passevite

Passe-Vite

Wat is het verschil tussen een passe-vite en een roerzeef? Een passe-vite is precies hetzelfde als een roerzeef, ook wel een groentezeef genoemd. Ik denk dat de meeste mensen nog nooit van de naam passe-vite hebben gehoord.

De roerzeef is in vrijwel elke keukenwinkel en winkel voor huishoudelijke producten te koop. Maar u doet er verstandig aan niet om een passe-vite te vragen want de meeste winkelbedienden klapperen dan met hun oren omdat ze Frans alleen als voornaam kennen.

Een passe-vite is een heel handig apparaat met draaihendel om fruit en groente te pureren. Zoals appels, asperges, tomaten en natuurlijk aardappelen. Het voordeel is dat het apparaat geen schillen en zaadjes doorlaat en er dus geen stukjes meer in zitten.

Toch leidt de roerzeef in de meeste keukens een kwijnend bestaan. Een blender of staafmixer heeft het werk overgenomen. Toch zijn er nog heel wat kookliefhebbers en professionele koks, die zweren bij dat ouderwetse apparaat omdat je met een blender de kans loopt dat je te lang pureert.

Je zou zeggen dat een roerzeef al eeuwen bestaat. Niets is minder waar. De passe-vite werd pas in 1928 ontworpen door de Waalse Belg Victor Simon. Het verhaal gaat dat hij het geweeklaag van zijn vrouw zat was. Zij had er een hekel aan om al prakkend met een houten lepel gekookte appels door een zeef te werken. En zo ontwierp hij de pasviet, zoals de Vlamingen zeggen. Simon en zijn zakenpartner Richard Denis begonnen in 1929 het bedrijfje Simon & Denis, dat uiteindelijk in 1979 failliet ging.

Het huishoudhulpje kun je al voor een paar euro kopen. De echte liefhebber gaat voor de passe-vite de luxe van Cuisipro. Dat is een merknaam van de bekende Belgische firma Demeyere dat al een eeuw topkwaliteit horeca- en huishoudartikelen vervaardigt.

De diameter van de Cuisipro is 22 centimeter en de handvatten staan lager zodat de passe-vite hoger op de pot staat en niet in contact komt met het voedsel. Bovendien zijn er drie verwisselbare schijven. De schraper schraapt het voedsel weg zodra het door de schijf wordt geduwd. Zo hoef je dus niet tussentijds te stoppen om de zeef schoon te maken. Dit merk is lang niet overal te koop. Niet verwonderlijk, het hebbedingetje kost circa 89 euro.

Zie ook www.vanleeuwenagenturen.nl

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.