suede

SUÈDE

Suède is een leersoort die van schapen-, geiten- of kalfshuiden wordt gemaakt en in chroomzout wordt gelooid. Men spreekt ook wel van peau de suède. Het is erg gevoelig voor vuil en vocht.

Vroeger werd suède met vlakgom of kurkdroge korsten van witbrood schoongemaakt. Tegenwoordig helpt een suèdeborstel. Dan gaan de vezels overeind staan. Er zijn mensen die adviseren geen reinigingsmiddel te gebruiken. Dat is onzin. Er zijn talloze vlekverwijderaars, cleaningstick, droogreinigers en kleurherstellers, bijvoorbeeld van het merk Tana.

U kunt ook een schone doek nemen en die met kokend heet water nat maken. De doek op de vlek met draaiende de bewegingen strijken. U kunt ook proberen de vlek boven stoom week te maken en daarna met het strijkijzer en een stukje keukenrol. Het vet komt dan in het papier.

Nooit bijtende oplosmiddelen gebruiken zoals tri, benzine of aceton.

  • Suède kan afgeven. Vooral bij donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw en rood. Na een poosje neemt het probleem af, omdat de losse slijpstofdeeltjes verdwijnen. Die losse deeltjes kunt u verwijderen met plakband of met een doek.
  • U kunt suède kleding chemisch laten reinigen maar dat is duur en zeker niet zonder risico’s.
  • Voordat u leren of suède kledingstukken gebruikt, kunt u deze impregneren met een leder- of suèdespray. Het suède is dan beter water- en vuilafstotend.
  • Een fijne, zachte borstel helpt vooral tegen opgedroogde regendruppels en andere lichte vlekjes. Lichte regenvlekken kunnen na het drogen ook met een droge spons of een stuk schuimrubber weg gewreven worden.
  • Losse slijpstofdeeltjes van nieuwe kleding kunt u ook met een suèdeborstel verwijderen. U kunt het suède ook tegen elkaar wrijven.
  • Een vetvlek op een suède jas of stoffen bankstel verwijderen door er zo snel mogelijk zout op te strooien of ongeparfumeerd talkpoeder. Laten intrekken, afborstelen en wegzuigen. Een aardig middel tegen vuil- en vetvlekken is woly combi proper. Geschikt voor suède, nubuck en gladleer. Ook voor synthetische materialen. Vet uit suède kunt u ook verwijderen met een papje van keukenzout en een beetje wasbenzine. Wrijf met een witte doek zachtjes op de vetvlek. Helpt ook tegen vlekken op suède schoenen en tassen.
  • U kunt suède ook zelf wassen op 30 graden met een goed, vloeibaar wasmiddel. Geen ander wasgoed toevoegen. Gebruik het wolwasprogramma. Het wasprogramma niet centrifugeren. Aan het eind een flinke hoeveelheid wasverzachter toevoegen voor de soepelheid. Kletsnat ophangen op een hangertje. Niet in de zon, maar op een droge plaats en niet bij de verwarming.
  • Houd er rekening mee dat de kleur kan worden aangetast door fel zonlicht. Hang het kledingstuk in een donkere kast. Gebruik een goed gevormde hanger om de kleding in de juiste vorm te houden.
1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.