huishoudproducten

Onmisbare producten A

(schoonmaak) Azijn
Er is geen enkel huishoudproduct dat zo goedkoop en veelzijdig is als schoonmaakzijn. Er is de afgelopen jaren
sprake van een hernieuwde belangstelling voor dit product dat tot dan toe in de meeste keukenkastjes ontbrak,
want azijn was toch iets voor door het eten.
Dat klopt, maar dan hebben we het over natuurazijn, tafelazijn en edik. En ook daar zijn weer allerlei variaties zoals
appelazijn, wijnazijn, kruidenazijn, inmaakazijn of peperazijn.
Wij hebben het vooral over schoonmaakazijn en haar reinigende werking.
Vaak is dit product in de aanbieding en ik heb al prijzen gezien van 33 eurocent per liter of 5 liter schoonmaakazijn
van het Aldimerk Una voor €1,99.
Vrijwel elke supermarkt heeft zijn eigen azijnmerk, maar wat vrijwel niemand weet is dat bijna alle huishoudazijn in
ons land wordt gemaakt door één fabriek, De Burg Groep in Heerhugowaard. Zij maakt de azijn voor talloze
opdrachtgevers en plakt daar verschillende etiketten op. Het bedrijf heeft ook een eigen merk Groenland. Dus welk
merk schoonmaakazijn u ook koopt, het is allemaal hetzelfde.
Natuurazijn bestaat al duizenden jaren en is waarschijnlijk bij toeval ontdekt doordat open wijn ging verzuren tot
azijn. Azijn is in feite zuur geworden wijn met een aantal toevoegingen. Het woord is afgeleid van het Latijnse
acetum en dat betekent gewoon zuur. Het Franse woord vinaigre is weer afgeleid van aigre wat ook zuur betekent.
Eeuwenlang werd deze natuurazijn vooral toegepast als conserveringsmiddel en huismiddeltje tegen allerlei kleine
ongemakken. Zoals koorts en slangenbeten. En natuurlijk in gerechten.
Pas in de negentiende eeuw kwam de beroemde Franse scheikundige bioloog Louis Pasteur er achter hoe azijn
ontstaat. Hij ontdekte dat bacteriën verantwoordelijk zijn voor het zuur worden van de wijn en niet de zuurstof.
Aanvankelijk dacht ik dat schoonmaakazijn vooral vroeger werd gebruikt. Want je kwam het vaak in zogeheten
oma’s tips op internet tegen. Dat is een misverstand, want in de enorme hoeveelheid huishoudboeken van voor de
oorlog kom je azijn als schoonmaakmiddel helemaal niet tegen en als het werd genoemd, dan werd natuurazijn
bedoeld, want schoonmaakazijn bestond nog helemaal niet.
In het boekje ‘De rechterhand der huisvrouw’ uit 1939 ontbreekt het woord azijn nagenoeg.
In ‘1000 practische beproefde wenken voor de huisvrouw’ (1947) kom je natuurazijn al vaker tegen, bijvoorbeeld
voor het verwijderen van kalkvlekken en geurtjes in de keuken.
Azijn wordt nog steeds geproduceerd conform het ‘Azijnbesluit van 1926’ dat aangeeft dat azijn alleen
maar azijn genoemd mag worden als het minimaal 4% azijnzuur bevat. Zie bijvoorbeeld www.azijn.nl.
Schoonmaakazijn is een afgeleide van (natuur)azijn en bevat 6 tot 8% azijn en is dus vaak twee keer krachtiger dan
natuurazijn en daarom zo geschikt voor schoonmaakactiviteiten, maar niet voor consumptie. Bedenk wel dat azijn
het zwakste zuur is dat bestaat. Als u het sterk met water verdunt, heeft het niet altijd een goede, reinigende
werking.
Schoonmaakazijn zie je pas in de jaren zeventig opkomen. Waarschijnlijk is het bedrijf Breder in Schiedam
de eerste geweest die schoonmaakazijn op de Nederlandse markt verkocht. Op het etiket van Breder werd
vermeld:
‘Schoonmaak-Azijn ’n handige hulp bij uw schoonmaak’.
Ofschoon de verkopen niet echt groot zijn, komt De Fenix in Zwolle ook met schoonmaakazijn op de
Nederlandse markt. ’Fenix – Helder Mientje’. Fenix noemt haar product dubbele schoonmaakazijn. Eind
jaren zeventig verdwijnt Breder schoonmaakazijn van de markt en begint de Burg Groep met dit product.
Het product verkoopt wel, maar staat niet echt in de belangstelling van de consument. In de jaren negentig
neemt het milieubewustzijn bij de klant toe en begint de consument langzaam maar zeker steeds meer
interesse te krijgen in schoonmaakazijn. Een biologisch afbreekbaar product met heel veel
gebruiksmogelijkheden dat ook nog eens goede resultaten geeft en dat voor een relatief laag bedrag.
De huidige schoonmaakazijn wordt gemaakt van azijnzuur, een afgeleide van fossiele grondstoffen, maar
wel biologisch afbreekbaar. Natuurazijn komt door omzetting van alcohol naar natuurazijn en wordt
gemaakt door de azijnzuurbacterie. Natuurlijke alcohol wordt verkregen uit suiker en die suiker is weer
afkomstig van landbouwgewassen zoals suikerriet, suikerbiet en graan.
in 2015 komt Burg Groep met natuurlijke schoonmaakazijn. Deze schoonmaakazijn wordt op een volledige
natuurlijke manier verkregen en is biologisch afbreekbaar. Ook wordt de verpakking eigentijds wat betreft
uitstraling en wordt gewerkt met 100% gerecycled PET-materiaal.
De afgelopen vijftig jaar hebben mensen vaak door toeval ontdekt dat schoonmaakazijn zoveel toepassingen heeft,
waar het eigenlijk niet voor bedoeld was. Er gaat geen maand voorbij of ik krijg wel een lezerstip over dit
wondermiddel.
Met schoonmaakazijn kunt u kalk verwijderen, geur verdrijven, voorwerpen schoonmaken maar dat zijn maar enkele
toepassingen. Het is eigenlijk een spotgoedkope allesreiniger ofschoon je er natuurlijk niet alles mee kunt
schoonmaken.
Zo kunt u een spuitflacon vullen met 50% water en 50% azijn en een paar druppeltjes afwasmiddel en u heeft uw
eigen allesreiniger.
Meng azijn nooit met chloor! Hierbij komen giftige gassen vrij.

Auto
Als u strenge vorst verwacht, kunt u de avond daarvoor uw autoruiten inspuiten met verdunde azijn. Niet op de
rubbers spuiten. De kans is groot dat u de volgende ochtend niet hoeft te krabben.
Heeft u nog chromen onderdelen op uw auto of motor, poets deze dan met onverdunde azijn. Er zijn mensen die
azijn gebruiken als ruitenwisservloeistof. Dat wordt ontraden vanwege de rubberen slang.

3
3

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.