houtskoolkrijt

Vlekkentips (H)

Haarspray
In niet-wasbare stoffen verwijderen met terpentine of wasbenzine.

Haarverfvlekken op een lederen stoel kunt u al draaiende insmeren met Marseillezeep en een zachte doek.

 

Hars
Hars verdwijnt van een auto of van een caravan door de plekjes in te smeren met een beetje handcrème, bijvoorbeeld van Nivea. Niet poetsen en niet uitwrijven. Het hars  verdroogt. Hars verdroogt ook door er eucalyptusolie op te smeren. Daarna voorzichtig verwijderen. Er is ook een speciale harsverwijderaar in de handel en wel Autoglym.

Hars op kampeerspullen verwijderen met brandspiritus. Het veroorzaakt geen lekkages of vlekken.

 

Hertengewei
Het schoonmaken van een hertengewei is een omvangrijk werkje. Pluk overjaarse proppen of wel zaaddozen van de els. Dat is een boom. De zaaddozen lijken op dennenappels. Week deze circa drie maanden in drie liter water. Daarna het donkerbruine vocht inkoken tot het net niet stroperig is en met een kwast op het gewei strijken. Om het mooi te laten, moeten de uiteinden van de geweitakken na het schilderen goed worden schoongeveegd zodat ze mooi contrasteren met de rest van het gewei. Na het kleuren kunt u ook met een kwast ongekookte lijnolie aanbrengen voor een natuurlijke matte glans. De inzenders voegen daaraan toe dat van nature de bruine kleur van een gewei ook lijkt op de kleur van het boomsap. Die kleur komt ook op de stangen van het gewei doordat herten zich aan takken en bomen schuren. Heeft u geen elzen in de buurt, dan kunt u het gewei schoonmaken en ontvetten. Vervolgens overschilderen met transparante, bruine beits en na de droogperiode opwrijven met een stevige doek.

 

Honing
Vlekken verdwijnen met lauw water.

 

Houtskool
Neem een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel huishoudazijn. Los dit op in koud water. Een katoenen doekje drenken in deze oplossing en de vlek behandelen. Liefst deppen en met de föhn de plek droogmaken

Houtskoolvlekken in kleding moet in een lauw sopje worden gewassen. Heeft dit geen resultaat, dan bewerken met een bleekmiddel met natriumperboraat (vijf procent). Lukt het nog niet, dan een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (drie procent).

 

Huidvet
Huidvet maakt sieraden vuil en dof. HG sieradenreinigingsbadje biedt uitkomst.

2
2

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.