schroeiplekken

Vlekkentips (S)

Schimmels
Schimmels vermenigvuldigen zich door sporen. Daarvoor is vocht nodig en dat is vooral in de badkamer, bijvoorbeeld door het douchen met heet water. Maar ook op koude muren waarop condens ontstaat, kan zich schimmel vormen. Schimmel kunt u verwijderen met een scheutje bleekwater. Als beschimmelde muren ook vuil zijn, dan eerst afnemen met een huishouddoekje met water en een scheutje ammonia. Ammonia en bleekwater nooit samen gebruiken. Schimmel en aanslag, bijvoorbeeld van het roken, kunnen ook behandeld worden met onverdund bleekwater. Gebruik hierbij een vachtroller. Ventileer de ruimte.

  • Schimmel in houtof riet verwijderen met petroleum.
  • Schimmel op (badkamer)muren: HG Schimmel-, vocht en weerplekkenreiniger en Bison schimmelvreter zijn redelijk goede middelen.
  • Schimmelplekken in het bad: Ajax gel 2 in 1 allesreiniger & chloor gebruiken en een nachtje laten intrekken en de schimmel is verdwenen
  • Schimmel op siliconenranden schoonmaken met nagellakremover.

 

Schroeiplekken
Deze vervelende plekken zijn nooit helemaal of helemaal nooit te herstellen. U kunt de plek spoelen in lauw water. De stof kunt u bijkleuren door te bleken met verdund bleekwater of verdunde waterstofperoxide. Doe voorzichtig. Als een strijkbout de schroeivlek heeft veroorzaakt, leg de vlek dan een tijdje te weken in melk. Is sprake van een lichte schroeiplek dan kunt u proberen deze met witbrood weg te wrijven. Een paar druppeltjes citroensap op de vlek sprenkelen wil ook nog wel eens helpen. Daarna poedersuiker op de plek strooien en met schoon water uitspoelen.

 

Schoensmeer
Op kleding verwijderen met alcohol. Op linoleum wegschuren met een beetje tandpasta. Overige schoensmeervlekken behandelen met terpentine.

 

Siliconenkit
Meestal moet de kit in de badkamer worden verwijderd als hij bijvoorbeeld is aangetast door schimmel. Er bestaat overigens schimmelwerende siliconenkit.

De bestaande kit laat zich, anders dan acrylkit, niet altijd makkelijk verwijderen. De zogeheten siliconenverwijderaars helpen onvoldoende, of ze zijn zo agressief dat het ook acryl kan aantasten.  U kunt beter de kit met een dun en scherp mesje voorzichtig wegschrapen. Een truc bij het verwijderen van kitranden is met een mes naar een beginnetje zoeken en de complete rand er vervolgens voorzichtig af te rollen, eventueel met een houtje, bijvoorbeeld een ijslolliestokje.

 

Sieradenvlek algemeen
Sieraden schoonmaken is een fluitje van een cent. Gouden of platina sieraden wassen in een mengsel van kokend heet water met een paar druppeltjes afwasmiddel of groene zeep en een scheutje ammonia dat ontvet. Paar minuten laten staan en daarna onder koud stromend water afspoelen.

Zachtere, poreuze stenen zoals bloedkoraal of lapis lazuli moet u niet verhitten. Bloedkoraal dat dof is geworden, kunt u in een zwakke sodaoplossing leggen en daarna afborstelen in een zeepsopje en laten drogen. Onecht bloedkoraal gewoon onder koud water schoonmaken.

Met diamanten ligt het een slagje anders. Die worden na verloop van tijd dof door huidvet, zeep, eau de toilette, parfum, boter of olie. Daardoor verliezen ze hun glans. Je kunt de diamanten het beste onderdompelen in pure alcohol en je weet niet wat je ziet. Al het vet en vuil wat op en onder de steen zit, is verdwenen en je ziet hoe de diamant weer leeft.

Als u vermoedt dat uw minnaar of partner u geen echte diamant maar een valse heeft gegeven, moet u de diamant in heel schoon water leggen. De echte blijft onder water fonkelen, de nepper niet. Is dat laatste het geval dan de minnaar/partner dumpen.

U kunt sieraden ook gewoon oppoetsen met een flanellen doek.  Goede poetsdoekjes zijn de wipes van het merk Connoisseurs. Deze dunne doekjes bevatten fijn krijt en hebben een polijstend effect.

Op dit moment zijn de sieraden van Swarovski populair. Ga daar voorzichtig mee om want anders kunnen de steentjes er vanaf knappen. De steentjes houden ook niet erg van haarspray, parfum, deodorant en zout. Met een zachte doek maakt u deze sieraden schoon en de ‘diamantjes’ eventueel met water en vloeibaar wasmiddel

 

Slagroom
Vlek met water en ammonia bestrijden.

 

Slijmsliertjes in tapijt
Wordt veroorzaakt door naaktslakjes. Die kunnen ’s nachts door kleine kieren in het huis komen en als u ’s ochtends wakker wordt, zijn ze weer verdwenen. Het probleem is alleen dat u niet elke nacht wilt opstaan om de slakken te verwijderen.

Leg een halve grapefruitschil of rabarberblad op de plaats waar veel slakken in huis komen. Daar zullen zij zich verzamelen en ’s ochtends kunt u de slakken verwijderen. U kunt ook slakkenkorrels kopen.

 

Smeerolie
Deze strijkt u dik in met stijfsel. Drogen en afborstelen. Smeerolie op textiel verwijdert u met een sopje van water, een beetje boter en vloeibare zeep.

 

Snijplank
Een kunststoffen snijplank wordt in de keuken dagelijks gebruikt. Als u deze plank niet goed reinigt, wordt het een bron voor bacteriën. Een snijplank maakt u schoon met een warm sopje en een schuursponsje

 

Speekselmethode volgens Damman
Mevrouw Damman heeft de volgende methode bedacht om allerlei verse vlekken van kleding te verwijderen: ze pakt een klosje garen en van een flink stuk maakt ze een propje en steekt dat gewoon in haar mond. Al kauwend wordt dit met speeksel vermengd en met het klontje wrijft ze over de vlek.

 

Spiegel
Doffe plekken in uw spiegel stevig inwrijven met een doorgesneden rauwe aardappel. Afspoelen met water en spiritus. Opwrijven met een prop krantenpapier.

Haarlakvlekken op een spiegel verwijdert u met spiritus. Haarlakvlekken kunt u ook verwijderen met alcohol. Sprenkel een beetje alcohol op een huishouddoekje of op keukenpapier. Daarna nawrijven met een droge doek of eerst nog glasreiniger gebruiken.

Last van een badkamerspiegel die beslaat? Smeer de spiegel in met scheerzeep en goed uitwrijven. Een mengsel van één deel glycerine en twee delen spiritus helpt ook.

Strepen op uw spiegel zijn uw eigen schuld. U maakt de ruiten niet droog genoeg waardoor vocht op de spiegel achterblijft.

 

Vuile spons
Wordt schoon als we deze een halve minuut in een bak met soda en heet water leggen. Daarna in helder water uitspoelen.

 

Stickers
U kunt stickers verwijderen met wasbenzine of een speciale stickerverwijderaar. U kunt het ook met lampenolie en zelfs pindakaas proberen, of de sticker met de föhn verwarmen. Prijsplakkertjes op glas kunt u verwijderen met koperpoets. U kunt ook gewoon uw nagels gebruiken.

 

Stroopvlek
Verdwijnt met heet water.

 

Stropdas
Een zijden stropdas met vetvlekken moet je oprollen en in een schoon potje met wasbenzine doen. Het potje schudden, laten inwerken en de das buiten laten hangen. Je kunt ook dassenwasje kopen. Ook voor strikjes en chokers en met hetzelfde effect als het potje met wasbenzine, maar alleen met een ander prijskaartje (€7,25). Volgens de gebruiksaanwijzing de das daarna buiten aan een lijntje hangen.

 

Suède
Vroeger werd met vlakgom of kurkdroge korsten van witbrood schoongemaakt. Tegenwoordig helpt een suèdeborstel. Dan gaan de vezels overeind staan. Er zijn mensen die adviseren geen reinigingsmiddel te gebruiken. Dat is onzin. Er zijn talloze vlekverwijderaars, cleaningsticks, droogreinigers en kleurherstellers.

U kunt ook een schone doek nemen en die met kokend heet water nat maken. De doek op de vlek met draaiende de bewegingen strijken. U kunt ook proberen de vlek boven stoom week te maken en daarna met het strijkijzer en een stukje keukenrol. Het vet komt dan in het papier.

Nooit bijtende oplosmiddelen gebruiken zoals tri, benzine of aceton.

Een fijne, zachte borstel helpt vooral tegen opgedroogde regendruppels en andere lichte vlekjes. Lichte regenvlekken kunnen na het drogen ook met een droge spons of een stuk schuimrubber weg gewreven worden.

Losse slijpstofdeeltjes van nieuwe kleding kunt u ook met een suèdeborstel verwijderen. U kunt het suède ook tegen elkaar wrijven.

Een vetvlek op een suède jas of stoffen bankstel verwijderen door er zo snel mogelijk zout op te strooien of ongeparfumeerd talkpoeder. Laten intrekken, afborstelen en wegzuigen. Een aardig middel tegen vuil- en vetvlekken is woly combi proper. Geschikt voor suède, nubuck en gladleer. Ook voor synthetische materialen. Vet uit suède kunt u ook verwijderen met een papje van keukenzout en een beetje wasbenzine. Wrijf met een witte doek zachtjes op de vetvlek. Helpt ook tegen vlekken op suède schoenen en tassen.

U kunt suède ook zelf wassen op 30 graden met een goed, vloeibaar wasmiddel. Geen ander wasgoed toevoegen. Gebruik het wolwasprogramma. Het wasprogramma niet centrifugeren. Aan het eind een flinke hoeveelheid wasverzachter toevoegen voor de soepelheid. Kletsnat ophangen op een hangertje. Niet in de zon, maar op een droge plaats en niet bij de verwarming.

Houd er rekening mee dat de kleur kan worden aangetast door fel zonlicht. Hang het kledingstuk in een donkere kast. Gebruik een goed gevormde hanger om de kleding in de juiste vorm te houden.

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.