sunlightzeep

Sunlight

Sunlight is het oudste merk van multinational Unilever. Na de Eerste Wereldoorlog was het verreweg de meest verkochte zeep. De meeste mensen spraken van Sun-licht. Er zijn mensen die denken dat de zeep niet meer bestaat, maar dat is onjuist. Het is bij vrijwel alle supermarkten verkrijgbaar maar Unilever maakt er geen reclame meer voor omdat deze zeep nog maar weinig wordt verkocht. In landen zoals Zuid-Afrika is Sunlight nog wel een sterk merk. Er is ook Sunlight vloeibaar.
De zeep is onverbrekelijk verbonden met het wassen van textiel. Het stuk zeep werd meestal op het wasbord versnipperd en in het sop gedaan en vervolgens werd de textielwas met een stamper geroerd. Ook werd de zeep in een zeepklopper geperst en daarmee werd een sopje gemaakt. Anno 2010 wordt dit vrijwel niet meer gedaan. De zeep wordt nu gebruikt om de handen te wassen. Of in de linnenkast te bewaren vanwege de frisse kleur. Soms ook voor het insmeren van vlekken of om onder de lakens te leggen tegen spierverkramping.
In dit naslagwerk over het huishouden mag de geschiedenis van Sunlight niet ontbreken. U leest nu wat de mensen er allemaal mee deden en nog kunnen doen.
 Slimme standwerkers sneden uit de zeep staafjes ter grootte van een lucifer af, maar wel vier keer zo dik. De reepjes werden in zilverfolie verpakt. Op de markt werden de staafjes en een klein fluitketeltje met een spiritusbrander geïnstalleerd. Het keteltje werd met water gevuld en aan de kook gebracht. De standwerker leende van een van de omstanders zijn bril en maakte voorzichtig en vooral zuinig met het staafje een streepje op beide zijden van de glazen van de bril. Daarna werd de bril even boven de stoom van het keteltje gehouden en met een doekje schoongemaakt. Schoner kon niet. Sommige marktkooplui verkochten 150 tot 200 staafjes per dag. Kassa!

 • Heel veel ouderen van nu werden vroeger gewassen in de wastobbe met een wasplank. Er zijn mensen die daar met weemoed aan terugdenken, maar ook mensen die er bijna een trauma aan overhielden vanwege de harde hand van moeder. Poedelnaakt stond je te wachten tot mam een emmer warm water in een zinken teil deed en daarna de Sunlight zeep in een klopper stopte en daarmee flink door het water woelde, want het moest schuimen.
 • Tal van huisvrouwen zijn vroeger over het stuk zeep uitgegleden en hielden daar niet zelden verwondingen aan over. De zeep werd vaak in een emaille zeepbakje bewaard.
 • Er werden hellingen met de zeep ingesmeerd en zo konden de kinderen heerlijk glijden. Een niet ongevaarlijk spelletje.
 • Na elke ondergrondse dienst in de voormalige kolenmijnen in Zuid-Limburg was het noodzakelijk dat de mijnwerkers gezamenlijk in een groot badlokaal onder de douche gingen en men elkaars rug waste. Dit gebeurde door achter elkaar in een rij te staan en de rug of wel de poekel van de voorstaande persoon flink af te schrobben. Bij dit poekelen, gebruikte men bij voorkeur Sunlightzeep omdat deze een zeer goed reinigende werking had.
 • Bij veel boeren lagen in een kast altijd twee schone handdoeken met daarop twee nieuwe blokken Sunlightzeep. Een stel voor de dokter en een stel voor de veearts. Voor de dokter werd bij zijn bezoek een teiltje met water, handdoek en zeepblok neergezet op de tafel in de huiskamer. De veearts kreeg een emmer water met zijn setje in de stal.
 • De zeep werd gebruikt om het kunstgebit te reinigen. Met een borsteltje en een stukje zeep en schrobben maar. Daarna wel goed afspoelen.
 • Sunlight helpt tegen eczeem, tegen wratten en tegen puisten. Huisartsen en zelfs dermatologen adviseerden geen desinfecterende zeep maar Sunlight, want Clearasil bestond nog niet. Elke avond voordat je gaat slapen en elke ochtend als je opstaat, het gezicht met Sunlight insmeren. Flink laten schuimen in het washandje en het water zo heet mogelijk. Daarna afspoelen met koud water.
 • Bij iemand werd ooit een grote moedervlek operatief verwijderd. Dat ging niet goed, want het litteken ging open. Op advies van een plastisch chirurg moest de persoon twee keer per dag met een natgemaakt stuk Sunlight zeep over de plek smeren. Alles kwam weer goed.
 • De luiers die niet geheel wit waren, kregen een extra Sunlightbeurt en werden op het gras gelegd om in de zon te bleken. Het bleek een pasklare oplossing tegen luieruitslag.
 • Er zijn stokoude mensen die beweren dat ze nog steeds geen rimpels hebben, omdat ze zich hun leven lang met de zeep hebben gewassen. Er zijn ook senioren die zelfs op hoge leeftijd geen grijze haren hebben en ook nog over vol haar beschikken, omdat ze hun haren altijd hebben gewassen met Sunlight. Wie zijn leven lang zachte billen wil houden, moet zich ook insmeren met de zeep.
 • De zeep werd met succes gebruikt om er een zeepzetpil (zeeppennetje) van te maken als er moeite was met de stoelgang. Een stuk eenvoudiger en goedkoper dan een klysma. Van een stuk zeep werd een kleine pinklengte afgesneden. Daar werd weer een puntje aan gemaakt, in de olie gedoopt en vervolgens in baby’s bibs aangebracht. Ook werd het door ouderen gebruikt. Zelfs in het ziekenhuis werd de zeepzetpil aangebracht in plaats van een klysma.
 • Sunlight werd gebruikt voor de reiniging van de darmen. Patiënten die een buikoperatie moesten ondergaan, kregen als voorbereiding een dag van te voren een klysma. De vloeistof werd gemaakt door een stuk Sunlight zeep in een zeepklopper op te kloppen en in een liter lauw water tot er een vet sopje ontstond. Via een klysmafles en canule werd dit sopje in de darmen van de patiënt gebracht, met de bedoeling dat de darmen leeg zouden spoelen.
 • Schaafwondjes werden uitgewassen met Sunlightzeep. De zeep werd op de wond gedroogd wat infectie voorkwam. De zeep vormde als het ware een vliesje over de wond.
 • Vroeger, als de kerstboom werd opgetuigd, werd Sunlight opgeklopt totdat het sopje de dikte van geslagen slagroom had. Dat werd met beleid over de kerstboom verdeeld. Het sop werd droog en hard en het bleef wit, zodat het net sneeuwvlokjes leken. In die tijd had je nog geen spuitbussen met sneeuw.
 • Zelfs zeer vervuilde en ingebrande diamanten kunnen met de zeep worden gereinigd. Zet de juwelen in een bak met Sunlight en laat dit een week staan. Daarna met een zachte tandenborstel oppoetsen en alles ziet er weer als nieuw uit.
 • Verfkwasten eerst met groene zeep bewerken en daarna met een Sunlight-zeepsopje. Dat maakt de haren lekker zacht.
 • Het was heel gebruikelijk dat boeren bij een verlossing van een kalf Sunlight zeep gebruikten voor het schoonmaken van het achterstel van de koe.
 • P.W. Korver wast al 45 jaar zijn auto met Sunlight. Het werkt perfect. Na het wassen direct goed afspoelen. Bovendien blijft er altijd nog een klein wasachtig laagje achter wat weer beschermend werkt.
 • Stomerij Clean-O-Droom in Lelystad gebruikt nog elke dag Sunlightzeep.

Inge Venemens werkte in de jaren vijftig van de vorige eeuw als invalkracht voor de klachtenlijn die Unilever, de makers van Sunlight, toen al had. Op een dag kwam de volgende brief binnen. ‘Ik heb zeep van uw merk ontvangen; maar het is meer dan slecht. Het wil niet schuimen. Ik sluit de zeep bij deze brief bij.’
Op kantoor hebben ze toen hard gelachen, want het bleek van marsepein te zijn.

6
6

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.