huishoudproducten

Vlekkentips (D)

Dagcrème
Verwijder deze met handwarm water. Vette dagcrèmes geven vetvlekken die u ook als vetvlekken moet behandelen. 

Deodorant
Vlekken van deorant weken in een wasmiddel met 50 gram zout op 10 liter water. Geelachtige zweet- of deodorantvlekken van de oksels op kleding zijn zeer moeilijk te verwijderen. Koop vloeibaar glansspoelmiddel, bijvoorbeeld van het huismerk van Albert Heijn en spuit dat royaal op de vlekken. Laat het een kwartiertje intrekken. Nogmaals inspuiten en dan in de wasmachine zoals u normaal wast. U kunt ook een wit shirtje met deze vlekken een nachtje in water met een uitgeperste citroen en een vaatwasmachineblokje laten staan en de kans is groot dat de vlekken verdwijnen.

Iemand die allergisch is voor deodorant kan bij de drogist een stuk aluin kopen. Aluin voor het gebruik even bevochtigen. Ook kunt u desinfecterende mentholtalkpoeder proberen. Het werkt uitstekend, is verkoelend en goedkoop.

Djokjazilver
Dit zilver wordt na verloop van tijd zwart. Dat is ook de bedoeling. Het bewerkte reliëf  is met opzet gezwart om het effect van het zilver te accentueren. Het mag dus nooit schoongemaakt worden. Het mag wel voorzichtig gepoetst worden, maar dat is geen gemakkelijke zaak. Een zilverpoetsmiddel laat altijd een niet volledig te verwijderen residu achter in de kiertjes van het zilveren voorwerp. Een alternatief is het gebruik van een pasta die met een doek en/of zachte tandenborstel wordt opgebracht, waarna het geheel wordt opgewreven. Deze pasta heeft een andere samenstelling, die geen wit/groene resten achterlaat. De pasta zorgt tevens voor een onzichtbaar beschermingslaagje, waardoor vervuiling, oxidatie of corrosie minder kans heeft toe te slaan. Dergelijke pasta’s vind je vaak op (jaar)markten. Bijvoorbeeld het merk Extra Prima metaalpolish, ook te gebruiken voor goud, zilver, staal, koper, tin, nikkel, chroom, fiberglas en verweerde autolakken.

Plastic Douchegordijn
Weerplekken uit dit gordijn verwijderen door zacht over de vlekken te wrijven met een doekje met Cif power cream lemon of Cif Oxy Gel.

Als het douchegordijn te kort of gekrompen is, hang dan een tweede rij ringen aan de bestaande ringen.

Zeepresten op het plastic douchegordijn raak je kwijt door de wasmachine te vullen met warm water, een kopje azijn en het normale wasmiddel. Doe het douchegordijn met een paar oude, lichtgekleurde handdoeken in de wasmachine. Werk het hele wasprogramma af en hang het gordijn meteen wijduit op.

Kreukels krijg je uit het douchegordijn door deze in de droger te doen. Als u geen droger heeft, hangt u het douchegordijn aan de waslijn en u verzwaart het gordijn met een stel wasknijpers of tafelkleedgewichtjes.

Drop
Dropvlekken op textielstoffen met warme sop behandelen. Als dat niet lukt, behandel de vlek dan met gelijke delen ammonia en waterstofperoxide.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.