vlekken

Vlekkentips (C)

Camee
Een camee wordt gereinigd door eerst te weken in een mengsel van lauw water en een kleine hoeveelheid ammonia. Daarna naspoelen met schoon, lauw water. Onechte cameeën alleen met koud water wassen.

Campari
Wassen met een warm sopje. Oude vlekken deppen met een watje met pure alcohol.

Canvasbekleding
Smoezelige bekleding van canvas stoeltjes reinigen, kan een probleem zijn, omdat er volgens de fabrikant geen water aan te pas mag komen. Maar als u de bekleding loshaalt en wast op het meest lauwe wolprogramma in de wasmachine en daarna centrifugeert, is er niets aan de hand.

Carboleum
Vlek inwrijven met petroleum.

CD/DVD/Blu-Ray
CD’s en DVD’s kunt u schoonmaken met een doekje met een beetje spiritus. Kleine krasjes kunt u verwijderen door deze weg te polijsten met koperpoets of tandpasta, maar succes is niet verzekerd. U kunt beter een reinigingsset kopen. Goede merken zijn Emtec, Hama en Vivanco.

Het is echter veel belangrijker de laserlens af en toe schoon te maken en dat wordt meestal vergeten. Bij de vakhandel kun je speciale laserlensborsteltjes kopen, ook voor Blu-Ray. Beter is het om een complete reinigingsset te kopen inclusief de fijne borsteltjes.

Cement
Er bestaat cementvlekverwijderaar maar dat is niet (altijd) afdoende. Op hardsteen, tegels, lekdorpels en onder uw ramen verdwijnen deze vlekken eventueel met vloeibare paraffine op een doekje. Te koop bij drogist en apotheker. Helpt ook voor het onderhoud van aluminium. Gewone cementvlekken verwijderen met water en zeep, eventueel met azijn.

Spatten van cementsluier op ramen zijn te voorkomen door tegen de bovendorpel van het kozijn een aluminium dorpeltje aan te brengen.

Cementvlekken op (rode) plavuizen zijn vervelend. U kunt zoutzuur proberen en/of flink krabben met een schuurborstel. In de sector rigoureus gaat u als volgt te werk: koop een paar blikken motorolie. Gooi de inhoud in een emmer en verdun dit met terpentine.  Verdeel de drab met een trekker over de vloer. De volgende dag de vloer alleen met terpentine schoonmaken en daarna in de was zetten.

U kunt voorkomen dat uw overgebleven cement hard wordt door de aangebroken zak in een  plastic vuilniszak te doen en deze goed dicht te binden. Op een droge plaats bewaren.

Zie ook geveluitslag.

Champagne
Champagnevlekken in textiel verdwijnen vanzelf. Dus niets aan doen, behalve deppen met een keukenrol.

Chloor
Als deze vlekken zijn gebleekt in uw textiel, kunt u ze in de regel niet meer verwijderen.

Chocolade

  • Op een niet-wasbare ondergrond deppen met Propanol.
  • Op een wasbare ondergrond behandelen met ossengalzeep.
  • Op ongekleurd linnen of katoen afwrijven met wasbenzine.
  • In kledingstukken een nacht laten weken in een inweek- of voorwasmiddel.

Chocomel
Op een witte bloes moet u deze vlek direct verwijderen met een flesje desinfecterende handgel.

De meeste chocomelvlekken ontstaan door in een drinkpakje te knijpen. Dat kun je voorkomen door alvorens een rietje in het pakje te steken, eerst de twee kleine flapjes die aan weerszijden aan de zijkant bovenaan het pakje zitten, los te maken. Het pakje staat nu niet meer onder spanning en je morst niet meer zo gauw.

Chroom en nikkel beslag
Chroom en nikkel beslag is meestal messing dat daarna vernikkeld of verchroomd is. Deze laag is niet beschermd met een laklaag en daarom moet u die onderhouden met zuurvrije vaseline.

Cockpitraam
wordt schoongemaak met professioneel spul zoals All Purpose Foam Cleaner van Kent. Dat is een veelzijdige schuimreiniger voor harde en zachte oppervlakten. of met onderhoudsproducten van Procar.

Cola
Colavlekken op met stof beklede meubels verwijderen met een sopje van tapijtreiniger. Gewone colavlekken verdwijnen met een warm sopje. U kunt de vlek nog besprenkelen met citroensap.

Correctievloeistof
Deppen met wasbenzine en uitspoelen.

Crêpepapier
Crêpepapier dat nat geworden is en in aanraking komt met textiel is lastig, zo niet onmogelijk te verwijderen. Als water niet helpt, moet u deppen met alcohol.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.