vlekken

Vlekkentips A

Aalbessen

Deze vlekken verdwijnen meestal in de wasmachine. Lukt dat niet, probeer dan alcohol.

Aangebrande pan

Nooit schoonmaken met een scherp voorwerp. Zet de pan op een natte vaatdoek in de aanrechtbak. De aangebrande smurrie laat snel los. Of de pan vullen met wat soda en water en op het fornuis aan de kook brengen en er daarna een sponsje doorheen halen. U kunt ook een vaatwastablet toevoegen. Met het vlekkenmiddel Vanish kunt u een aangebakken pan snel schoonmaken. Doe heet water in de pan en een schepje Vanish en na een tijdje kunt u de ‘koek’ er zo afvegen.    

 

Kunststof Aanrechtblad

Krassen op een kunststof aanrechtblad kunt u verwijderen met autopolish.

Aardbeien 

Behandelen met een lauwwarm sopje en daarna de vlek deppen met water en ammonia. In textiel deze vlekken eventueel met alcohol deppen en vervolgens in de wasmachine.

Accuzuur

Grondig afspoelen met water, ammonia en een beetje wasmiddel. Of met water en soda.

Advocaat

Hardnekkige advocaatvlekken behandelen met alcohol of wasbenzine.

Afdruk van zwarte kussens in leren bankstel

Vaak verdwijnen deze vlekken door het zonlicht. Als u daar niet op kunt wachten, zijn er witte wondersponsjes bij Action te koop. Driehoek vloeibare zeep met glycerine helpt ook. Onverdund op een sponsje aanbrengen en met draaiende bewegingen op de vlek wrijven. Goed drogen en dan een lederonderhoudsmiddel gebruiken. Het leeronderhoudsmiddel van Ikea schijnt goed te zijn. U kunt ook zadelzeep, te koop bij ruitersportzaken, proberen.

Althoornvlek

Een zilverkleurige althoorn kun je weer glimmend krijgen door Flintoline te kopen. Je kunt de althoorn ook oppoetsen met een zilverdoek.

Aluminium

    Aluminium beslag  is in de fabriek  geanodiseerd of wel beschermd tegen inwerking. Ook dit beslag kan beschadigen door sleutels en ringen waardoor het blanke aluminium eronder zichtbaar wordt. Het beslag regelmatig schoonmaken met allesreiniger en dan in de zuurvrije vaseline zetten. Maak aluminium nooit schoon met metalen pannensponzen noch met agressieve schoonmaakmiddelen zoals soda en bleekmiddelen.

In dit boek vindt u tal van voorbeelden om aluminium voorwerpen schoon te maken.

Ananas

Vlek verdwijnt met ossengalzeep. 

 

Asfalt

Verwijderen met wasbenzine. U krijgt dan waarschijnlijk een kring. Die moet u ook weer verwijderen met een beetje wasbenzine. Hard geworden asfalt in wasbenzine weken.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.