urinevlek

Vlekkentips (U)

Urine
Deze vlekken van huisdieren, kinderen en grote mensen krijgt u weg met een spuitflacon die u bij de dierenwinkel koopt. Let op merken zoals Beau-Beau of Foetsie-bah. Het is een vloeistof die zowel zuren (braaksel) als basische vlekken doet verdwijnen uit vloerbekleding, meubelstoffen enzovoort. Het beste werkt dit op verse vlekken. Ook allesreiniger helpt. Op de plek spuiten en deppen met een huishouddoekje. De vloeistof Beau Beau Geurweg neutraliseert onaangename urinegeurtjes van dieren.  De micro-organismen in deze vloeistof eten als het ware de geur op.

U kunt de vlekken ook met een oplossing van warme Biotex schoonmaken en goed naspoelen. Als de plek droog is, schoonmaken met spiritus, dat weer andere geurstoffen oplost. Opnieuw goed reinigen en laten drogen. Oppassen met vuur. Deze procedure is ook een manier om deurposten en tafelpoten schoon te maken waar de kater door zijn ‘sproeigedrag’ zijn geurmerken heeft achtergelaten.

Urinevlekken op een matras bestrooien met talk- of babyolie. Een halve dag laten intrekken en daarna het poeder opzuigen. Daarmee voorkomt u kringen.

Urinevlekken op tegels schoonmaken met allesreiniger. Daarna een schoonmaakmiddel met enzymen gebruiken. Enzymen zijn eiwitten die de organische resten van urine afbreken. Geurtjes verdwijnen dan ook.

Kattenurinegeur kan succesvol worden bestreden door de plek te deppen met een oplossing van water en azijn. Soms is het nodig de plek meerdere keren te behandelen. Bijkomend voordeel is dat de kat de plek gaat mijden omdat hij de azijnlucht niet prettig vindt.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.