wesp

Ongedierte in en rond het huis W

Wespensteek
De wesp wordt de plaaggeest van het buitenleven genoemd. Toch steken bijen en wespen meestal uit zelfverdediging en heel soms om zich te voeden aan menselijk bloed. Meestal ontstaat slechts een plaatselijke reactie in de vorm van een rode, jeukende en soms pijnlijke bult. Maar, afhankelijk van de gevoeligheid, kan met name een wespensteek uiterst gevaarlijk zijn. Dan kan leiden tot ademhalingsproblemen, braken, hevige diarree, een daling van de bloeddruk en zelf het verlies van het bewustzijn en in zeldzame gevallen de dood.
In de zomer van 2008 maaide ik met ontbloot bovenlijf het gras bij de buren. Onder, in een holte van een struik, zat een wespennest. De wespen zagen mij als een bedreiging en vielen massaal aan. Ik begon binnen mum van tijd te rillen en had het gevoel flauw te vallen. Ik ging naar de Eerste Hulppost van het plaatselijke ziekenhuis en kreeg een injectie. Dat hielp.
In uitzonderlijke gevallen moet u meteen naar de dokter. Dat geldt zeker als u gestoken wordt in de mond, de tong of in de keel. U moet ook naar de huisarts als u allergisch bent of als u merkt dat u last heeft van rode, gezwollen plekken, benauwdheid, diarree en flauwvallen.
Heel veel mensen zijn doodsbang voor wespen. Er zijn mensen die een wespennest in hun buitenmuur met papier dichtmaken. Dat moet u nooit doen. De wespen blijven dan net zo lang in de buurt cirkelen totdat ze weer een ander gat hebben gemaakt. Wespen zijn overigens nuttig. Ze ruimen dode insecten op en brengen stuifmeel over. Als wespen echt overlast veroorzaken, moet u een wespenbestrijder bellen. Bij de winkels van Welkoop is het effectieve HGX wespenpoeder te koop.

  • Een angel kunt u met uw nagel eruit schrapen. Uitzuigen heeft geen zin.
  • U kunt ook met een knoflookteentje over de ontstoken plek wrijven. De pijn is direct weg.
  • Tegen jeuk helpt het koelen met ijs op de gestoken plaats. Doe het ijs in een doekje en leg het op de zere plek. Menthol kan de jeuk ook verlichten.
  • Wespen en bijen hebben een hekel aan ammonia. Doe wat van deze vloeistof op een schoteltje. Wespen zijn gek op parfum.
  • Voor terrassen is gedroogde kruidnagel een probaat middel tegen de angelterreur. Tien stukjes kruidnagel in bakjes met water en wespen kiezen het hazenpad.
  • Er zijn speciale wespenschaaltjes. Vul die met een zoete vloeistof. De wespen gaan erin, maar kunnen er niet meer uit en verdrinken. Hang deze schaaltjes ergens aan.
  • Kinderen zijn vaak als de dood voor wespen. Span een stukje aluminiumfolie over de limonadeglazen en prik daar een rietje door.

 

Wespen als houtknagers
Wespen vinden het lekker om het bovenste laagje van onbewerkt hout van hardhouten tuinmeubelen weg knagen. De wespen knagen niet alleen aan hardhout, maar ook aan schuttingen, riet, bladeren en schors. Aan het geknaagde spul voegen ze speeksel toe en zo maken zij een soort papier wat in het nest wordt gebruikt.
Het meest probate middel om dit geknaag tegen te gaan is het hout met houtolie te behandelen. U kunt de plek ook insmeren met groene zeep en de wespen zijn verdwenen. U kunt de meubels elk jaar schoonmaken met een oplossing met sodawater, of een laagje meubelconditioner op het hout spuiten.
Jan Willem van de Koppel is eigenaar van ’t Swarte Schaep. Deze winkel verkoopt exclusieve tuinmeubelen. Hij adviseert de meubelen te wassen met een mengsel van water en ammonia. Liefst zo sterk mogelijk.
Henk Klaassen is imker. Hij schrijft: ‘De wespen eten ook van geïmpregneerde schuttingen. Ik word als imker vaak gebeld om te komen. De oplossing is simpel: vul een emmer voor de helft met lauw water en voeg daar een paar kruidnagelen aan toe. Strijk de substantie op de tuinmeubelen en zet een schaaltje lauw water op tafel met drie of vier kruidnagelen en vervang dit schaaltje om de vier dagen. ‘

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.