plastic-etiket

Plastic

Plastic wordt vooral van aardolie gemaakt. Dat kost energie en veroorzaakt chemisch afval. Plastic is in de natuur niet afbreekbaar. Op plastic verpakkingen staat vermeld om welk materiaal het gaat.

Dit zijn de betekenissen:

  • PE (polyetheen) en PP (polypropeen): veroorzaakt bij productie weinig lucht- en watervervuiling, vragen weinig energie en zijn geschikt voor hergebruik.
  • PET (polyetheentereftalaat). Productie vergt veel energie. Lucht- en waterverontreiniging zijn beperkt. Kan goed worden hergebruikt.
  • PS (polystreen). De productie van deze kunststof kost veel energie en zorgt voor luchtvervuiling. Een belangrijke toepassing is piepschuim, dat hergebruikt kan worden.
  • PVC (polyvinylchloride). De productie is zeer vervuilend. Ook als afval kan het een probleem zijn.
  • PC (polycarbonaat). Bij de productie worden zeer giftige stoffen gebruikt en er is veel energie nodig. Veroorzaakt tevens chemisch afval. Hergebruik van deze kunststof is mogelijk.
0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.