wasknijper

Onmisbare producten (W)

Wasknijper
Het is het meest simpele, goedkoopste en waardevolste huishoudproduct aller tijden. We hebben het over de houten wasknijper, die bij mijn weten vooral in gevangenissen en in sociale werkplaatsen in elkaar wordt gezet.De literatuur is vooral in de Engelse taal te vinden en daarom moest ik eerst in het woordenboek de Engelse vertaling van wasknijper opzoeken. Dat is clothes peg. Daarna sloeg ik mijn driedelige Phaidon Design Classics, het duurste boek dat ik bezit, open. In dit boek worden duizend tijdloze ontwerpen besproken.
En jawel, het hulpmiddel bij het ophangen van wasgoed staat er ook in. De bedenker is helaas onbekend. De religieuze sekte The Shakers had rond 1772 al een eenvoudige wasknijper maar zonder de geniale voorgespannen veer. Het was David Smith uit het Amerikaanse Springfield die de moderne wasknijper in 1853 voor het eerst op de markt bracht. Dankzij de veer kun je aan de achterzijde beide delen samenknijpen en dan opent de bek. Sindsdien werden er meer dan 200 patenten ingediend om de wasknijper te verbeteren. Het resultaat: de ouderwetse wasknijper is en blijft de beste. Overigens kwam in 1944 de plastic versie op de markt. Met de ouderwetse wasknijper kun je veel meer dan louter wasgoed ophangen.

 • Elke plastic zak met etenswaren maak je hersluitbaar.
 • Je kunt met een knijper een stapel papier bij elkaar houden.
 • Bij de zaadvermeerdering van komkommers wordt de bloemkroon dichtgeknepen met een klein knijpertje.
 • Zelf gebruik ik de wasknijper als aanduiding waar ik zaadjes in de koude grond stop en ik schrijf met een viltstift de naam van de zaadjes op de knijper.
 • Als ons nichtje Jenise komt spelen, klem ik een wasknijper op mijn neus en bevestig er twee aan mijn oren want dat vindt zij leuk. Het is alleen jammer dat ze eindeloos de woorden ‘nog een keer’ blijft herhalen want het kan knap zeer doen en ik ben niet geschikt als masochist.
 • Met de losse helft van een wasknijper meng ik tweecomponentenlijm.
 • De dunne kant van twee helften kun je ook in de bek van een wasknijper stoppen en dan heb je een vliegtuigje.
 • Met twee veertjes kunt u de wasknijper opvoeren.
 • De helft van een wasknijper vormt een ideale wig, bijvoorbeeld onder een stoelpoot.
 • In de Consumentengids kwam ik nog twee schitterende voorbeelden tegen. Neem twee houten spateltjes en lijm die onder en boven de wasknijper vast. U heeft nu een tostiklem.
 • Twee knijpers voorkomen ook dat een boek steeds dichtvalt. Aan weerzijden van het boek bevestigen.
 • Als uw kinderen zich vervelen, laat ze dan wasknijpers beschilderen, en/of geef ze een bak met wasknijpers en je hebt geen kind aan ze.
 • Wie kan het langst de wasknijper tussen duim en wijsvinger dichthouden.
 • Knijp een wasknijper aan het label van een theezakje en hang het zakje vervolgens in de pot. Nooit meer een gevallen zakje dat je er weer uit moet vissen.
 • Een wasknijper is een ideale lijmtang om kleine dingen te lijmen, bijvoorbeeld voor de modelbouw.
 • Knijp een stukje appel en een stukje sla in de wasknijper en doe die tussen de tralies voor de kanariepiet.
 • Gebruik de knijper als de plastic tube van de tandpasta bijna leeg is.
 • Bewaar ’s winters twee houten wasknijpers in uw auto. Zodra er een kans op nachtvorst is, zet ze dan onder de ruitenwissers wat voorkomt dat de rubbers vastvriezen.

De Britse student Oliver MacCarthy heeft ruim twee jaar geleden een wasknijper ontworpen die een regenbui voelt aankomen. De speciale wasknijper bevat een sensor waarmee veranderingen in de luchtdruk gemeten worden. Wanneer er binnen een half uur regen op komst is, worden er elektrische signalen naar de metalen strips op de uiteinden van de knijper gestuurd, waardoor die blokkeert en de was dus niet meer kan worden opgehangen. …Nee, het werd geen succes.
De Zweeds-Amerikaanse beeldhouwer Claes Oldenburg maakte in 1976 een 13,7 meter hoge wasknijper en noemde die clothespin. Hij werd in Center Square Plaza in Philadelphia tentoongesteld.
De wasknijper hangt al 150 jaar fier aan menige waslijn. Maar zo gewoon is de wasknijper ook niet meer. In 1998 werd er in het Smithsonian National Museum of American History in Washington een tentoonstelling ingericht over wasknijpers. Een klein kind vroeg aan zijn vader: ‘Wat is dat, pappie?’ Toen al had 60% van de Amerikanen een droger en deze mensen gebruikten nooit een wasknijper.
Zie ook www.wasknijperssparen.nl

Water
Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Elke dag verliezen we lichaamsvocht en dat dient aangevuld te worden. Met water verwijderen we ook de afvalstoffen uit ons lichaam, regelen we onze lichaamswarmte en transporteren we vitaminen, voedingsstoffen en alle andere mineralen door ons lichaam. Het is aan te raden om elke dag circa 2,5 liter water te drinken, maar dat verschilt uiteraard per persoon. Via het voedsel wordt trouwens al een liter water opgenomen. Het water uit de kraan is net zo goed als water uit de fles. Sterker: het Nederlandse kraanwater is waarschijnlijk het beste water ter wereld. Er worden hogere eisen aan gesteld dan het water dat u in verpakking koopt. Toch is de verkoop van flessen water de afgelopen tien jaar explosief gestegen. Dat heeft met smaak te maken, met commercie, het is een gevoelskwestie, of het gebeurt uit onwetendheid. .
Duizend liter kraanwater (een kuub) kost slechts 1,48 euro. Kraanwater is 400 tot 1000 keren voordeliger dan flessenwater.
De gemiddelde Nederlander gebruikt elke dag 127,5 liter water. Dat kan overigens fors oplopen als u elke dag in bad zou gaan. Er is circa 120 liter water voor nodig om een bad te vullen.
Eigenlijk beseffen we niet dat water zo goedkoop is; we zijn niet anders gewend.
Volgens een onderzoek van TNS Nipo in 2007 in opdracht van de Vewin gebruiken we het water voor de volgende zaken:
Toepassing In liters

 • Douche 49,8
 • Wastafel 5,3
 • Toiletspoeling 37,1
 • Wasmachine 15,5
 • Overige zaken 19,8

Er zijn mensen die geen hard water met relatief veel kalk drinken omdat ze dat vies vinden of vanwege de kalk. Kalk is echter noodzakelijk voor de botontwikkeling. Bovendien bevatten de flessen water ook kalk. Zacht water hoeft helemaal niet lekkerder te smaken. In tegendeel zelfs. Zie ook www.verswater.nl

Waxinelichtje
Je koopt ze per zak en ze zijn goedkoop. Bij Ikea laat bijna niemand ze liggen. Ik heb het over het wonderbaarlijke waxinelichtje. Dat woord zult u in België niet tegenkomen, want daar wordt gesproken van theelichtje, theekaarsje of waslichtje.
Het waxinelichtje werd geïntroduceerd door Ericus Gerhardus Verkade. Hij kocht het patent van zijn schoonzoon, de Engelsman Morris Fowler. Verkade begon in 1898 met de productie van waxine thee- en nachtlichten van paraffinewas. Waxine was dus een merknaam door de samentrekking van de Engelse woorden wax en paraffine. Dat is een restproduct dat ontstaat bij de raffinage van smeerolie.
In de loop der tijd heeft het woord zich in Nederland ontwikkeld tot een soortnaam. Waxine staat sinds 1984 in Van Dale. Je hebt meer van die woorden zoals Vim (schuurmiddel), Coca-cola (cola), Luxaflex (jaloezieën) en Maggi (aroma).
Heel veel mensen zweren nog steeds bij waxinelichtjes van Verkade. In werkelijkheid werd de waxinefabriek al in 1991 verkocht aan kaarsenmaker Bolsius en heet Gouda.
Ooit werd het theelichtje gebruikt voor het warmhouden van de thee in een komfoor. Ook is het makkelijk in een ouderwetse schotelwarmer. De afgelopen twintig jaar worden de lichtjes vooral gebruikt voor sfeer. Ze worden veel vaker gebruikt dan kaarsen omdat het eenvoudig, schoon en goedkoop is en je kunt er een hoop naast elkaar zetten. Het lijkt veiliger en de brandtijd bedraagt meestal vier tot zes uur, of wel een hele avond.
De lezeres die bij mij klaagde dat haar waxinelichtjes na tien minuten doofde, heeft volgens mij gewoon pech gehad want bij ons thuis hebben wij er vele honderden lichtjes doorheen gejaagd en nooit problemen gekend, afgezien van het feit dat je soms de wiek (pit) moet bijbuigen. Overigens hebben wij meestal lichtjes van Kruidvat, Gouda en natuurlijk van Ikea.
Theelichtjes bestaan uit een dun aluminium cilindervormig omhulsel dat met kaarsvet is gevuld. Daarin steekt een wiek die is vastgehecht aan een dun aluminium schijfje.
De pit dient bekleed te zijn met een hardere soort paraffine of wel paraffine met een behoorlijk hoger smeltpunt. Tijdens het branden smelt de omgeving van de pit, maar de hardere paraffine smelt pas als de vlam in de buurt komt van de pit. Als het theelichtje dooft, is de pit van inferieure kwaliteit, of de bekleding deugt niet.
Het theelichtje is niet geheel ongevaarlijk. De hitte van een hevig brandend theelichtje kan een glazen salontafel doen barsten. Dus nooit de lichtjes kaal op tafel zetten maar altijd in een niet-brandbare en isolerende houder en dan is het nog oppassen want de houder kan temperaturen bereiken van boven de 200 graden Celsius.
Als u een theelichtje opnieuw aansteekt, knip dan de verdikking van de wiek weg. Als de lont kapot is, moet u niet experimenteren met lucifers. Uiteraard het lichtje niet bij gordijnen plaatsen en ook niet bij andere lichtontvlambare voorwerpen. Ook niet onder een plank zetten.

Wegwerpdoekjes
Al een aantal jaren een eclatant succes in menig huishouden. Het lijkt allemaal zo hygiënisch, omdat je in plaats van de ‘vieze’ vaatdoekjes de bacteriën met het doekje gelijk weggooit. In werkelijkheid leiden de wegwerkdoekjes tot veel meer afval. Als u ze in het toilet doorspoelt, kan dat leiden tot verstopping van het riool. Ook is het onzin, dat deze doekjes alle bacteriën vernietigen. Als u het toilet er mee reinigt, heeft u binnen mum van tijd weer nieuwe bacteriën in de toiletruimte. Dat is immers een continu proces.
De wegwerpdoekjes zijn gewoon makkelijk en snel en relatief duur.

Wringer
Mensen met nog weinig kracht in hun handen zijn vaak op zoek naar een ouderwetse wringer. Een handzaam apparaat om een vaatdoek of dweil in uit te wringen. Oude wringers zijn volop te koop op marktplaats, maar u kunt ook gewoon een nieuwe wringer kopen. Zo verkoopt Leifheit de producten Hausrein. Voor meer professionele hulp kunt u ook terecht bij de thuiszorg of bij www.zelfstandigthuis.nl of www.reumanet.nl. Voor heel veel reumapatiënten is een miniwringer een uitkomst. Je kunt er een vaatdoek of dweil in uitpersen. De rollen zijn mechanisch of elektrisch aangedreven. Vaak worden ze op het aanrechtblad gemonteerd, of op een emmer.
Ook kleine wringers zijn nog gewoon te koop. Bijvoorbeeld van het merk Weska. Ze passen op iedere huishoudemmer. Kijk op www.weska.nl/homepageshop.htm. Bij Groveko in Ede (www.groveko.nl) verkopen ze emmers waar de wringer er al op zit.

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.