schoenveters

Schoenveters

Schoenveters kun je ook van de rol kopen. Ga eens kijken bij de leuke schoenmakerij Versteeg in Utrecht. Zie ook www.kapotteschoenen.nl. Er zijn uitstekende veters voor werkschoenen. De langste veters zijn 2.40 meter. Kijk ook op vetersonline.nl.
Van schoenveters verdwijnt vaak het plastic uiteinde en dat is vervelend. Geen nood. Doop het uiteinde van de veter in witte nagellak en even hard laten worden. U kunt ook een stukje plakband strak om de veter binden en bijknippen.
De strikuiteinden van kinderveters blijven even lang als u in het midden van de veter een knoop legt. Deze kan tussen de twee onderste gaatjes van de schoenen niet wegglijden. Ooit werd mij de vraag gesteld hoe het verharde uiteinde van een schoenveter heet. In het zuiden van het land en in Vlaanderen noemen ze dat een nestel. Maar een nestel is ook een veter en een rijgsnoer en een schoudersieraad als onderscheidingsteken op het uniform van militairen.
Als het uiteinde van de veter uit een metalen stiftje bestaat, wordt dit een malie genoemd. Maar een malie is tevens een metalen ringetje waaruit in de middeleeuwen kledingsstukken werden gevlochten die als pantser diende (maliënkolder). Een malie is evenzeer het oogje van een schoen waardoor de veter wordt gehaald. Andere benamingen zijn veterbeslag of veterstift en misschien kent u nog andere woorden voor het uiteinde van de veter.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.