mosterdvlek

Vlekkentips (M)

Marmer
Marmer is onverwoestbaar, maar ook poreus en slecht bestand tegen zuren. Marmer heeft dus een hekel aan wijn, sap, cola, azijn en tomatensap. Maar ook aan fruit en vooral sinaasappelen en citroenen. Als deze vlekken zich in het marmer hebben genesteld, moet een specialist het marmer afslijpen. Zet het drinkglas dus nooit op marmer.

Marmeren vloeren en aanrechtbladen kunnen met elk betrouwbaar schoonmaakmiddel zoals allesreiniger of speciale marmerpoets worden gereinigd. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die schuren. Ook badkamerreiniger is uit den boze.

Marmer wordt glanzend door het in te wrijven met een oplossing van gele was in terpentijn. Een beter resultaat heeft een boenmachine, die u kunt huren.

 

Mascara
Deppen met alcohol. U kunt ook en stevige sopje met zachte zeep proberen.

 

Massageolie
Kunnen uit textiel verwijderd worden met Ajax en wel de fles met de rode bloemen. Gewoon een scheutje bij de was doen.

 

Menie
Een verse menievlek weghalen met een dot watten en petroleum of wasbenzine. Oudere vlekken insmeren met groene zeep en een halve dag laten intrekken. Daarna de zeep en de menie verwijderen met de botte kant van een oud mes. Vervolgens de vlek in een warm sopje wassen.

 

Messing
In vrijwel elk gezin is een voorwerp van messing aanwezig. In de volksmond wordt soms van geelkoper gesproken. Messing is een legering van koper en zink. Onbehandeld gaat dit oxideren; de glans wordt doffer. Wilt u ongelakt messing glimmend houden, dan moet u het poetsen met een goede soort koperpoets. U kunt het ook reinigen met zout dat met azijn is bevochtigd.

Als het messing eenmaal doffer is geworden, heeft u een groter probleem. Koperpoets helpt dan niet meer. U kunt messing, als dat mogelijk is, losmaken en een nacht in wc-eend laten overnachten en daarna afspoelen. Vervolgens droogmaken en stevig poetsen met een flanellen doek en daarna koperpoets gebruiken.

Als dat niet helpt, moet u het groter aanpakken. Neem de boormachine, met een messing haren schijf en ga polijsten. De messing moet goed nat blijven. U moet daarvoor …bier gebruiken.

Als de messing goed schoon is gemaakt, moet u het in een bak met houtsnippers laten drogen en daarna weer poetsen met koperpoets.  U bereikt een hogere glans door messing met een polijstschijf te poetsen. Dit apparaat zult u waarschijnlijk moeten huren.

U kunt ook gelakt messing kopen. Dat is al voorzien is van een transparante laklaag. Toch zal deze lak in de buitenlucht vroeg of laat gaan slijten waardoor er vlekken en pitten ontstaan. U moet dan eerst de laklaag verwijderen U kunt daar ontlakker voor gebruiken en daarna het product als ongelakt messing behandelen.

Oud messing wast u met verdunde spiritus.

Titaanmessingbeslag is een metalen beslag voorzien van een titaannitridecoating. Deze keiharde laag zorgt ervoor dat het beslag zeer lang glanzend blijft. Af en toe afnemen met een vochtige doek is voldoende.

 

Metaalstrepen
Metaalstrepen zoals van titanium, goud, zilver en aluminium op allerlei ondergronden zijn eenvoudig te verwijderen met het universele reinigingsmiddel Wiro. Dit product is te koop met bijgeleverde spons en verpakt in een groene pot. De harde substantie lijkt op een witte steen. Het reinigt, polijst en beschermt gladde materialen en bevat geen gif. Zie www.majoorbussum.nl. Een prima alternatief is Green Clean. Zie voor meer informatie: www.green-garden.nl.Green Clean is een soort pasta, ook in spuitbus, die met een vochtige spons opgebracht wordt. Het wordt eigenlijk verkocht voor andere doeleinden.

Krassen die veroorzaakt worden door metalen voorwerpen op glazuur kunnen mogelijk ook verwijderd worden met zilverpoets. Zwarte titaniumstrepen op glazuur zijn te verwijderen met metaalpolish. Ook Staalfix van Muscle, bestemd voor roestvrij staal, werkt.

 

Mica
Vuile micaruitjes reinigen met azijn of spiritus.

 

Montagekit
Vlekken van oplosmiddelvrije montagekit één of twee uur in de week zetten met een sterk sopje van wasmiddel of soda en daarna gewoon uitwassen. Montagekit met oplosmiddel kunt u verwijderen met bijvoorbeeld thinner. Dat is milieuonvriendelijk en zeer brandbaar, dus de vlek niet binnenshuis verwijderen. Vaak zult u montagekit met een (plamuur)mes moeten verwijderen. U kunt eventueel de föhn gebruiken.

 

Mosterd
Deze vlekken kunnen hardnekkig zijn. In dat geval verwijderen met gelijke delen ammonia en waterstofperoxide.

 

Munten
Honderdduizenden Nederlanders sparen munten. Een klein deel daarvan is fervent verzamelaar. Het schoonmaken van munten en penningen moet zeer voorzichtig gebeuren. Al te forse ingrepen zullen volgens het Koninklijk Penningkabinet meer bederven dan goedmaken. Het kan niet alleen tot beschadiging, maar ook tot vernietiging van de munten leiden. Koperen munten bijvoorbeeld zijn vaak overdekt met minerale lagen, die aangeduid worden met de term patina. Wanneer dit patina een mooi, egaal uiterlijk heeft, moet men het zeker onaangetast laten.

  • Gouden munten en penningen vergen slechts weinig onderhoud, omdat goud niet oxideert. U kunt ze wassen in een sopje met zachte zeep. U kunt ze daarna laten weken in citroenzuur (één deciliter citroenzuurkorrels op één liter gedestilleerd water) en met een borsteltje behandelen, spoelen en drogen.
  • Zilveren munten worden door oxidatie na enige tijd bruin of zelfs zwart. Zijn de munten erg vuil, dan kan reiniging noodzakelijk zijn. Er zijn diverse methoden. Probeer het eerst op niet-waardevolle muntjes. Een onschuldige methode is de munten te wrijven met een rauwe aardappel of ze onder te dompelen in zure melk of warme huishoudazijn. Daarna spoelen, drogen en met een zachte doek opwrijven. Ook zijn er allerlei producten te koop zoals silver dip, silver quick en silber tauchbad. Als dat niet voldoende is, kunt u de munten circa een halfuur weken in een ammoniaoplossing (één deciliter ammonia op twee liter gedestilleerd water). Daarna afborstelen, goed spoelen en drogen. U kunt de munten ook een paar uur, desnoods een hele dag, in een bad met citroenzuur leggen. Daarna borstelen, spoelen en drogen. Deze methode valt eventueel nog te verbeteren door op de bodem van het bad wat ijzeren spijkertjes te leggen. Door middel van reductie heeft dan een snellere reiniging plaats.
  • Metaal, koper, brons en messing zijn het moeilijkst te reinigen. Een agressieve behandeling kan de munten onherstelbaar beschadigen. Door reiniging in een bad van gedestilleerd water met een flinke scheut huishoudazijn en een beetje glycerine verdwijnt de groene aanslag van de koperen munten. U kunt de munten ook even in een bad met azijn en keukenzout dompelen. Of de munten laten koken in gedestilleerd water, waar wat huishoudsoda aan toegevoegd is. Inwrijven met karnemelk, gemengd met keukenzout kan ook helpen. Daarna met heet water naspoelen en met een zachte doek opwrijven.
  • Koperstukken die slechts licht vervuild zijn, bijvoorbeeld tussen de opschriften, kunt u schoonmaken door ze met zuurvrije vaseline in te wrijven. Laat enige tijd intrekken en veeg daarna met een schoon watje de vaseline met het vuil van de munten af. Hierdoor blijft er een dun vetlaagje achter dat het koper of brons nagenoeg van de lucht afsluit en oxidatie verhindert.
  • Nikkelen munten oxideren niet en worden niet donker door zwavelverbindingen. Mocht er toch aanslag op zitten, dan kan men deze het beste verwijderen door ze te reinigen met een in ammonia gedrenkt watje. Hierna spoelen en drogen.
  • Zinken munten oxideren snel. De grijswitte oxidatie kan verwijderd worden door citroenzuur. Leg de munten een kwartiertje in dat zuur en draai ze af en toe om. Daarna afspoelen, borstelen, drogen en invetten met vaseline.
  • IJzeren munten in een petroleumbad leggen en na enkele uren met een doekje schoonwrijven. U kunt de munten ook in citroenzuur leggen
0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.