inktvlek

Vlekkentips (I)

Inkt

  • Inktvlekkenverwijderen met spiritus of terpentine. U kunt ook deppen met alcohol. Eventueel nabehandelen met azijn.
  • Inktvlekken op handen verdwijnen door de handen af te wrijven met de binnenkant van een citroenschil.
  • Grote inktvlekken in kleding of tafellaken verdwijnen door er heel veel volle melkop te gooien. De vlek steeds uitknijpen en herhalen. Kan wel drie liter melk kosten.
  • Inktvlekken uit marmerreinigen door een spons met bleekwater een nacht op de vlek te leggen. U kunt ook één deel ammonia en drie delen water op de vlek wrijven.
  • Inktvlekken van een typemachinelint op kleding verwijderen met tetra.
  • Inktvlekkenop witte was: als het een verse vlek is, dan in zure melk leggen en daarna flink wassen.
  • Inktvan vingers verwijder je door er met een bananenschil overheen te wrijven. Om inkt uit kleding te verwijderen, kun je het beste gewone melk nemen en deppen met een doekje of watje, eventueel nog borstelen met een nagelborsteltje totdat de vlek verdwenen is en daarna gewoon wassen. Dit schijnt ook goed te helpen bij vlekken van haarkleuring en/of haarverf zowel op kleding als op de huid.
  • Een drukinktvlek op textiel bestrijden met wasbenzine. Vervolgens wassen.

 

Vergeeld ivoor
Wordt weer wit door de ultraviolette stralen van de zon. Dan moet u wel veel geduld hebben. Vergeeld ivoor kunt u ook reinigen met benzine, alcohol, soda of spiritus. Droogwrijven met een flanellen doek. Ivoren pianotoetsen afnemen met een watje met spiritusoplossing van 50% spiritus en 50% water. Lauwwarm zeepsop of melk is ook goed. Droogwrijven met een zachte doek. Bestek met ivoren heften wrijven met een in zout gedompelde citroenschil.

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.