roestvlek

Vlekkentips (R)

Rieten bekleding schoonmaken
Reinig met zoutwater. Drie flinke lepels zout op een emmer water. Rieten meubels houdt u soepel door er af en toe met de plantenspuit, gevuld met zoutwater, overheen te gaan.

 

Rodebietenvlek
In kleding snel met water wassen. Daarna deppen met zuivere alcohol. Witte stof kan nog nabehandeld worden met waterstofperoxide.

 

Roest

  • Roestige, ijzeren voorwerpen of delen daarvan met uiensap inwrijven. Het sap laten inwerken, afwassen en daarna insmeren met olie. U kunt ook een prop aluminiumfolie of staalwol in terpentine drenken en roest te lijf gaan.
  • Roestop natuursteen: gebruik een roestverwijderaar. Verkrijgbaar bij de doe-het-zelfwinkel.
  • Roestvlekken op het chroom van uw auto zijn te verwijderen met propjes aluminiumfolie die even in het water zijn nat gemaakt.
  • Roestvlekkenin textiel behandelen met citroensap. Daarna in de wasmachine. Roest gewoon verwijderen met antiroest.
  • Roestvlekkenop uw roestvrijstalen aanrecht. Zelfs dat kan voorkomen. Gebruik een schuursponsje en schuurpoeder, bijvoorbeeld Cif. Gebruik een tandenborstel voor plekjes waar u moeilijk bij kunt. Lukt het niet, dan moet u antiroest kopen.

 

Roestvorming
Leg mottenballen, houtskool of krijt in de gereedschapskist. Deze stoffen nemen vocht op en dat voorkomt roest.

 

Roet en rook

Roestvaststaal (RVS)
Onderborden van RVS (roestvaststaal) kun je simpel vlekvrij krijgen door de borden goed af te wassen met een (natuur)zeem, gedrenkt in een sopje van een paar druppeltjes afwasmiddel met een scheutje spiritus. Daarna drogen en opwrijven met een zachte doek. Werkt ook perfect voor het schoonmaken van een roestvrijstalen aanrecht of fornuis.

Vlekken op RVS borden kun je verwijderen met roestvrijstaal snelglans van HG.

Een andere oplossing is een druppel (olijf)olie op een zacht, niet pluizend doekje aanbrengen. Wrijf na de afwas over de borden en ze zijn mooi.

Theeaanslag in een RVS thermoskan verdwijnt met Antikal.

Afzuigkappen van RVS worden snel vet. Ook hier helpt staalfix van Mr. Muscle of allesreiniger, maar u kunt het ook proberen met een flinke prop poetskatoen, of gewoon een oud T-shirt en doe daar wasbenzine op. Het vet vliegt eraf. Even met een schone doek nawrijven en de afzuigkap glimt als een spiegel.

*    Een afzuigkap blijft glanzend en vingervrij door de kap eerst vetvrij te maken en dan licht met naaimachineolie in te wrijven. Het oppervlak kan wel een tintje donkerder worden, maar de vingerafdrukken verdwijnen. Later schoonmaken met een velletje keukenpapier. Pas na vele maanden moet er een nieuw laagje olie op. In plaats van naaimachineolie worden ook babyolie, meubelolie, zonnebloemolie en lampenolie gebruikt.

Bruine aanslag op een aanrechtblad van RVS krijg je blinkend door het blad met ovenreiniger in te spuiten. Laat het schuim een uurtje intrekken en haal het daarna weg met water en een zachte spons. Een sponsje met bleekmiddel en een warm sopje en een harde nagelborstel helpen ook..

 

Roet en rook
Probeer eerst te kloppen of het roet weg te blazen. Strooi vervolgens wat aardappelmeelzaagsel of zout op de vlek. Als u de vlek er daarna niet uit kunt kloppen, probeer het dan met een beetje alcohol. U kunt de vlek ook bestrooien met talkpoeder of maïzena. Daarna wegborstelen en in de wasmachine doen. Met ovenreiniger kunt u het roet ook weghalen.  Allesreiniger helpt eveneens.

Rookaanslag van toetsen van elektronische orgels/keyboards verwijderen met het product Procar. Niet geschikt voor gelakt hout.

Rookaanslag op schoonmetselwerk: maak een sopje van ouderwetse groene zeep en borstel het metselwerk met een borstel (boender) schoon. Daarna met schoon water naborstelen, laten intrekken en daarna afspoelen.

 

Rotan
Reinigen met water en ammonia of met een synthetisch reinigingsmiddel.

 

Rubber schoonmaken

  • Rubberstripsvan de koelkast en diepvriezer om de paar maanden met talkpoeder inwrijven. Dat bevordert de stevigheid.
  • Rubbervlekkenzoals strepen op het parket of linoleum, behandelen met wasbenzine. De vlek lost dan op.
  • De glans op rubberen laarzen krijgt u terug met allerlei rubberglansproducten, onder andere te koop bij Halfords. Een bekend merk is Sonax. U kunt ook naar een paardenspeciaalzaak gaan om rubberglans te kopen, bijvoorbeeld van het merk Ghiant. Kijk op www.horse-r.nl. Zelf wrijf ik mijn rubberen laarzen gewoon in met slaolie, olijfolie of glycerine. Daarna met een droge doek nawrijven.
  • Soms gebeurt het dat de glasrubbers van de kozijnen een beetje uit de hoek schuiven. U kunt deze rubbers vaak gewoon weer terug de hoek inschuiven, desnoods heel voorzichtig met een niet te scherpe schroevendraaier.
0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.