zeem

Onmisbare producten (Z)

Zeem
Een zeem, ook wel zeemlap genoemd is een zachte lap van zeemleer. De beste zemen zijn gemaakt van de huid van een gems. In de meeste winkels worden synthetische zemen verkocht en die zijn lang niet altijd
goed van kwaliteit. Een zeem moet veel water kunnen opnemen en ook gemakkelijk uitgewrongen worden. De leren zeem van Abel Gems is een goed product. Een nieuwe zeem een nachtje in azijnwater leggen. Daarna grondig uitspoelen.
Een zeem nooit wassen in de wasmachine en ook niet drogen in een droger. Spoel de zeep gewoon uit met water. Een vuile zeemlap maakt u schoon in een sopje van groene zeep en een scheutje spiritus. Uitspoelen met lauw water.
U maakt een natuurzeem weer glibberig door hem in een bakje met karnemelk twaalf uur te laten weken. Een stugge zeem insmeren met zachte zeep en een nacht in lauw water laten staan. Daarna spoelen en uit de zon drogen.
Een wielrennersbroek heeft een zeemleren stuk, om zachter te zitten en om het zweet beter af te voeren.

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.