen die menen dat het vullen van een plastic zakje met water helpt tegen vliegen. In Zuid-Europa is dit middel heel normaal. Ik zou zeggen: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Hang het zakje met water bijvoorbeeld aan de voordeur op.
  • Mottenballen op de bodem van de afvalbak houden de vliegen weg en het ruikt frisser.
  • Vliegen kunnen gevangen worden door stroop en zwarte peper te mengen tot een papje. Leg het op een vochtig gemaakt schoteltje.
  • John Knopper heeft veel fruit in de tuin en dus heel veel last van vliegen. Hij beleeft al jarenlang plezier van een zelfgemaakte vliegenvanger. Hij neemt een lege PET-frisdrankfles van anderhalve liter, bijvoorbeeld een Spafles. De bovenkant waar het eind van de kegel overgaat in de cilinder zaagt hij af. De afgezaagde tuit zet hij omgekeerd in de fles en plakt deze af met tape. Links en rechts twee gaatjes maken en een sterk verbindingsdraad doorvoeren. Als zijn bramen rood beginnen te worden, hangt hij de fles onder het loof op, zodat er zo min mogelijk regenwater in kan komen. Nu vullen met circa vijf centimeter limonadesiroop. Aan het einde van het seizoen zit de fles stampvol vliegen. Hij heeft intussen drie van deze alternatieve vliegenvangers opgehangen.

Vlooien
Volwassen vlooien blijven meestal op één plek. Ze springen niet heen en weer zoals veel mensen denken. De eitjes vallen wel. Ze zijn zo groot als een zoutkorrel. De cocon kan heel lang inactief zijn, maar ook binnen een minuut in een vlo veranderen. Goed stofzuigen is noodzakelijk. Als u bij uw huisdieren een vlooienband omdoet, moet u er een stukje van afknippen en in een schone stofzuigerzak doen en alles blijft vlooivrij. Vlooienshampoo en antivlooienpillen voor uw huisdieren helpen ook. Honden of katten krijgen geen vlooien als u regelmatig een biergistpil in het eten of in de melk fijnmaakt. Het is veel goedkoper dan een vlooienband. Het bekendste middel tegen vlooien bij honden en katten en tegen teken bij honden is Frontline-pompspray. Dit heeft een zeer lange werkingsduur en kan op een eenvoudige manier worden toegediend. Het doodt ook de larven.
Vlooien bij honden en katten kunnen bestreden worden door op een wit schoteltje wat water en slaolie te doen en er ’s avonds een lichtje op te laten schijnen. De vlooien springen eropaf en verdrinken. Wel een aantal dagen volhouden.
Vogels verjagen
Ze bevuilen uw binnenplaats, dak, auto, balkon en tuin. Zijn er milieuvriendelijke methoden om de overlast van vogels in tuinen te beperken? Deze vraag stuitte op veel verzet van lezers. Zij menen dat mensen juist blij moeten zijn met vogels in de tuin. ‘Hoe meer vogels, hoe beter en dat beetje poep dat regent wel weg,’ aldus een briefschrijfster.
Zelf denk ik dat milieuvriendelijke methoden om vogels te weren weinig effect hebben. Zo schijnen vogels te schrikken als u klosjes zwart garen in de bomen en over takken spant. Aan de andere kant kunnen de vogels daarin verstrikt raken en sterven. Niet doen dus.
Een namaakkraai in de tuin zetten of enkele oude cd-romschijfjes in een boom hangen, helpt wellicht. De cd’s schrikken door hun weerkaatsing de vogels af, maar het is geen gezicht. De aanschaf van een watergeweer (supersoaker) om beginnende nestjes weg te spuiten, vind ik een slecht idee. Nestjes hoor je niet weg te spuiten. U wilt toch ook niet dat ze uw huis wegspuiten! Bovendien gaan vogels nooit weg als ze al aan het broeden zijn.
Dit gezegd hebbende, maak ik een uitzondering voor vliegende ratten, ook bekend als duiven. In 2009 schreef ik een (dacht ik) aanstootgevende column waarin ik vertelde dat ik overwoog de duiven in mijn tuin met een vlijmscherpe pijl en boog te elimineren. Dat leverde opvallend genoeg slechts vier boze mailtjes en 36 positieve mailtjes op.
Er zijn volgens mijn lezers diverse methoden om de duiven uit de tuin te verjagen. Op de eerste plaats staat toch de supersoaker en richt deze op de dieren. Als u een balkon heeft, kunt u dun visdraad boven de balustrade aanbrengen.
Overigens is het afschieten van vogels in strijd met de flora- en faunawet. Het verjagen is in principe strafbaar in het broedseizoen. Er zijn overigens vrijstellingen.
Als de last van vogels ondraaglijk wordt, kunt u in contact komen met professionele verjagers.
Zie ook www.birdcontrolsoluions.eu

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.