scheren

Scheren

Je zou denken dat door de komst en vooral de verfijning van het scheerapparaat vrijwel niemand zich nog nat scheert. In werkelijkheid scheert circa 50% zich vochtig en dit percentage is al jarenlang stabiel. En laten we eerlijk zijn: er gaat niets boven nat scheren. Het voelt frisser, het scheert gladder, leidt tot minder huidirritaties en is beter voor de zwaardere baard.
Natscheerders worden echter geconfronteerd met de terreur van de fabrikanten van mesjes. Elke keer verschijnt er weer een nieuw mesje dat niet in de oude houder past. Bovendien zijn er enorme prijsverschillen. De duurste mesjes zijn van Gillette. Uit een enquête onder lezers van De Telegraaf blijkt dit ook het favoriete mesje te zijn, in het bijzonder de Mach 3, op ruime afstand gevolgd door de Hema. Er worden ook veel wegwerpmesjes gebruikt, vooral van Aldi, Kruidvat en Bic. Koop scheermesjes vooral in grotere hoeveelheden, dat bespaart heel wat euro’s. Kijk ook voor aanbiedingen op internet.
Wanneer is een mesje bot? Vaak is sprake van intuïtie of het gevoel dat je je met schuurpapier scheert. Mijn onderzoek leert dat de meeste mensen het mesje na twee tot drie weken vervangen.

Scheeronderzoek De Telegraaf
Binnen 1 week         18%
Binnen 2 weken        30%
Binnen 3 weken        28%
Binnen 4 weken        14%
Langer dan 4 weken 10%

De natscheerkosten per jaar lopen enorm uiteen, zo leert onderzoek van de Belgische consumentenbond. Gillette is verreweg het duurst.

Kosten per jaar in euro’s
Gillette Fusion Power      64
Gillette Fusion                 55
Gillette M3 Power            47
Wilkinson Quattro            34
Gillette Mac3                   34
Gillette Sensor wegwerp 26
Gillette Blue wegwerp      8
Bic Sensitive wegwerp     7

  • Het is mogelijk iets langer met de mesjes te doen als u ze na gebruik schoonmaakt of nog beter even droogt met een föhn.
  • Het verdient aanbeveling voor het scheren eerst de huid te masseren met een pre-shave olie of gel. Een uitstekend merk is Prep, dat zorgt voor verlaging van de huidweerstand. Prep voorkomt irritatie en het scheren gaat makkelijker. Bij de goede drogist of kapper te koop. Je kunt Prep ook gebruiken voor alle huidproblemen zoals muggenbeten, jeuk en zonnebrand.
  • Daarna met een varkensharen scheerkwast inzepen in een roterende beweging. Altijd warm water gebruiken. Hoe beter je je inzeept, des te langer je met een mesje doet.
  • De echte barbier begint te scheren bij de bakkenbaarden, de wangen en de hals. Daarna de kin, de kaken en het snorgedeelte. Scheer altijd met de baardgroei mee.
  • Over de scheerkwast zijn we snel klaar. Daar doet de Nederlander soms tientallen jaren mee. Vero is het populairste merk. De voorkeur gaat uit naar varkenshaar. Ook dassenhaar is geliefd, maar de verkoop van deze kwasten is in ons land verboden. Er zijn overigens mensen die een verfkwast gebruiken en er zijn er bij die een oude scheerkwast weer als verfkwast gebruiken.
  • Wat de scheerzeep betreft, blijft het eeuwenoude merk ‘De Vergulde Hand’ torenhoog favoriet. Zelf zweer ik bij het Italiaanse merk Proraso waarvan de zeep veel compacter is en ruikt naar menthol. Dit merk is alleen bij speciaalzaken te koop. Zie scheersalon.nl
  • Aluin is favoriet als u zich tijdens het scheren snijdt. Een aantal lezers gebruikt vloeipapier van bijvoorbeeld Mascotte. Een koffiepad zou ook helpen.

Ons land telt nog circa 850 herenkappers en bij minder dan 10% kunt u zich ouderwets laten scheren. Zoals bij Johan Karelse, al meer dan 55 jaar kapper aan de Nieuwe Haven 21 in Gouda. Het ouderwetse interieur van zijn zaak is alleen al een omweg waard.
De drie herenkapperszaken van Barberstation in Eindhoven, Arnhem en Nijmegen timmeren erg aan de weg. Daar kunt u zich ook laten scheren. Italian hot towel shave voor €31,50.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.