grasvlekken

Vlekkentips (G)

Geveluitslag
Over witte uitslag (cementsluier) bestaan heel veel Broodje Aapverhalen. Er zijn mensen die menen dat deze geveluitslag veroorzaakt wordt door zoutpekelzuur of salpeteruitslag dan wel door metselaars die bij nat weer voegen.

In werkelijkheid wordt de cementsluier op metselwerk in de meeste gevallen veroorzaakt door calciumcarbonaat of wel niet afgebonden kalk. Het ontstaat als door regenvocht in de muren de zouten als het ware naar de oppervlakte kristalliseren. Als de muren vervolgens snel drogen, krijg je witte uitslag. Je ziet het vaak bij rode stenen. Ook kan deze uitslag worden veroorzaakt doordat via vervuild rivierwater de klei en dus de steensoorten zijn aangetast met ongewenste chemische stoffen.

De voegmortel die tegenwoordig wordt aangevoerd bevat geen kalk meer, dus lijkt het erop dat de geveluitslag bij nieuw te bouwen huizen niet meer voorkomt.

Vroeger werd zoutzuur gebruikt om de stenen schoon te maken, maar dat wordt tegenwoordig sterk afgeraden. Het kan zelfs leiden tot onherstelbare verkleuringen en het kapotvriezen van gevels.

Er wordt ook gezegd dat door invloeden van de natuur de uitslag vanzelf verdwijnt, maar dat kan wel eens heel lang duren.

Er zijn hele volksstammen die menen dat de geveluitslag verdwijnt door een plantenspuit met pure appelsap te vullen en dan maar spuiten.

Het beste is het gebruik van een product op basis van sulfaminezuur. Koop dat bij de vakhandel. Vaak vindt u het onder de naam metselwerkuitslagverwijderaar. Een goed product voor bijna alle steensoorten is Rolith RB1.

U kunt ook metselwerk ook reinigen en waterafstotend maken of wel hydrofoberen. Over deze gevelimpregnering vindt u veel informatie op internet.

Met het behandelen van witte uitslag kunt u het beste een witte borstel gebruiken. Een borstel met bruine haren geeft af op de stenen en deze vervuiling is haast niet  te verwijderen.

 

Glansverf op kleding
Verwijderen met een oude schone lap. Doe daar wat terpentine op en smeer dit aan de binnenzijde van de kleding.

 

Vlekken op glas
Glaswerk wordt langzaamaan aangetast door corrosie. Door verwering worden deze glazen dof. De verwering wordt veroorzaakt door de kwaliteit van het glas, de hoge wastemperaturen, het gebruik van een sterk alkalisch vaatwasmiddel, een verkeerde dosering van het vaaswasmiddel en de aanwezigheid van hard water. Een zekere mate van verwering is nooit te voorkomen. Het is gewoon een slijtageproces, mede veroorzaakt door machinaal afwassen.

Wij gebruiken al jaren vaatwastabletten. In deze tabletten zitten alle ingrediënten die aantasting tot een minimum beperken. Zoals zout (tegen kalkaanslag), glansspoelmiddel en glasbescherming. Apart gebruik van deze middelen heeft dus geen enkele zin meer.  Het is wel verstandig de glazen en vazen direct na het wasprogramma uit de vaatwasser te halen.

Maar wat te doen als uw glazen al dof zijn? Het is vrijwel onmogelijk deze corrosie ongedaan te maken. Als de aantasting beperkt is, kunt u eens proberen de vaatwasmachine uitsluitend met doffe glazen te vullen en een paar tabletten kunstgebitreiniger in de bestekbak te leggen en daarna de vaatwasser te laten draaien.

U kunt het aangetaste glaswerk, bijvoorbeeld een vaas, ook met heet water vullen en een reinigingstablet voor kunstgebitten toevoegen. Laat dit bruisende mengsel een tijdje staan en spoel het glas of de vaas daarna heel goed uit.

Bij glazen met afgetekende matte randen kun je het glas vullen met heet water en restjes aardappelschillen en goed schudden, spoelen en afdrogen. Een andere truc om de aanslag te verwijderen is het glas met azijn te vullen en het een halve dag laten inweken. Daarna op de gewone manier schoonmaken. U kunt er ook een handje zout in oplossen en laten weken.

Een voormalige eigenaar van een groothandel in glas en porselein maakte allerlei soorten aangetast glas schoon met een slappe oplossing van zoutzuur (pas op!) en water in een grote teil. Onderdompelen en laten uitlekken. Naast de teil stond een een teil met schoon water om het zoutzuur op de huid te niet te doen.

Glazen met de hand afwassen, geeft in veel gevallen het beste resultaat.  Er zijn veel mensen die de vaat niet afdrogen, maar door de lucht laten drogen. Dat leidt ook tot kalkaanslag en vlekken van opgedroogde druppels.

Glas kunt u ook reinigen met citroenschillen. Glazen uit de vaatwasser kunt u nawrijven met een droog microvezeldoekjes. U krijgt dan een superglans.

Voeg wat bakpoeder aan koud water toe en dompel daar de glazen in. Het glas gaat glanzen.

Glas wordt minder breekbaar als u het nieuwe glasservies in een grote pan met water stopt en daar wat zout aan toevoegt. Het water aan de kook brengen en het vuur na een halfuur uitzetten. Het water later afkoelen. Als het water en het glas koud zijn, het glaswerk eruit halen.

Een karaf of vaas met een nauwe hals kunt u schoonmaken door er een handje rijst en twee kopjes afwassop in te stoppen en voorzichtig te schudden.

Klemmende glazen krijgt u los door het onderste glas in warm water te dompelen en het bovenste te vullen met koud water.

Fijne krasjes in glazen kunt u wegwrijven met koperpoets. Sigarettenas helpt ook, maar dan moet u geduld hebben.

Kristallen glazen krijgen meer glans als u ze afwast in water met een beetje soda. Uw dure kristal moet u niet in de vaatwasser stoppen.

Lippenstiftvlekken op glazen verwijderen met vochtig keukenpapier en wat zout.

De verschrikkelijke prijsplakkertjes op glazen verwijderen met wasbenzine of terpentine. Als dat niet helpt, kunt u er contactspray op spuiten en de lijm weg wrijven. Een scherpe nagel helpt natuurlijk ook.

Tot slot: bij het afdrogen van glazen wordt menig glas gebroken. Dat komt doordat men de duim in het glas en de vingers tegen de buitenkant van het glas drukt. Doe je dat andersom, dan heb je een veel betere drukverdeling en daardoor minder breuk.

 

Glitters op een T-shirt
Elke keer na het dragen het shirt eerst binnenste buiten wassen en als het droog is weer binnenste buiten strijken. De glitters blijven vastzitten door het shirt in te spuiten met haarlak.

 

Graffiti
Als u een anti-graffiticoating koopt, bijvoorbeeld van HG, kan graffiti naderhand gemakkelijker worden verwijderd met graffitiremover. Is niet goedkoop.

 

Grafsteen
Een uitstekend middel voor vervuilde grafstenen is steenzeep. Dat kunt u het beste kopen bij winkels die grafzerken verkopen. Een bekend merk is Akemi. Steenzeep reinigt ook marmeren vloeren. Het heeft een licht impregnerende werking.

 

Granaathulzen poetsen
Deze verweerde hulzen worden door verzamelaars schoongemaakt. U moet ze eerst bewerken met citroensap en zout en daarna met metaalpolish. Hardnekkige verwering kan ook aangepakt worden met ontkalker. Nog beter: de hulzen in pure ontkalker voor het koffieapparaat laten weken en daarna een koperpoetsbeurt geven.

  

Graniet
Het echte graniet is zeer hard en daardoor kras- en stootvast, maar ook enigszins poreus waardoor er vlekken in kunnen komen. Daarom moet u uw nieuwe granieten aanrechtblad eerst impregneren om als het ware de poriën te dichten. Een bekend merk is Lithofin. Het is overigens verstandig deze beschermlaag minstens een paar keer per jaar aan te brengen. Dat is een fluitje van een cent.

Bij normaal gebruik hoeft u graniet alleen maar met een vochtige doek, al dan niet met een beetje allesreiniger of een ph-neutraal afwasmiddel, schoon te maken. Vloeibare groene zeep wordt vaak gebruikt. Dus geen vloeibaar schuurmiddel en/of een schuursponsje.

Wanneer u uw granieten aanrecht insmeert met gekookte lijnolie, heeft u een goede bescherming tegen allerlei bijtende zuren.

Ondanks al uw goede voorzorgsmaatregelen heeft graniet en alle andere natuursteen een hekel aan vloeistoffen, voornamelijk rode wijn, citroensap, kerrie en bietensap, maar ook natte theezakjes. Als u morst, gelijk schoonmaken.

U kunt een probleem krijgen als u agressieve vlekken niet meteen verwijdert. Dat geldt voor de meeste keukenbladen. U zult dan een speciale vlekverwijderaar moeten kopen, als u weet om welke vlek het gaat, en dan nog moet u voorzichtig zijn.

Kleine krasjes van bijvoorbeeld een pannendeksel verwijderen met een vloeibaar reinigingsmiddel zoals Cif, maar doe voorzichtig.

 

Granito
Dit is niet hetzelfde als graniet. Granito is wel hetzelfde als terrazzo. Het materiaal bestaat uit gebroken natuursteen, marmer of zandsteenkorrels. Regelmatige behandeling met een dun laagje blanke was volstaat. Let op met azijn, citroen en andere zure producten zoals wijn. Net als op marmer hebben zure stoffen een bijtende werking waardoor er doffe en ruwe plekken ontstaan. Dit kan verholpen worden door licht schuren en een dun laagje was. Geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken. Een uitgeslagen granitovloer kan grondig worden schoongemaakt door de vloer extra te behandelen met vloerglansreiniger. Dit product conserveert de vloer met een glashelder zijdeglanslaagje en geeft een prima resultaat.

 

Gras
Deze vlek in kleding goed weken in water en wasmiddel of met Sunlightzeep. Hardnekkige vlekken verwijderen met alcohol of spiritus. Lastige grasvlekken kun je ook behandelen met een cocktail van alcohol (twee delen), ammonia (één deel) en warm water (drie delen). Dep de vlek weg met absorberend papier. Als dit niet werkt, dan zuivere alcohol en ammonia gebruiken. Het is en blijft een uiterst vervelende vlek

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.