petroliumvlek

Vlekkentips (P)

Papavervlekken
Deze vlekken haalt u uit textiel met een sopje waar u een stukje van een vaatwasblokje aan toevoegt.

 

Parelmoer
Parelmoer wordt meestal dof door hard water. U kunt parels en namaakparels éénmaal per jaar grondig wassen in water met een schepje zout. Dof geworden parelmoeren kunt u ook inwrijven met azijn of citroensap. U kunt parelmoer ook een tijdje laten liggen in een badje met gelijke delen spiritus en ammonia. Nooit zeepsop gebruiken. Vergeeld parelmoer bleken in waterstofperoxide.

 

Parfum
Vlek met schone watten en alcohol afwrijven. Ossengalzeep helpt ook.

 

Perkament
Dit is dun, papierachtig materiaal dat gemaakt is van de huid van kalveren, koeien, geiten, schapen of zelfs konijnen. Als het vuil is, mag u geen water gebruiken. Maak een papje van glycerine en ossengalzeep. Dompel een watje in dit mengsel en wrijf over het perkament. Daarna met een droogwatje nawrijven.

Het vuil van een perkamenten lampenkap met zacht broodkruim afwrijven.

 

Vuil Perzisch tapijt
Stofzuigen en daarna opwrijven met een oude handdoek die u vooraf in een azijnbad heeft gedoopt. Als het toevallig sneeuwt, moet u het tapijt een tijdje omgekeerd op de sneeuw op het grasveld leggen. Daarna de azijnmethode toepassen. Dit voorkomt ook mot.

 

Petroleum
Deze vlekken zijn hardnekkig maar verdampen ook geleidelijk en verdwijnen dan. Wie daar niet op kan wachten, neemt de strijkbout en een stuk vloeipapier en strijkt de vlek er uit.

 

Pletsporen
Pletsporen in hoogpolig wollen tapijt behandelen met een plantenspuit. Twee of drie keer op de geplette plek een fijne waternevel spuiten en het tapijt komt vanzelf weer omhoog. U kunt de geplette stukjes ook bedekken met ijsklontjes en die laten smelten op het tapijt. Een derde mogelijkheid is een theedoek natmaken (wel uitwringen) en op een pletplek leggen. Vervolgens de theedoek droogstrijken, bij voorkeur met een stoomstrijkijzer. Eventueel herhalen. Er zijn overigens stofzuigers zoals van Miele met een roterende borstel die het geplette tapijt omhoogtrekken.

 

Pingpongbal
Een ingedeukte pingpongbal springt weer terug door deze in warm water te dompelen.

 

Pluchen bekleding
Schoonmaken door water met aardappelmeel in de bekleding te borstelen, een halfuur indrogen en dan opzuigen. Pluchen beesten na het wassen in een boodschappennet aan de waslijn hangen. Dan blijven ze beter in model en waaien snel droog.

 

Verkleuring/vlekken op polyester bootrompen
Verkleuring van polyester bootrompen kan worden voorkomen door tal van middelen. Winkels die zich hebben gespecialiseerd in watersportartikelen kunnen u van dienst zijn. Er zijn diverse merken zoals Star Brite en Epifanes.

 

Poppenharen
Poppenharen kun je als volgt schoon en klitvrij maken. U kunt op de kam wat huidlotion aanbrengen en daarna de haren kammen. U kunt Equistar, dat is een ontklit- en glasmiddel voor de manen en de staart van een paard gebruiken. Voorts wordt het wassen met azijn voorgesteld. De meeste lezers stellen echter wasverzachter voor. De haren insmeren, dan met een grove borstel kammen en daarna uitspoelen. Shampoo en crèmespoeling zouden ook werken.

 

Postzegels
Aan elkaar klevende postzegels zijn gemakkelijk los te maken als ze een halfuurtje in de diepvries worden gelegd. Als u niet weet hoeveel postzegels er op een pakje of brief moeten, kunt u in plaats van op het postkantoor het pakketje wegen op de digitale groenteweegschaal bij de supermarkt of thuis. De tarieven vindt u als u naar de zoekmachine google gaat. Vul in de zoekopdracht ‘posttarieven’ in en klik de eerste vermelding aan.

 

Prijsplakkertjes
Deze rottige plakkertjes verwijderen met wasbenzine of terpentine. Als dat niet lukt, biedt een busje contactspray uitkomst. De lijm kan dan zo worden weggewreven.

 

Purschuim
Dit schuim is uit textiel vrijwel niet te verwijderen. Het schuim nestelt zich in de vezel en kan er dus niet uitgehaald worden. Bij een niet poreus oppervlak kan het soms wel worden verwijderd. Er zijn echter mensen die beweren dat purschuim wel uit textiel kan worden verwijderd met thinner (oppassen) of aceton.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.