50plus

Politicus zonder kamer

Het zit er op. Ik word geen Tweede Kamerlid van 50PLUS. Het zag er aanvankelijk gunstig uit met maandenlang negen tot tien zetels in de peilingen. Op 2 januari kwamen de eerste twaalf kandidaten vijf dagen bijeen in een hotel in Teuge om met elkaar kennis te maken en de tactiek voor de verkiezingscampagne te bespreken. De sfeer was opperbest. Toen ging er iets fout in de communicatie. Onze berekeningen over de kosten van de verlaging van de aow-leeftijd zouden niet kloppen. Toegegeven, het was niet allemaal slim van ons en nog dezelfde dag hadden we de juiste berekeningen. Verlaging van de aow-leeftijd van 67 naar 65 jaar kost ruim 12 miljard in 2060. Tegen die tijd is mijn graf waarschijnlijk al geruimd. En daar hebben we een goede dekking voor.
Maar het leed was al geschied. De andere partijen stortten zich als hyena’s op ons want de geprognotiseerde zetels van ons konden ze goed gebruiken. Zonder kennis van zaken vertelden zij dat onze aow-maatregel ruim 12 miljard in 2022 zou kosten. En de media gingen hier gretig op in.

In de peilingen kelderden we naar vijf zetels. Henk Krol nam revanche met goede debatten zoals in Carré. Ik heb met en zonder hem in vrijwel elke provincie geflyerd en Henk bleek razend populair bij jongeren en bij ouderen. Er zijn honderden selfies met hem genomen.
Van mij werden welgeteld twee selfies gemaakt hetgeen maar weer bewijst dat je niet zo snel een Bekende Nederlander bent.

Een week geleden stond ik de hele dag achter een 50PLUS kraam op een politieke markt in Apeldoorn. Het was zonnig weer. Ik kreeg wel enorme trek, want achter de kraam bevond zich een enorm terras waar al vroeg in de middag de glazen werden gevuld en de bitterballen werden geserveerd. De geur van een vette hap kan een overweldigende indruk maken.
De balpennen, tassen en buttons bleken erg in trek. De graaicultuur is groot in ons land. ,,Mag ik twee tassen?” vroeg een oudere dame in een rolstoel. ,,Dan stem ik op u.” Ja ja.

Ik moest een oudere vrouw met een aanvullend pensioentje van 165 euro per maand uitleggen hoe ze mijn naam kon vinden. Ze nam het enorme stembiljet mee en ik vertelde: u moet naar lijst 11 en dan naar plaats 7. Daar staat mijn naam. ,,Kleur het hokje maar vast, dan vergeet ik het niet.” Klaarblijkelijk heeft ze haar hele leven op nummer 1 van lijst 1 gestemd.

Een andere dame op leeftijd moest ik uitleggen wat zetels zijn. Dat er daar 150 van zijn en dat je bij een hoge opkomst 70.000 stemmen nodig hebt voor een Kamerlid.
Het enige nadeel van 50PLUS is dat zich zelden een lekkere jonge meid bij jouw kraam meldt. Die gaan allemaal naar Jesse Klaver.

Van de honderden mensen die ik tijdens de campagne sprak, was er vrijwel niemand die graag tot na zijn 65e wil doorwerken. Het is ook onthullend hoeveel mensen een laag pensioen hebben, maar andere politieke partijen en de meeste media kun je moeilijk duidelijk maken dat heel veel ouderen het helemaal niet breed hebben. En als er al een flink vermogen is, zit dat in steen zit en dat gaat meestal als erfenis naar de kinderen.

De alleenstaande met alleen aow in een huurhuis leeft op of rond de armoedegrens en daar zijn er heel wat van. Maar er zijn ook mensen met alleen aow die hun eigen huisje vrij van hypotheek hebben en dan is de inkomenspositie een stuk beter. Het gemiddelde pensioen bedraagt 600 euro per maand. Vele honderdduizenden Nederlanders zitten daar dik onder. Maar er zijn ook mensen met een pensioen van wel 3.000 euro of meer per maand. En er zijn steeds meer mensen waarvan de vrouw ook een flink pensioen heeft opgebouwd.

Niet zelden werd 50PLUS afgezeken. Die oudjes moeten niet zo zeuren, want ze golfen de hele dag. In werkelijkheid golft 1% van de 65-plussers.

De pensioenfondsen bulken van het geld en nadat onlangs ook een topman van ABN AMRO dit erkende, durf ik mijn duurste corenwijn er om te verwedden dat een nieuw kabinet de rekenrente van de pensioenfondsen gaat verhogen opdat de pensioenen weer omhoog kunnen. Daar heeft u ook volledig recht op.

De discussie dat er straks niets meer overblijft voor de jongeren is ook absurd. Het vermogen van de pensioenfondsen zal alleen maar verder groeien.
En bovendien: er zijn al 1,2 miljoen zzp’ers. Het merendeel betaalt geen pensioenpremie en heeft straks helemaal geen pensioen. Dat moeten ze zelf regelen en elke maand komen er circa 8.000 van deze flexwerkers bij. Daarom staat de afkorting zzp tegenwoordig voor zelfstandige zonder pensioen.

Ik weet niet wat ik de komende tijd precies ga doen. Ik zal wel actief blijven bij 50PLUS, want volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en in diverse plaatsen willen we meedoen.

En ik blijf natuurlijk gewoon schrijven. U bent nog niet van mij verlost, want ik krijg pas pensioen over ruim vier jaar. Al dan niet geïndexeerd.

10
10

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.