bakvorm

Onmisbare producten (S)

Siliconen bakvormen
Huishoudproducten van siliconen zijn in opmars. Een enquête onder lezers van De Telegraaf (januari 2010) leert dat de deelnemers vooral gecharmeerd zijn van voorwerpen zoals invetkwastjes, een siliconen ramenwisser en siliconendeksels op een steelpan.Minder te spreken is men over de siliconen bakvormen. De voorstanders vinden dat je vooral de duurdere merken zoals van Tefal, dr. Oetker en Tupperware moet kopen. De goedkopere zijn meestal te slap. Dan buigen de zijkanten bij het rijzen zodat je bijvoorbeeld een heel breed brood krijgt. Een oplossing: doe twee goedkope bakvormen in elkaar.
Ook vinden de gebruikers dat de bakvormen snel lelijk worden.
Voorstanders vinden siliconen bakvormen prettig omdat je direct na het bakken het product uit de vorm kunt halen, uiteraard wel met ovenwanten. Alles laat meteen los en het kan zo in de vaatwasser en je hoeft de bakvorm niet in te vetten. Anderen vetten wel in. Het spuitbusje van Baukje is populair.
Zie ook www.bakvormwinkel.nl

Spiritus
In dit boek vindt u tal van toepassingen van spiritus. Het woord komt uit het Latijn en betekent geest. Vandaar, dat tot de Tweede Wereldoorlog veel mensen spraken van wijngeest. Spiritus is een beproefd schoonmaakmiddel en brandstof. Het bestaat uit ethanol waar het giftige methanol aan toegevoegd is.
Misschien wel de mooiste tip vond ik in het boekje ‘Honderd vragen uit de praktijk en hun oplossing’. Een boekje van voor de oorlog. Daarin wordt uitgelegd hoe je het blauwe kleursel uit spiritus moet verwijderen. De spiritus werd opzettelijk blauw gekleurd om de vloeistof niet voor consumptie (pure alcohol) geschikt te maken. Arme mensen dronken spiritus wat levensgevaarlijk was. Toch wordt antwoord op de vraag gegeven: wanneer u de spiritus in het zonlicht plaatst of filtreert over houtskool of dierlijke kool, verdwijnt veel van de kleur. Ik zou zeggen: beslist niet doen.

Stof(doek)
Stof is de meest onderschatte vervuiling in huis. Stof kan leiden tot allerlei allergieën. Het bevindt zich vaak op plaatsen waar u niet bij kunt, of u heeft geen zin grote voorwerpen weg te schuiven.
Stof wordt bestreden met de stofzuiger, stofdoek, vochtig doekje en plumeau. Ik geef de voorkeur aan een microvezeldoekje, een panty of een antistatische doek. Een ouderwetse stofdoek vind ik een onding want het pakt onvoldoende stof op en je moet hem buiten uitschudden. Bovendien werkt de stofdoek niet op voorwerpen van kunststof en plexiglas en het televisiescherm. Deze voorwerpen zijn enigszins elektrisch geladen en met een stofdoek wordt dat alleen maar erger. Neem dus liever een vochtige doek, zeem of spons of een oude panty. Een nylon panty fungeert bij het stoffen als een soort magneet. U kunt de panty ook om een stoffer of zwabber binden.
De dure plumeaus van 100% struisvogeldons zijn ook goed, maar die zijn lastig te koop. Plumeaus van ganzenveren voldoen ook. De beste stofdoeken zijn van 100% katoenen flanel. De stofdoekveger van Swiffer werkt ook naar behoren en is lekker handig.
Met een oude scheerkwast kunt u de stof op moeilijke plaatsen weghalen.
Met een zogeheten bokkenpoot, een kwast waarmee u schuttingen in de carboleum zet, kunt u ouderwetse ‘stofnest’ radiatoren stofvrij maken. U kunt namelijk om een hoekje werken.
Nieuwe stofdoeken gaan langer mee en nemen meer stof op als ze door een oplossing van glycerine en water (één op één) worden gehaald. Goed laten drogen en stoffen maar. Week een schone stofdoek in groene zeep. Hang hem daarna te drogen.

Stofzuiger
Dit apparaat werd rond 1900 uitgevonden, maar tot circa 1960 was de stofzuiger lang niet in alle gezinnen aanwezig. Tegenwoordig is de penetratiegraad bijna 100% en zijn er tal van modellen.

 • De sledestofzuiger blijft het populairste model. Dankzij de wieltjes kun je hem makkelijk trekken.
 • De robotstofzuiger komt nog heel weinig voor. Hij zuigt zelf de kamer via ultrasone signalen.
 • De steelstofzuiger is nogal onhandig maar wel handig op te bergen. Geschikt voor kleine oppervlakten, want hij werkt nogal zwaar.
 • De kruimelzuiger of kruimeldief is populair als tweede stofzuiger. Hij is klein en handig en werkt met een lader die normaal aan de muur hangt bij een stopcontact.
 • Filterloze stofzuiger. Deze werkt volgens het principe van cycloonscheiding. Bekend is de Dyson, ontworpen door James Dyson.
  Het is raar, maar waar: hele volksstammen vervangen nooit het luchtfilter; zij weten niet eens dat dit moet. Een slecht functionerende stofzuiger is een broedplaats voor huismijten die zich door de luchtuitlaat weer vrolijk verspreiden. Koop in ieder geval een stofzuiger met een zogeheten Hepa filter. Dat staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit filter bestaat uit een veelvuldig gevouwen filtervlies, dat de werking van het filter intensiveert. Zelfs de kleinst onzichtbare zwevende deeltjes, bron van allergieën, worden door dit filter opgevangen. Bovendien absorbeert een laagje actieve koolstof in de filtercassette de meeste geurtjes.
 • Vervang de vuilniszak als hij voor driekwart gevuld is. Er wordt beweerd dat je de stofzuigerzak veel vaker dan één keer kunt gebruiken. Dan bent u wel een krentenkakker, want het is lastig de zak te legen en ongezond.
 • Koop een stofzuiger met een krachtige motor (minstens 1100 watt). Een lang snoer dat zichzelf opwindt is wel zo prettig. De aan/uitknop moet met de voet kunnen worden bediend. U moet de stofzuiger moeiteloos kunnen optillen. Een extra turbozuigmond is niet nodig, uitgezonderd voor hoogpolig tapijt.
 • Ik wroette ooit in een vuilniszak om de werking van de volgende tip: hoe kun je het beste een overvolle vuilniszak ‘aanstampen’. Sluit de bovenkant van de zak met de hand bijna dicht. Steek de stofzuigermond door de bijna afgesloten opening van de zak en zorg dat u met de mond geen voedsel of papier raakt. Zet de stofzuiger 10 tot 20 seconden aan. De zak wordt nu met grote kracht door de buitenlucht in elkaar gedrukt en de zak kan met gemak worden dichtgemaakt, of er kan nog wat vuil aan worden toegevoegd.
 • Als u in een nieuwe stofzuigerzak een beetje waspoeder doet, gaat de kamer ook lekker fris ruiken. Of zuig wat waspoeder op en de kamer geurt eveneens.
 • Onderdelen voor (oude) stofzuigers zijn moeilijk te koop. Een vertrouwd adres is De Stofzuigercentrale aan de Groest 17a in Hilversum. (035-6245416). Een van de weinige winkels die nog uitsluitend stofzuigers en onderdelen verkoopt en een eigen reparatiedienst heeft. En dat sinds 1927 als familiebedrijf. ‘We kunnen het nog wel een tijdje uitzingen,’ zegt directeur Johan van Gorkom, de derde generatie. Nee, aan een website doen ze nog steeds niet en dat is zo langzamerhand onverstandig. Voor onderdelen voor een (oude) stofzuiger kunt u ook terecht bij www.onderdeelexpress.nl.

Stoomreiniger
Een volstrekt onderschat huishoudelijk product. Een stoomreiniger is snel, hygiënisch en milieuvriendelijk. Het enige wat u doet, is het apparaat vullen met water. Dat komt er na een opwarmperiode onder hoge temperatuur uit, zodat tijdens het benevelen de meeste bacteriën worden gedood. Stoomreinigers gebruiken weinig water en vergen weinig inspanning. De stroomstraal is kalkvrij zodat deze geen sporen nalaat. U hoeft ook geen chemische toevoegingen te gebruiken.
In ons huishouden beleven wij veel plezier aan een stoomreiniger. We hebben namelijk op de benedenverdieping 120 vierkante meter zogeheten antieke Franse plavuizen. Met een stoomreiniger kunnen we deze ongelijke vloer perfect dweilen. Binnen een half uur is de vloer ook weer droog, omdat je dus weinig water nodig hebt. Je kunt ook muren afnemen. Tevens geschikt voor kunststof materiaal, vloerbedekkingen, ramen, deuren en sanitair. Met hulpmiddelen zoals de puntstraalsproeier kunt u ook bij kleine plekken komen, zoals de onderkant van het toilet.
Ondanks mijn positieve ervaringen, leert de praktijk dat heel veel mensen niet tevreden zijn. Niet zelden hebben zij een goedkoop apparaat gekocht. De prijzen voor particulieren variëren van 70 tot 500 euro. Voor een goede stoomreiniger bent u minstens €200 kwijt. Bedenk: hoe krachtiger het apparaat, hoe
sneller het vuil losweekt. Koop er een tussen de 3 en 4,5 bar en met een waterreservoir van minstens anderhalve liter.

2
2

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.