ritsen

Rits

Het was de Zweedse Amerikaan Gideon Sundback die in 1911 een rij vervlechtende tandjes bedacht. De eerste ritsen werden in tabakszakken aangebracht en door rubberfabrikant Goodrich in zijn rubberen laarzen. Hij bedacht de naam zipper, of wel rits. Pas in de jaren dertig werd de rits op grote schaal in kleding aangebracht.

Iedereen kan tegenwoordig ritssluitingen fabriceren, maar toch is er slechts één bekende fabrikant en dat is het Japanse YKK wat staat voor Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha.

De rits is handig, maar o wee als deze kapot gaat. Dan moet je de complete rits verwijderen en er een nieuwe in zetten. De meeste mensen hebben daar helemaal geen zin in en uiteindelijk verdwijnt het kledingstuk, of een ander voorwerp bij het grof vuil.

Het schijnt zo te zijn, dat bij ritssluitingen 80% van alle defecten wordt veroorzaakt doordat de trekker kapot gaat. Er is nu een zogeheten zlide on, zie www.zlideon.com. Door het gebruik van dit voorwerp hoeven we alleen nog maar de oude trekker te verwijderen en een nieuwe en passende zlide on aan te brengen. Het product is trouwens veel te duur.

  • Om uw rits beter dicht te houden, kunt u er een beetje haarlak op spuiten. Ritsen hebben minder te lijden als u ze sluit voordat u dit kledingstuk in de was stopt.
  • Oude nylon ritsen van tenten springen op een gegeven moment open. Daar is wat aan te doen. In de meeste gevallen wordt het euvel veroorzaakt door de runner van de rits, ook wel zipper, glijder of lopertje genoemd. De runner is meestal uitgesleten door het veelvuldige gebruik en zal vervangen moeten worden. Deze kun je zo kopen bij een goede campingshop. Er zijn verschillende maten. De runner moet er van de dichte zijde, dus waar hij is vastgestikt, opgezet worden. Dus even lostornen, runner erop en weer dichtnaaien.
  • Bij een kunststof rits die is uitgevoerd met een metalen hulpstukje dat uiteindelijk de twee helften bij elkaar moet brengen, kunt u het hulpstukje ook met een tang iets aanknijpen. Soms helpt het om siliconenspray op de rits te spuiten, of een kaars langs de ritstandjes te halen.
  • Een ritssluiting loopt weer soepel als u een stuk zeep of een kaars over de tandjes van de rits haalt.
  • Ritsenspray kun je kopen bij stomerijen, tentenwinkels en winkels die naaimachines verkopen. Een bekend merk is Tribo. Zie rijbo.nl. Het is verstandig minstens elk jaar de ritssluiting van uw tent in te spuiten. Dat voorkomt uitdroging en verlengt de levensduur. U kunt ook siliconenspray gebruiken, maar dan moet u wel oppassen voor vlekken.
0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.