vim

Vim

Glorieus schuurmiddel van weleer in kartonnen strooibus. Het werd zo beroemd dat het net zoals Buisman en Luxaflex een eigennaam werd. In 1921 bracht het Engelse bedrijf Lever Brothers, het latere Unilever, Vim op de Nederlandse markt. Vim betekent in het Engels kracht, energie of fut. Dankzij de flinke dosis chloraxbleekmiddelen reinigde het geweldig. Vim bestaat nog steeds, maar is niet meer in eigendom van Unilever. Sinds 2004 voerde het Italiaanse bedrijf Guabert de naam. In Nederland werd het op de markt gebracht door Citin. Dat heet nu weer Spotless Benelux. De naamswijzigingen zijn niet bij te houden.
Ze hebben de tand des tijds overleefd, maar voor hoe lang? Ik heb het over de standhouders die op markten en braderieën zogeheten vlekkenzeep en aanverwante artikelen verkopen en gouden bergen beloven. Niet zelden wordt beweerd dat de zeep thuis wordt gemaakt. Ik wil deze dappere verkopers niet van hun nering ontdoen, maar ons land telt nog slechts enkele fabrieken waar nog zeep wordt gemaakt, zoals Siderius in Vuren.
De vlekkenzepen worden gewoon als private label gekocht. Als u uw eigen zeep met uw eigen naam wil kopen, is dat geen enkel probleem. Meestal geldt dan wel een minimum afname van enkele honderden stuks, maar als u een grote vriendenkring heeft, is dat geen probleem.
De meeste zeepjesstandhouders hebben met elkaar gemeen dat ze moeilijk bereikbaar zijn en meestal ook niet over een website beschikken.
Lydia van der Ruit staat al bijna 25 jaar op braderieën, markten en standwerkersconcours door heel Nederland. Tal van prijzen heeft zij in de wacht gesleept waaronder het Nederlandse kampioenschap standwerken. Ik spoor haar op in haar woonplaats Capelle aan den IJssel waar ze staat te strijken, want dat moet ook gebeuren.
Op markten verkoopt zij vlekkenzeep uit grootmoeders tijd. Eén stuk voor 3 euro en twee voor 5 euro.
Een lezeres zweert bij deze zeep. ‘Ik gebruik het al sinds mijn kinderen heel klein waren. Het is geschikt voor alles en de meest lastige vlekken verdwijnen er echt mee. Je krijgt er grasvlekken, chocoladevlekken, tomatensaus, olie, noem maar op uit kleding. Soms moet je het even herhalen. Eerst op de hand een keer insmeren, dan uitspoelen en als je dan ziet dat de vlek is verminderd goed uitspoelen en in de wasmachine verder wassen.’
Als we Lydia vragen tegen welke vlekken het helpt, ratelt ze binnen een paar seconden tientallen vlekken op. Dat gaat zo snel dat het voor niemand is bij te houden, maar ze heeft er wel succes mee op de markten.
Ze zegt: ‘Mijn overleden vader heeft de bestanddelen in de zeep in het begin van de jaren vijftig zelf ontwikkeld en vervolgens een zeepfabrikant benaderd die de zeep exclusief voor hem maakte. Ik ben hem opgevolgd. De zeep is dus nergens anders te koop.’
Uiteraard heb ik ook de zeep bij de firma Van der Ruit besteld. Heerlijk, die goedkope verpakking. De zeep heeft niet eens een naam. Er staat: ‘De enige echte vlekkenzeep voor al uw vlekken’.
Ik ging aan het werk. In een oud T-shirt maakte ik acht verschillende vlekken. Ik liet de vlekken zes uur indrogen. Daarna de vlekkenzeep goed nat maken en wrijven en een half uur wachten. Vervolgens volgens de gebruiksaanwijzing met een natte borstel over de vlekken wrijven. Het resultaat viel tegen. Omdat een aantal door mij gemaakte vlekken waren doorgelopen, heb ik een sopje van de vlekkenzeep gemaakt en het T-shirt daar een hele nacht in laten staan en vervolgens met schoon water uitgespoeld. De vlekken van kruipolie, ketchup en viltstift waren er helemaal niet uit. De mayonaisevlek was grotendeels verdwenen. De vlekken van shaslicksaus, cola, olijfolie en mosterd waren wel weg. Daarna in de wasmachine op 60 graden. De viltstift verdween, maar de kruipolie- en ketchupvlek zeker niet. Een voorbehandeling met Vanish Oxi Action vlekverwijderaar of soortgelijk product werkt sneller en vaak beter.
Zie ook www.hollandsemarkten.nl en kijk vervolgens bij standwerkers

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.