tomado

Tomado

Als ik de naam Tomado noem, moet er bij veel Nederlanders onmiddellijk een lampje gaan branden. Als jochie, in de jaren zestig, kreeg ik mijn eerste pocketboekrekje van dit merk, bestaande uit metaal gekleurde planken die je eenvoudig op verschillende hoogte kon verstellen. Het was niet erg sterk, maar ging jarenlang mee en kostte weinig geld.
Tomado is de naam van een bedrijf dat in 1923 in Dordrecht werd opgericht door de gebroeders Willem en Jan van der Togt. Tomado staat voor Van der TOgt MAssa Artikelen DOrdrecht.
De jonge broers begonnen op een zolderkamertje met het maken van simpele behangselhaakjes uit koperdraad waarmee foto’s aan het behang konden worden opgehangen.
Het bedrijf begon pas te groeien nadat de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen opdracht gaf om een metalen afdruiprek te ontwikkelen en al spoedig werd een fabriek in Zwijndrecht geopend.
Na de oorlog stond Tomado symbool voor het moderne huishouden. Het stond synoniem voor huisvlijt. Iedereen had wel keukengerei zoals mixers en koffiemolens. De mechanische keukenapparaten van Tomado werden gemaakt door het Franse merk Moulinex.
Door de populariteit groeide het bedrijf in de jaren vijftig van de 20e eeuw zeer snel. Maar zoals dat vaker gaat: tegen het einde van de jaren zestig was er minder vraag naar het product. Bovendien kwamen er enorm veel goedkope producten uit de lage lonenlanden op de markt. Gekscherend werd gesproken van artikelen van de firma TOb MAar DOor.
De fabriek legde in de beginjaren zeventig het loodje. De merkrechten werden verkocht. Nu is Tomado een merk van het Zwitserse concern Metaltex, dat als groothandel in het Brabantse Oosterhout is gevestigd. Er worden nog altijd droogrekken, strijkplanken, huishoudtrappen en aanverwante producten onder de naam Tomado verkocht. Ze zijn onder andere te koop bij Blokker en Marskramer.
Medeoprichter Jan van der Togt was ook een hartstochtelijke verzamelaar van eigentijdse kunst. In 1991 werd aan de Dorpstraat 50 in Amstelveen het museum Jan van der Togt geopend waarin zijn verzameling staat. In het museum staat veel werk van de bekende beeldend kunstenaar Jan Verschoor (1943) die Van der Togt heel goed heeft gekend.
Jan van der Togt heeft de opening van zijn museum nog meegemaakt. Hij overleed in 1995 op 90-jarige leeftijd.
Vreemd, dat er op de website van het museum, www.jvdtogt.nl geen enkele verwijzing is naar Tomado. Zelfs niet bij de achtergronden over de oprichter. In 2007 klaagde ik daarover en de vergissing werd toegegeven, maar in 2010 nog steeds niet hersteld. Slordig, want Tomado is retro en Nederlandse industriële geschiedenis en daar moet je juist trots op zijn.
Op advertentiesites zoals marktplaats kun je nog vele honderden tweedehands producten van het merk kopen. Soms moet je daar een paar honderd euro voor betalen zoals het designbureau in de kleuren rood, zwart, geel en blauw in de stijl van Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. De beroemde boekenrekjes kunt u voor relatief weinig geld kopen, maar de exemplaren die er nog piekfijn uitzien, zijn duurder dan de toenmalige verkoopprijs.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.