LandorPrint

Waar kan ik dit nog kopen (O)?

Old Spice
Dit product heeft een roemrijk verleden. Het werd in 1934 bedacht door de Amerikaan William Lightfoot Schultz. In 1938 verscheen de beroemde Old Spice aftershave lotion voor mannen op de markt. Tot 1990 werd het merk geproduceerd door Shulton Company en sindsdien door multinational Procter & Gamble.

Olielampen
Tot 2015 kon je voor elke olielamp terecht bij Nico van der List aan de Lange Haven in Schiedam. Helaas stierf de Aladdin van Schiedam in 2015. Sindsdien is zijn website
olielamp.nl een onderdeel van het bedrijf Auke Rauwerda met de beroemde doe-het-zelfwinkel aan de Westerplantage in Leeuwarden.
U kunt daar voor alle mogelijke lampen terecht: druklampen, stormlampen, kaarslampen, glazen, kappen, katoen en lont, poetsmiddelen; de duvel en z’n ouwe moer.

Onderdelen
Talloze (handige) mensen zoeken onderdelen voor huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, drogers, vaatwassers, stofzuigers, koffiezetapparaten, audio en video. U kunt het beste kijken op hetonderdelenhuis.nl of europart.nl. Als ze het daar niet hebben en ook niet bij de fabrikant, dan heeft u een probleem.

Ossengalzeep
Deze zeep is nog vrijwel overal te koop. De zeep wordt gemaakt door Siderius in Vuren (www.siderius.nl). Siderius is nog een van de weinige Nederlandse zeepfabrieken.
Ossengalzeep is te koop als zeep, als stick en in vloeibare vorm. Waarom het product ossengalzeep heet, is simpel. Ossengal is de galvloeistof van de os. Het wordt toegepast als hulpmiddel bij het inkleuren van plakkaatverf. Dit voorkomt dat de verf gaat parelen. Ossengal wordt ook gebruikt in tabletten tegen spijsverteringsstoornissen. In ossengalzeep vormt ossengal een (klein) bestanddeel. In de middeleeuwen werd ossengal gebruikt om gepolijst koper een goudglans te geven.
Een klein percentage van de zeep bestaat nog steeds uit gal, zij het van het rund en niet van ossen want die zijn er bijna niet meer. De gal wordt bij het abattoir gekocht.
Ossengalzeep is een succesvol middel om kleine vlekjes in tere stoffen te verwijderen. Het werkt simpel. De vlek vochtig maken met water, inwrijven en spoelen en daarna het kledingstuk in de wasmachine doen.
De zeep is vanouds ook handig voor het schoonmaken van vuile manchetten en boorden.
Het verwijdert huidvetvlekken, make-upvlekken, vetvlekken en soms zelfs grasvlekken en chocoladevlekken. Ook vlekken in vloerbedekking kunnen worden behandeld. Wijnvlekken zijn wel lastig.
Met ossengalzeep kunt u ook nicotineaanslag van vingers verwijderen. Smeer op een natte pleister ossengalzeep. Doe deze om de vinger(s) met de aanslag. De pleister steeds nathouden. Laat het een paar uur zitten en zeker 70% van de nicotine verdwijnt. Er zijn ook gunstige resultaten met vlekken van kerriepoeder en sauzen. Maar u kunt ook een hond die zich in verlopen olie wentelt, schoonboenen met water en ossengalzeep. Ook muizen zijn gek op de zeep. Leg een stukje neer, alsmede een muizenval en klap zegt de val.
Een oproep van mij met de vraag wat mensen met ossengalzeep doen, leverde meer dan 150 reacties op.
De hoofdprijs ging naar Martha van Dam. Zij fokt al 30 jaar zijdehoenders als showkippen en is Europees Kampioen.
Martha schreef: ‘Het probleem zit vaak in de vuile poten en daarom masseer ik de zeep met water zachtjes in om mijn dieren schoon op de show te krijgen.’
Voor heel wat mensen is de vlekkenzeep klaarblijkelijk een wondermiddel. Er zijn zelfs vriendschappen door ontstaan, omdat heel wat Nederlanders tijdens vakantie het stukje zeep meenemen en menige vlek van andere toeristen op campings, in restaurants en op cruiseschepen konden verwijderen.
Een lezeres werkte een aantal jaren in de bruidsmode. De tip die zij aan de bruidjes meegaf, was de volgende: neem op de bruidsdag een oude witte katoenen handdoek, fles Spa
Blauw en een stukje ossengalzeep mee. Eventuele vlekken op een witte of crème bruidsjapon even natmaken met de handdoek, Spa en wat ossengalzeep.
Twee zonen van 8 en 12 jaar kregen op vakantie in Italië een prachtige witte polo van Lacoste maar ook een bosbessenijsje. U begrijpt het al. Grote vlek, maar mam had de zeep bij zich en de vlek verdween en moeder was de held.
Nico van der Laan begon in 1963 zijn loopbaan als fotograaf. Foto’s werden in die tijd afgedrukt op lichtgevoelig papier. Oneffenheden in spoelwater veroorzaakten matte plekken in de glanslaag. Daarom werd er ossengalzeep aan het laatste spoelwater toegevoegd en het hielp altijd.
Tieni Willems van Dijk-Stammes werkte in het begin van de jaren vijftig in het toenmalige katholieke Lidwina Ziekenhuis in Den Helder. Daar ging het gerucht dat de verpleegsters-nonnen bij galblaasoperaties de galblazen meenamen en het aanwezige gal hergebruikten voor het wassen van hun zwarte kleding.

Ossewit
Niet eens zo lang geleden werd vrijwel alle frites in ossewit gebakken. Niet verwonderlijk want dit gesmolten en gefilterd rundvet is het lekkerste. De frietjes worden snel bruin en het vet zal niet gauw verbranden. Door de opkomst van plantaardige olie is dit dierlijke vet uit de gratie geraakt. Dierlijk vet, zeker als het veel wordt gebruikt, is veel schadelijker voor de gezondheid dan plantaardig vet. Er zijn overigens ook deskundigen die stellen dat het bewierookte, plantaardige vet helemaal niet zo gezond is, omdat het te vaak wordt gebruikt en alle gezonde ingrediënten worden verbrand.
Liefhebbers! Ossewit is nog altijd te koop. Het bekendste merk is Blanc de Boeuf van de Belgische fabrikant Vandemoortele. Volgens de Nederlandse vestiging in Breda is Blanc de Boeuf onder andere te koop bij de supermarkten Jumbo, Jan Linders, Boni en MCD. Voorts bij de Makro en sinds een paar maanden bij een aantal grote vestigingen van Albert Heijn.
Ook geschikt voor het maken van oliebollen.
Dit dierlijke vet in blokken, smaakvoller maar ongezonder dan frituurvet, is te koop bij de grote filialen van Jumbo en Albert Heijn. Het bekendste merk is Blanc de Boeuf van de Belgische fabrikant Vandemoortele. Ook geschikt voor het maken van oliebollen.

Ouwel
Ook bekend als eetbaar papier. Het is een dun, wit en ongedesmd baksel van rijstzetmeel en aardappelzetmeel. Onmisbaar voor het maken van kokosmakronen. Zie bouwhuis.com

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.