uierzalf

Uierzalf

Uierzalf of de minder vettige uiercrème is een product dat je niet zo vaak meer in huishoudens tegenkomt. Dat is jammer, want een pot uierzalf is goedkoop (1 kilo voor ruim 7 euro) en voor tal van doeleinden bruikbaar.Het woord zegt het al: uierzalf is eigenlijk bedoeld om infecties aan de uiers van koeien tegen te gaan. Daarnaast bevordert het de genezing van de uier als deze is aangetast door een ontsteking. Maar het middel is ook voor tal van andere zaken te gebruiken.

 • Algengroei aan de onderkant van een boot kun je met succes te lijf gaan met uierzalf. Voor een beetje zeilboot heb je twee potten nodig. Het resultaat is verbluffend: ‘Als je de zeilboot voor de winterstalling uit het water haalt, is de onderkant nog steeds zo schoon als een pasgeboren baby’, aldus een lezer. Je kunt de zalf of crème gewoon met de handen aanbrengen.
 • Jeuk bij honden gaat weg als u de plek met uierzalf insmeert. U kunt de zalf gebruiken om voetzooltjes regelmatig mee in te smeren.
 • Ook kan het helpen tegen hooikoorts. Bij een prikkeling kunt u de crème of zalf zo goed en zo diep mogelijk over de neusharen uitsmeren. Deze worden daardoor kleverig en houden het stuifmeel lang en effectief tegen. Uiteraard helpt het niet tegen de prikkeling via de ogen, maar daar zijn andere middelen voor.
 • Uierzalf geneest en voorkomt kloven.
 • Ook voor het verwijderen van make-up rond de ogen is uierzalf geschikt.
 • Het is een probaat middel om de piercing in te smeren en ter bescherming op een verse tatoeage aan te brengen.
 • Uierzalf is een probaat middel tegen de huidziekte psoriasis. De jeukende ziekte geneest niet, maar de huid ziet er beter uit.
 • Uierzalf helpt bij een schrale huid, bij schaafwondjes en schrammen. Omdat uierzalf reuk- en kleurloos is, ontstaan geen allergieën.
 • Tal van sporters zweren bij uierzalf. Wielrenners smeren hun liezen er mee in, hun billen en het kruis. Uierzalf helpt immers tegen het doorzitten. Ook kunt u het op de wenkbrauwen smeren zodat er geen zweet in de ogen loopt. U kunt het hele lichaam ermee insmeren om kou tijdens het sporten tegen te gaan.
 • Uierzalf zou ook geschikt zijn om tepelkloven te genezen. Diverse experts wijzen er echter op dat uierzalf mogelijk antibiotica bevat. Bij zeer langdurig gebruik zou resistentie kunnen ontstaan voor het medicijn penicilline. In dit opzicht geldt: smeer uw tepels er maar niet mee in.
 • Uierzalf is vliegwerend zodat veel wielrenners en hardlopers het op de onbeschermde lichaamsdelen smeren.
 • Als u een eetlepel vitamine E-olie in een bus uierzalf doorroert, heeft u een zachte en goedkope zalf voor de huid.
 • Uierzalf helpt als u door de zon verbrand bent. Binnen een halfuur bent u van de brandende pijn verlost. Ook helpt het bij oppervlakkige brandwondjes. Eerst koelen met lauw water en dan smeren.
  Uierzalf was aanvankelijk bedoeld om zere spenen van koeien te genezen. In de achttiende eeuw was er ook een ander middel om deze ontsteking tegen te gaan: ‘Verse menschen-drek (uitwerpselen) in een suspensoir (draagverband) van zeildoek om de uiers doen en om de zes uur vernieuwen.’ De bedenker schreef erbij: ‘De productie vroeg nogal enige planning.’
1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.