OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vlekkentips (O)

Olie
Op uw oprit of in uw garage kunt u deze nare vlekken laten verdwijnen met bakpoeder of kattenbakkorrels. Wrijf de korrels met een baksteen fijn. Na een dag veegt u het poeder op en de olievlek is grotendeels weg. U behandelt het poeder als klein chemisch afval. In veel gevallen zijn deze vlekken hardnekkig.

U kunt ook ‘Remmenreiniger’, verkrijgbaar in autospeciaalzaken, kopen. Is eigenlijk bedoeld voor het reinigen van onder andere remschijven. Bus erg goed schudden, olieplek inspuiten, laten drogen en de vlek is weg. Eventueel herhalen. Voorzichtig met dit spul want het is behoorlijk agressief!

Zoutzuur helpt misschien nog beter. Gooi het onverdund op de vlekken en laat het een nacht intrekken. Eventueel herhalen en daarna afspoelen met water. Pas op want het is een bijtend goedje.

Olievlekken op buitentegels kun je ook op een heel rigoureuze wijze oplossen. Besprenkel de plek met benzine en steek deze vervolgens aan. Herhaal dit. Er blijft een grote zwarte plek over en deze was je weg met warm water en bleekwater. Advies mijnerzijds: doe heel voorzichtig!

 

Olijfolie
Volgens producent Bertolli kan deze hardnekkige vlek op de volgende manier  worden verwijderd. Leg het textiel op een vlak oppervlak, bij voorkeur boven een handdoek. Bedek de vlek met een dikke laag maïsstijfsel, zout of huishoudsoda. Wacht tot de droge stof de olie begint te absorberen en een korst gaat vormen. Schraap de droge stof, die het merendeel van de olie heeft geabsorbeerd met een tafelmes van het textiel af. Was het textiel daarna op de gebruikelijke wijze op een hoge temperatuur. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt.

 

Ouderdomsvlek
Deze vlekken komen vooral voor bij mensen vanaf middelbare leeftijd. De pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken die veel in de zon komen, zoals de handruggen en het gezicht. Ze worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig. Behandeling gebeurt vooral omdat men het ontsierend vindt.  De vlekken kunnen gebleekt worden. U kunt ze ook weglaseren of laten verwijderen met stikstof als u dat tenminste nodig vindt.

2
2

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.