huishoudproducten

Vlekkentips (B)

Babyolie in textiel
Eerst inwrijven met een wasmiddel en daarna in de wasmachine.

Bakeliet
Dof bakeliet poetsen met koperpoets of autocleaner. Ook paraffine helpt. Inwrijven, laten drogen en uitwrijven. Met autocleaner kun je ook krasjes verwijderen. Ribbeltjes met een oude tandenborstel schoonpoetsen. Je kunt het bakeliet ook inwrijven met een dun laagje antiekwas dat verdund wordt met terpentine. Zeer gelijkmatig en lichtjes inwrijven en even laten drogen. Daarna heel goed uitpoetsen met een badstoffen lap.

Balpen
Probeer de vlek eerst met een gewoon sopje. Als dat niet helpt, ga dan als volgt te werk:

 • Op bankstel: wrijf de vlek in met eau de cologne.
 • Op gezicht en op handen: verwijderen met babyolie.
 • Op leren meubels: afnemen met spiritus. Als dat niet helpt alcohol. Pas op voor verkleuringen.
 • Op linoleum: sterk verdund bleekwater.
 • Op parket: probeer spiritus en daarna parketwas omdat er een doffe plek kan ontstaan.
 • Op textiel: een schone, witte doek met water nat maken en daarmee de vlek deppen. Dan inwrijven met ossengalzeepen naspoelen. Resten eventueel behandelen met een bleekmiddel. U kunt de vlek ook in een bakje (koffie)melk weken. Desnoods herhalen.
 • Op waterbestendige oppervlakten: eerst deppen en dan behandelen met alcohol. Goed naspoelen.
 • In wol: behandelen met een in eau de cologne gedrenkt watje.

Barnsteen
Als u deze steen aan een ketting draagt, mag u die nooit schoonmaken met een bleekmiddel of chemisch product. U kunt barnsteen het beste reinigen met een zacht, nat doekje en eventueel oppoetsen met lijnolie. U kunt ook spiritus gebruiken. Wanneer u de sieraden niet draagt, berg ze dan op in een doosje of tussen zacht materiaal.

Beits
Verwijderen met water en ammonia. Beitsvlekken in tapijt behandelen met tetra. Op ongekleurde stoffen deppen met waterstofperoxide 3%.

Beton
Deze vloeren, bijvoorbeeld in de garage, schoonmaken met een ammoniaoplossing en een borstel. Daarna met water naspoelen. Voordat u begint eerst stofzuigen of vegen. U kunt een betonnen vloer laten polijsten. Dat gebeurt met een speciale schuurmachine.

Bier
Vlekken in het algemeen deppen met keukenpapier. Daarna behandelen met een mengsel van water, azijn en fijnwasmiddel. Op een wollen tapijt kunt u de vlekken deppen met keukenpapier en daarna de vlek behandelen met een mengsel van water, azijn en fijnwasmiddel. Niet wrijven. Gebruik de föhn om het tapijt weer droog te krijgen.

Bieten- en wortelvlekken op plastic keukengerei
Strooi wat zout op een vochtige doek en wrijf ermee over het plastic. Daarna inwrijven met wat olie.

Biljartonderhoud
Biljartballen kunt u schoonmaken met een microvezeldoekje. Indachtig het feit dat het vanouds een kroegsport was, worden de ballen ook schoongemaakt met een doekje met jenever. Na het reinigen opwrijven met een wollen doek.
Kaderlijnen herstellen met een wit kleurpotlood. Dat werkt beter dan het kruimelige kleermakerskrijt.
Keu reinigen met een zachte doek met een beetje spiritus. Bij het spelen moet het topeinde glad zijn.
Laken: met een borstel het mogelijke vuil losmaken. Met een smal zuigmondje op de stofzuiger maak je de banden schoon. Naborstellen in de lengterichting van de tafel.

Blikken trommels
Oude blikken trommels blijven mooi als u ze twee keer per jaar met autowas behandelt.

Bloedkoralen
Deze koralen maakt men schoon door ze korte tijd in een zwakke sodaoplossing te leggen. Daarna worden ze afgeborsteld in een zeepsopje en in zaagsel gedroogd. Onechte koralen mogen alleen in koud water behandeld worden.

Bloed
Bloedvlekken altijd met koud water behandelen en daarna uitwassen. Gebruik geen heet water want dat fixeert de vlek, oftewel de vlek wordt vastgezet. Ook geen zeep gebruiken. Bloedvlekken kunnen ook met spuug worden verwijderd. Speeksel lost het bloed op. De celwanden van het bloed gaan kapot en u kunt daarna de kleding in de was doen.

Hardnekkige bloedvlekken een nacht weken in een bak water. Gebruik voor elke liter water twintig gram zout. Huishoudazijn helpt ook. Zout, soda en ammonia zijn in combinatie met veel koud water het beste. U kunt de plek ook in melk onderdompelen.

 • Bloedvlekkenop kleding direct met speeksel verwijderen en daarna met lauw water uitspoelen. Opgedroogde bloedvlekken een nacht weken in soda (niet bij wol) of in een biologisch inweekmiddel. Ook waterstofperoxide  Bloedvlekken op kleding kunt u ook inspuiten met gewone Glassex multireiniger en even laten intrekken voordat de kleding in de wasmachine gaat.
 • Bloedvlekkenin tapijt deppen met huishouddoekje, thee- of handdoek. Niet wrijven. Maak de vlek vochtig met water of allesreiniger zodat het bloed wordt verdund. Blijven deppen.
 • Bij opgedroogde bloedvlekken moet u de plek vochtig maken met een ammoniaoplossing. Borstel zachtjes over de plek met een oude tandenborstel. Daarna weer deppen. Als het niet lukt, kunt u waterstofperoxide Eerst op een klein plekje proberen, want het is een bleekmiddel. Daarna de plek weer vochtig maken en deppen.

Boek
Vingerafdrukken op kostbare boeken verwijderen met een korst wit brood of kneedgom.

 

Bontmantels
Deze kunt u reinigen door het afwrijven met zemelen. Een natte bontmantel nooit bij de kachel drogen, noch bij de centrale verwarming. Dan worden de haren hard. Met een zachte borstel de mantel gladstrijken.
Bont kan in een stomerij worden gewassen. Reken minstens op een bedrag van €100.

Bosbessen
Week de vlek een tijdje in karnemelk en spoel de vlek vervolgens eerst met koud en daarna met warm water uit. Een ander beproefd middeltje is citroensap.

Bougie
Er zijn mensen die antieke bougies verzamelen. Die kunt u als volgt schoonmaken: stop de bougies in een glazen inmaakpot en voeg daar pure Cillit Bang aan toe. Roest en vuil verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wel een paar dagen laten intrekken.

Braaksel
Na het opscheppen met koud water deppen en nabehandelen met azijn.
Braaksel op textiel: één eetlepel fijnwasmiddel in een halve liter lauw water oplossen. Verdunde ammonia helpt ook.

Brandgat
Een brandgat in een tapijt kan uiteraard niet meer worden gereinigd. Snij het gat er met een scherp ‘Stanleymesje’ uit en plak een nieuw stukje tapijt in de plek. Voorwaarde is wel dat u over een stukje reservetapijt beschikt.
Een brandplek in hout kunt u camoufleren door bij een knutselwinkel een zogeheten zegellakstift te kopen.

Bril
Gebruik geen eau de cologne. Zo is de coating van het glas, die helpt tegen spiegeling, niet bestand tegen eau de cologne, laat staan chemicaliën zoals aceton. Er is slechts één goede manier voor het schoonmaken van een bril: lauwwarm water en een klein beetje zachte zeep, zoals afwasmiddel gebruiken. Wassen en afdrogen met een zachte doek, bijvoorbeeld een theedoek  en klaar is Kees.

Bij oude brillen heb je vaak last van een hinderlijke schittering. Zo erg, dat je je afvraagt of de coating is versleten. Probeer de bril schoon te maken met het ontsmettingsmiddel Dettol.  Enkele druppeltjes op een keukenpapier en schoonwrijven en absoluut niet afspoelen.

Broodplank
Kromme, houten broodplanken worden weer recht als u ze met de bolle kant een nacht op een vochtige doek legt. Plank regelmatig insmeren met (teak)olie en regelmatig omdraaien.

Brons
Worden glanzend als u ze, na een wasbeurt met water en zeep, afborstelt met het kookwater van ongezouten bonen. Ook afwrijven met warm gemaakte blauwe bloemen van de cichorei geeft brons een diepe kleur. Brons kun je ook met spiritus inwrijven, afspoelen en met een droge doek opwrijven.

Ongedierte in buitenlamp
Deze lampen, vooral het glas, worden aan de binnen- en buitenkant vrij snel smerig door weersinvloeden en allerlei ongedierte. U kunt dit proces enigszins beperken door elk voorjaar twee geurballen van Roxasect in de lampen te doen. Geurballen werden vroeger mottenballen genoemd. Gegarandeerd geen last meer van spinnenpoep, rag of andere insecten.

5
5

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.