pluizen

Pluizen

Waarom blijven angoratruien en hoogpolig wollen tapijt altijd pluizen? Het pluizen van tricots is een natuurlijk verschijnsel. Bij natuurlijke stoffen slijten deze pluisjes vanzelf. Bij kunstmatige vezels gaan pluisjes er niet meer af. De pluisjes ontstaan doordat de vezels waaruit een draad is opgebouwd, naar buiten gaan uitsteken door het dragen van de kleding.

Dat er op wollen truien bolletjes komen, het pillen van de trui, komt omdat truien niet vaak worden gewassen. Vaak worden de truien buiten gehangen om te luchten om daarna weer gedragen te worden. U kunt de truien beter vaker wassen in een sloop of waszak op wolwaskoud. Daarna liggend drogen en bijpersen. Overigens geven ook klittenband van jacks snel pilvorming. Pluizende angoratruien hoeven geen probleem te zijn. Koop een zogeheten pluizendief. U kunt ook een wolontpluismachientje kopen. Er zijn ook apparaatjes op batterijen om pluisjes en ‘pillen’ weg te scheren. U kunt de pluizen ook verwijderen met een tondeuse of met een Ladyshave.

U kunt een nieuw scheermesje nemen. Doe dat in het houdertje. Laat iemand de trui spannen en scheer de bolletjesbaard van het kledingstuk af. Voordat u aan dit avontuur begint, kunt u de trui eerst een paar uur in de vriezer leggen. Hoogpolig woltapijt moet u niet stofzuigen met een harde tapijtborstel maar aanvegen met een bezem (geen nylondraad). Daarna met zachte borstel stofzuigen.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.