vlekken

Vlekkentips (F)

Fecaliën (poep)
Eén eetlepel fijnwasmiddel in een halve liter lauw water oplossen, wil helpen. Daarna de kleding in de wasmachine.

Poep stinkt. Poepvlekken uit rompertjes en ander textiel krijg je er uit door de kleding na de behandeling in de wasmachine binnenste buiten in de zon te drogen. Als de zon verstek laat, kunt u ook een sopje maken met een scheut Vanish en daarna in de wasmachine, weer met Vanish. Dasty ontvetter helpt ook. Deze populaire spuitflacon is voor 2 euro te koop bij de Wibra.  Natuurlijk kunt u het kledingstuk ook laten inweken in Biotex of de vlek insmeren met Ossengalzeep.

Fluitketel
De buitenkant van een verchroomde fluitketel wordt schoon als u de ketel vult met water. Na de kook het water verwijderen en de nog gloeiend hete ketel met een vochtige, schone vaatdoek schoonpoetsen.

Voorkom kalkafzetting door altijd een schelp, kiezelsteen of grote knikker (stuiter) met het water mee te koken. De kalk zal zich daar op vastzetten en niet op de binnenkant van de ketel. U kunt ook een propje staalwol in de ketel stoppen, dat je altijd laat meekoken. Die speciale propjes zijn zelfs te koop. De winstmarge daarop is ongeveer 10.000%.

Doffe fluitketeldop
Als de dop dof is geworden, kunt u hem weer laten glanzen met autowas. Ook kachelpoets helpt.

Aanslag op fonduevorken
Fonduevorken met aangebakken vet steekt u in een oude spons waarin een beetje afwasmiddel is gedruppeld. Een paar uur laten weken.

Frituurpan
Een frituurpan maak je schoon met ovenreiniger. Over de vettigheden spuiten, circa tien minuten laten inweken en dan verder schoonmaken met heet water.

Het fritesmandje kan in de vaatwasmachine worden schoongemaakt.

Vul de lege friteuse met water en een tablet vaatwasreiniger en zet hem aan. Op 100 graden minstens en kwartier laten pruttelen, daarna afspoelen en schoon is uw pan.

Fruit
Vlekken van fruit kunt u over het algemeen verwijderen met citroensap. Lukt dat niet, gebruik dan pure alcohol. Fruitvlekken op textiel betten met azijn en daarna eventueel behandelen met een verdund bleekmiddel. Daarna gewoon wassen. Geen zeep gebruiken. Dat kan een reactie geven, waardoor blauwachtige vlekken ontstaan.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.