ontvetter

Onmisbare producten (O)

Ontkalker
Azijn is vooral succesvol als ontkalker. Vul je waterkoker met verdunde azijn en de kalk zal snel verdwijnen. Dat geldt ook voor het ouderwetse koffiezetapparaat, bijvoorbeeld van het merk Technivorm. Wel goed naspoelen met water.Voor moderne koffiezetapparaten ontraad ik azijn, want deze machines bevatten (rubberen) onderdelen die door azijn kunnen worden aangetast. Er wordt wel eens beweerd dat de fabrikanten van espressomachines meer verdienen aan de ontkalker dan aan hun product.
Niettemin ontkalken heel wat mensen met succes hun Senseo met azijn. Overigens is de goedkoopste ontkalker voor koffiemachines citroenzuur in vaste vorm en dit mengen met water. Te koop bij de meeste drogisten.
Kranen en de douchekop kunnen ook perfect met azijn ontkalkt worden. Zelfs drenk ik een vaatdoekje in azijn en leg dit een nacht om een kraan met kalkaanslag. Of ik haal de douchekop los en leg het een nachtje in een pannetje met azijn. De gaatjes zijn dan weer helemaal kalkvrij.
De toiletpot kunt u regelmatig vullen met een scheut azijn en een nachtje niet doortrekken. Hierdoor zullen bruine kalkaanslag en urinesteen verdwijnen. U kunt enkele stukken keukenpapier in azijn drenken en een nacht langs de urinerand leggen.
Kalkaanslag, bruine randen en ander vuil op de romp van uw boot verwijdert u met onverdunde azijn en een spons of doek. Het onderwaterschip kan ook met groene zeep en veel schoonmaakazijn gereinigd worden. De schoonmaakazijn wel laten intrekken en daarna afspuiten of borstelen.
Vieze bloemenvazen vullen met gelijke delen azijn en water. Een tijdje laten staan en daarna met de afwasborstel langs de binnenkant en uw vaas is weer kraakhelder en schoon.

Ontvetter
Azijn heeft ook zijn waarde bewezen als ontvetter. Uw RVS fornuis en afzuigkap kunt u gewoon ontvetten met schoonmaakazijn. Maar azijn nooit gebruiken op aluminium want dit laat vlekken achter.
Het ontvetten van de magnetron met azijn gaat ook prima. Dit apparaat wordt weer lekker schoon als u er een kopje azijn in opwarmt. De magnetron vier minuten op de hoogste stand zetten. Door de damp van het azijnwater laten aangekoekte etensresten veel eerder los en nare geurtjes verdwijnen. Daarna de binnenkant met een vochtige doek afnemen.

Olijfolie
Net als azijn is olijfolie een natuurproduct dat zo oud is als de weg naar Rome. Het echtelijke bed van Odysseus stond op een stronk van een olijfboom. Het was de olijftak die de duif terugbracht naar de Ark van Noach. De olijfboom op de Olijfberg was getuige van de lijdensweg van Christus.
Onder het mom van ‘wat de boer niet kent dat eet-ie niet’ zijn heel wat Nederlanders huiverig om olijfolie te gebruiken. Zo zijn er onzinverhalen dat je er sneller diarree van krijgt. Dit fabeltje is ontstaan omdat veel toeristen voor het eerst op vakantie in Zuid-Europa kennismaakten met olijfolie en dan last van hun maag kregen. Deze stoornissen ontstaan echter meestal door de hitte, het eten van ijs, koude dranken en water en niet door olijfolie.
Spanje, Italië en Griekenland zijn de voornaamste olijfolieproducenten ter wereld. Men spreekt van het mediterrane goud.
Als u olijfolie voor het eerst koopt, moet u een aantal dingen weten.
Zo zijn er drie verschillende soorten olijfolie:

 • Extra zuivere olijfolie (extra vierge, extra virgen). Verkregen uit de eerste persing. De zuurgraad mag de één procent niet overschrijden, wat betekent dat de vrije vetzuren niet hoger zijn dan één gram per honderd gram.
 • Zuivere olijfolie (vierge). Verkregen uit de eerste persing. De zuurgraad mag de twee procent niet overschrijden, wat betekent dat de vrije vetzuren niet hoger zijn dan twee gram per honderd gram.
 • Gewone olijfolie. Mag de zuurgraad van 3,3 procent niet overschrijden, wat betekent dat de vrije vetzuren niet hoger zijn dan 3,3 gram per 100 gram. Deze olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en andere olijfoliën uit de eerste persing.

In het algemeen geldt: hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit van de olijfolie.
Op veel flessen staat nog steeds ‘koudgeperst’ of ‘koude persing’. Dat is een achterhaald begrip want elke persing is tegenwoordig koud. Dit betekent dat alle olie in één persing wordt gewonnen.
Het is moeilijk te zeggen wat de beste olijfolie is. Er zijn mensen die zweren bij Italiaanse olijfolie en dan bij voorkeur uit Toscane of Umbrië. Zelf vind ik sommige Spaanse merken minstens zo goed, zo niet beter. De relatief goedkope Extra olijfolie die bij de Aldi wordt verkocht, is al meerdere keren door de Consumentenbond uitgeroepen als Beste Koop.
Er zijn enorme prijsverschillen. Peperdure olijfolie hoeft zeker niet beter te zijn. Het is net als met wijn. U moet dit proefondervindelijk vaststellen. Koop daarom eerst kleine flesjes en vergelijk. Doe als echte kenners: schenk wat olijfolie in uw handpalm en wrijf het tussen uw handen zodat het een beetje warm wordt. Houd beide handen voor uw neus en ruik het aroma. Basisregel is wel dat u de extra vierge olijfolie gebruikt voor koude toepassingen zoals vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Bij het maken van een dressing (vinaigrette) eerst de azijn of andere ingrediënten toevoegen en dan de olijfolie. Dat mengt makkelijker.
Gewone olijfolie is zeer geschikt om te bakken, te braden en te frituren. Deze soort bestaat voor het belangrijkste deel uit geraffineerde olie en mag tot 210 graden worden verhit, waardoor alles snel dichtschroeit en smaak en kwaliteit beter behouden blijven. U kunt eenvoudig testen of olijfolie goed op temperatuur is. Als u vlees wilt braden, moet het vuur niet te hoog staan. Gooi een korstje brood in de olie. Als de olie rond het brood begint te borrelen, is de temperatuur goed. Als u de olie in de frituur gebruikt, is de goede temperatuur bereikt als u een druppeltje water laat vallen. Als het gaat knetteren, kunnen de frietjes erin. U kunt het beste na het frituren de olie even filteren, bijvoorbeeld door een koffiefilter. Zo kan de olie vaker gebruikt worden (tot tien keer). Olijfolie kan met andere vetten worden gebruikt. Het spatten kan worden voorkomen door de voedingswaren af te drogen en niet te koud in de pan doen. Het spetteren kan ook worden tegengegaan door een klontje bakboter aan de olijfolie toe te voegen.
Met olijfolie kunt u van alles klaarmaken: een simpel scheutje olijfolie over de salade is een aanrader. U kunt olijfolie gebruiken voor sauzen, vlees, vis en groente. U kunt uw olijfolie zelf kruiden door bijvoorbeeld verse basilicum, dragon of pepers in de fles te doen. Op kamertemperatuur laten trekken. Er zijn tal van boekjes over het gebruik van olijfolie in de keuken.
Een eetlepel olijfolie komt overeen met 15 tot 30 gram vaste vetstof. Een kwart kopje komt overeen met 90 gram boter of margarine. Een half kopje olijfolie komt overeen met 150 gram boter of margarine. Een kopje vol met 250 gram vet. Olijfolie moet luchtdicht, op een donkere en koele plek worden bewaard. Dan blijft het 12 tot 18 maanden goed. Als de olie ranzig is, moet u hem weggooien. Olijfolie kan ook in de koelkast worden bewaard. Er kan dan wel vlokvorming (stolsel) ontstaan. Bij temperaturen onder de acht graden gaat olijfolie stollen. Dat is helemaal niet erg. Eenmaal op kamertemperatuur verdwijnen de vlokjes vanzelf. De ware olijfolieliefhebber smeert deze gestolde olijfolie op een stukje stokbrood.
Olijfolie is zeer gezond. Het bevat geen cholesterol en evenveel calorieën als andere plantaardige vetten. Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze zuren hebben positieve effecten op de kwaliteit van de cholesterol in het bloed: ze verlagen het gehalte ‘slechte’ cholesterol en houden het gehalte ‘goede’ cholesterol op peil.
Olijfolie is bevorderlijk voor de spijsvertering, omdat de olie beter verteert dan harde vetten. Het remt tevens de vorming van galstenen en nierstenen en zou helpen tegen obstipatie en tegen hoge bloeddruk. Ook bestaat de indruk dat olie goed is om kanker en hart- en vaatziektes te voorkomen. Elke dag een eetlepel olijfolie op de nuchtere maag helpt goed tegen constipatie.
Wat kunt u nog meer met olijfolie?

 • Neem een emmer met water en doe daar een flinke scheut olijfolie in. Met een oude spons kunt u met dit sopje uw lederen bank vochtig inwrijven. Een poosje laten indrogen voordat u er weer op gaat zitten. Het bankstel ziet er weer als nieuw uit. Experts keuren deze handelwijze overigens af.
 • Olijfolie is soms de basis van crèmes tegen een droge huid.
 • Ebonieten voorwerpen krijgen hun prachtige, glanzende kleur terug door ze in te wrijven met olijfolie.
 • U verkrijgt een perfect glanzend haarmasker als u uw haar om de twee maanden insmeert met olijfolie. Een paar uur of een nacht laten intrekken en daarna uitwassen met shampoo. U kunt uw haar met geoliede vingertoppen insmeren. Helpt ook tegen roos.
 • Haarbrillantine kan gemakkelijk zelf worden gemaakt door gelijke delen olijfolie en glycerine te mengen en daar een vleugje eau de cologne aan toe te voegen.
 • Olijfolie extra vierge kan helpen tegen jeuk door de plek dik in te smeren.
 • Kostbare kant, die men wil wassen, wordt eerst gevouwen en in een linnen zakje gedaan. Dit dichtdoen en gedurende 24 uur in olijfolie hangen. Daarna wordt de kant een kwartier in zeepsop gekookt, goed uitgespoeld en in dun stijfselwater gedoopt. De kant wordt dan uit het zakje gehaald, op een strijkplank gedroogd en uitgespannen.
 • Als u het lichaam met olijfolie insmeert, kunt u erg bruin worden. Let wel op: het biedt geen enkele beschermingsfactor dus deze methode is sterk af te raden als u een blanke huid heeft.
 • Olijfolie is zeer geschikt als massagemiddel, zeker bij spierpijn, gewrichtspijn en reumatische aandoeningen.
 • Droge, korsterige neusjes van katten insmeren met wat olijfolie. De korstjes verdwijnen en het neusje kan er weer even tegenaan. Als honden last hebben van hun oren, breng dan een beetje olie op een glad doekje voorzichtig in de oorflap aan. Daarna met een droge doek na smeren.
 • Ruwe handen insmeren met olijfolie. Daarna plastic handschoentjes aantrekken en daarover dunne katoenen handschoenen. Nachtje laten zitten en uw handen zijn zachter.
 • Teer aan uw voeten vliegt eraf met een beetje olijfolie op een doekje.

Oxi-producten
Merken zoals Vanish Oxi Action hebben de wereld veroverd. Via uitgekiende en kostbare reclamecampagnes gebruiken honderden miljoenen mensen in de wereld deze schoonmaakproducten om vlekken uit textiel te verwijderen.
De naam oxi is afkomstig van oxygen dat voor zuurstof staat. De belangrijkste componenten zijn echter zuurstofbleekmiddelen, zeg maar Glorix nieuwe stijl. Zij bleken vlekken als het ware weg. Je kunt de producten vloeibaar en in poedervorm kopen. De bleek wordt bereikt door natriumcarbonaat (soda) en waterstofperoxide.
De oxi-producten kunnen direct op de vlek worden aangebracht en in de voorwas of in de hoofdwas worden gebruikt. Het wordt ook toegevoegd als waskrachtversterker.
Er zijn mensen en organisaties die vinden dat de oxi-producten onvoldoende werken. Dat is kinderachtig want meestal lezen ze de gebruiksaanwijzing niet. De producten werken wel degelijk en dat is niet verwonderlijk gezien de sterke concentratie aan bleekmiddelen. Het spul is relatief duur. De fabrikanten moeten er een godsvermogen aan verdienen.
U moet de oxi-producten niet gebruiken op wol, zijde, leer, metaal en hout. Dus ook niet op textiel met metalen sluitingen. U moet uw textiel ook testen op kleurechtheid. Dat kan een probleem zijn, omdat je maar moet weten of jouw handdoek kleurecht is.
Er zijn gebruikers die last krijgen van allergische reacties en anderen menen dat kleding eerder slijt.
Op de site vanish.nl vindt u uitgebreide informatie over Vanish Oxi.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.