OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onmisbare producten (P)

Paraffine
Werd in 1830 ontdekt door baron Karl von Reichenbach (1788-1869). Ruwe paraffine (ozokeriet) is een natuurlijke component van ruwe olie en bestaat uit pure koolwaterstofverbindingen. Het is een vetachtige, moeilijk afbreekbare stof, dat een drijflaag vormt op het zeeoppervlak. Tegenwoordig wordt paraffine naast stearine gebruikt om kaarsen en waxinelichtjes te maken. Het wordt ook door de medische en cosmetische wereld gebruikt. Ook wordt paraffine gebruikt als omhulsel van kaas om uitdroging te voorkomen.

Voorts is het handig als smeermiddel voor naaimachines en uurwerken, aluminium raam- en deurkozijnen en als laxeermiddel. Je kunt er bakeliet mee poetsen en een muurvaste schroefbout mee losmaken. Als u een draad door de paraffine haalt, wordt de draad minder stug en dan kunt u makkelijker een knop op stugge stof aanzetten.

Paraffine wordt ook in de wintersport gebruikt. Om ski’s en snowboards beter te laten glijden, worden de ski’s gewaxt. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van paraffine.

Het is ook populair in de cosmeticabranche. Zo worden in een paraffinebad handen en voeten ondergedompeld. Dat heeft een extra verzorgende werking. Daarna worden de lichaamsdelen verpakt in plastic handschoenen of sloffen. De paraffine ontsluit de huid en zorgt ervoor dat de huid direct zacht en soepel aanvoelt.

Het was in de 19e eeuw een populaire brandstof voor de verlichting van huizen, voordat elektriciteit en gas hun intrede deden.
Paraffine kunt u ook in vloeibare vorm in een flesje kopen.
Zelf gebruik ik paraffine vooral om het granieten aanrechtblad af en toe lekker op te wrijven.
Paraffine en kaarsvet kunnen vrij simpel uit kleding en kleden worden verwijderd. Leg over de plek wc- of keukenrolpapier. Strijk hierover met een niet al te hete strijkboutpunt. De paraffine wordt vloeibaar en wordt door het papier opgezogen. Verschuif het papier telkens en strijk net zolang totdat er geen vochtige plekken meer zichtbaar zijn.

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.