tandpastavlek

Vlekkentips (T)

Tandpasta
Tandpastavlekken lossen op in een sopje van lauwwarm of warm water

 

Teer
Deze vlekken kunt u met een beetje zonnebrandcrème insmeren, wassen en de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon. Boter helpt ook.

Teervlekken op een kledingstuk insmeren met boter, laten intrekken en afschrapen en daarna laten stomen.

Teervlekken op rubberlaarzen verwijderen met terpentine.

Andere teervlekken verwijderen met petroleum of benzine. U kunt de teervlekken ook eerst met eucalyptusolie zacht maken. Dat geldt ook voor hars. Daarna proberen af te krabben en eventueel alcohol gebruiken.

 

Terracottapotten
Deze potten drogen vooral in huis helemaal op en worden minder mooi.

Als ze echt helemaal droog en bleek geworden zijn, kun je ze insmeren met ledervet. De echte terracottatint komt op deze manier weer terug. Ledervet reinigt, voedt, versoepelt en is waterafstotend. Op internet vindt u adressen waar u het kunt bestellen.

 

Thee
Theeaanslag in porseleinen kopjes verdwijnt als u de binnenkant opwrijft met een vochtig doekje met wat zout er op. Soda, citroenzuur en bleekmiddelen helpen ook.

De tuit van de theepot schoonmaken door een wattenstaafje in afwasmiddel te drenken. Daarna goed naspoelen.

Oudere theevlekken zijn lastig te verwijderen. In ongekleurde textiel dient u deze vlekken te behandelen met ammonia, daarna met azijn. Als dat niet lukt, dan heel voorzichtig wegbleken met verdund bleekwater (tien procent) en water (negentig procent). Meestal helpt dit uitstekend zonder sporen achter te laten. In gekleurde textiel kunnen de vlekken worden behandeld met ammonia en daarna met azijn. Ook alcohol helpt.

Verse theevlekken op tapijt deppen met een beetje lauw water met citroensap.

 

Tin
Kan op diverse manieren worden schoongemaakt. Beproefde methodes zijn het afwassen met warm bier, het opwrijven met koolbladen of met het blad van de groentesoort prei. De blauwachtige kleur van onbeschilderd tin keert terug door het in te wrijven met sigarenas. Ook een mengsel van terpentijn en water helpt en het reinigen met een papje van krijt en brandewijn. Tin kun je ook schoonmaken met water en groene zeep en daarna droogwrijven met een flanellen doek. Ook kunt u tin eerst reinigen met een afwasmiddel en daarna met een beetje blanke was oppoetsen. Om tin donkerder te maken, gebruikt men donkere was.

 

Toilet
Een doffe toiletbril wordt glanzend met autowas/cleaner.

Zeer veel mensen hebben last van een harde en donkere aanslag op de bodem van de toiletpot, terwijl geen enkel schoonmaakmiddel zou helpen. De bruine substantie wordt veroorzaakt door een combinatie van urinesteen en kalk en wordt op den duur bikkelhard. Ook kan het glazuur van de pot kapot gaan door het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Ook kan de pot van inferieure kwaliteit zijn. In dat geval kunt u beter een nieuwe kopen.

U kunt de volgende methoden toepassen waarbij het raadzaam is om eerst het water uit de pot te halen. Bijvoorbeeld met een dweil of oude handdoek.

Harpic power toiletcleaner. Een paar nachten achter elkaar met een flinke scheut cleaner laten inweken en de vlekken zijn verdwenen.

Giet twee flessen schoonmaakazijn in de wc-pot. De wc een uur of acht niet gebruiken en de donkere aanslag is of verdwenen, of met een spatel gemakkelijk te verwijderen. U kunt ook een fles cola in het toilet leeggieten. Of ‘s avonds één tablet gebitsreiniger, bijvoorbeeld van Steradent, in de pot gooien en de volgende morgen is hij weer kraakhelder. Dan zijn er nog producten zoals WC eend energy power gel (oranje fles), LEL dikke bleek van de Lidl, Cillit Bang power cleaner en Ajax Professional.

 

Tomaat
Een lastige vlek. Deppen met koud water. Daarna een aantal citroendruppeltjes in de vlek laten trekken.

In witte kleding verwijderen met Ajax gel 2 in 1 allesreiniger & chloor. Ook te gebruiken voor rode wijnvlekken.

 

Toner
Toner van printer of kopieermachine op kleding: het poeder voorzichtig afkloppen. De lichte verkleuring verdwijnt meestal na een wasbeurt.

Toner op tapijt: vlek verwijderen met stofzuiger. Rest behandelen met droogshampoo voor tapijten.

 

Transpiratie/zweet
Deze vlekken zijn uit kleding haast niet te verwijderen. Zweet tast niet alleen de kleur aan waarmee het in aanraking komt, maar ook de stof zelf. Probeer lauw tot handwarm water, ammonia en waterstofperoxide (drie procent). Ongekleurde, kookechte katoenen en linnen stoffen uitkoken in een sopje met bovengenoemde ingrediënten en nabehandelen met verdund bleekwater. Gekleurde katoenen, linnen, wollen, zijden en synthetische stoffen wast u in zout (vijf procent) en water (95 procent) en spoelt u na in een handwarm sopje. Als deze behandelingen geen resultaat opleveren, is er niets meer aan te doen. U kunt de vlekken wel voorkomen, bijvoorbeeld door de oksels met eau de cologne en een watje in te smeren. De alcohol doodt bacteriën. Ook kunt u na gebruik van deodorant de oksels met talk- of babypoeder behandelen.

Zweetgeuren uit kleding verdwijnen als u het wasgoed laat weken in sodawater. Daarna gewoon wassen. Wol en natuurzijde niet met soda behandelen.

 

Travertin
Vensterbanken van travertin twee keer per jaar poetsen met een speciale was voor natuursteen. Dat voorkomt kringen van gemorst water. U kunt ook elke keer een scheutje marmermelk in uw sopje doen. Vlekken worden verwijderd met autopolish en daarna met autowas voor een blinkend resultaat.

 

Tuinmeubels
Kunststof tuinmeubels schoonspuiten met een hogedrukspuit. De sprayflacon Dasty ontvetter, te koop bij de Wibra, werkt ook uitstekend voor tuinmeubels, afzuigkappen, de barbecue en de oven. Van koperpoets knapt uw buitenameublement ook op, maar nog beter is autocleaner.

Ook het artikel Ship Clean, te koop bij watersportwinkels, helpt. Een scheutje in een emmer water, afsoppen, naspoelen, niet afdrogen en laten staan, liefst als de zon schijnt. Kunststof meubelen blijven langer mooi als deze worden ingesmeerd met botenwas, bijvoorbeeld  van Talamex. Is sterk vuilafstotend.

Het schuren van sterk vervuilde en verweerde houten tuinmeubelen gaat uitstekend met de vlijmscherpe stalen schuurspons Scrub & Clean HoutScrubber. Er zijn ook merkloze stalen schuursponzen van inox.

Ook geschikt voor dure teakhouten meubels. Wel in combinatie met veel water en eventueel een scheut huishoudazijn gebruiken. Daarna met gewoon water afspoelen en laten drogen. De schrubber lijkt op een ouderwetse schuurspons maar deze krast niet.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.