padvinders-portemonnee

Waar kan ik dit nog kopen (P)?

Padvinders portemonnee:
Deze hard lederen portemonneetjes, ideaal voor kleingeld, zijn te koop bij onder meer Emco lederwaren en Van Os tassen en koffers. Of via internet bij www.bagageonline.nl en travelbags.nl.
Panoren De grepen aan weerszijden van diverse pannen zijn nog te koop bij Adriana’s Warenhuisje van Adriana Schmohl, aan de Tramstraat 28 in Schoonoord. Geen website, wel een telefoonnummer 0591-381085

Paraplureparatie
Als een paraplu kapot gaat, wordt deze vrijwel altijd weggegooid. Vroeger waren er tal van paraplureparatiebedrijven, maar het is nu een weggooiproduct geworden. Er zijn nog steeds bedrijven die paraplu’s repareren. Er is, voor zover bekend, nog een bedrijf die paraplu’s maakt. Dat is Huckriede Lederwaren aan de Korte Hengelosestraat 12a in Enschede. In de winkel worden paraplu’s, tassen, koffers, handschoenen en portemonnees verkocht en in de werkplaats kunnen deze voorwerpen ook allemaal gerepareerd worden.
De eigenaar is Roger Hänschen. ,,Heel af en toe maak ik nog wel een heel dure paraplu, anders is het de moeite niet meer waard. Nieuwe paraplu’s krijg je bijna voor niets.”

Passementen
Passementen is een verzamelnaam voor embrasse, linten, kant, band, koorden, sleutelkwasten, franje, pailletten, galon enzovoorts. Aan de Elandsgracht 43a in hartje Amsterdam bestaat al sinds 1938 H.J. van de Kerkhof, winkel in passementen.
Kleindochter Manuella de Groot zwaait daar nu de scepter.
Een uniek adres voor embrasse, satijnkant, marabout, agrementband, koorden, sleutelkwasten, franje, goud galon, enzovoorts.
Zie kerkhofpassementen.com

Pasta Lasar:
Een taaie en stijve soort zalf. Beschermt de huid en werkt samentrekkend. Zie bik-bik.nl

Pectine(poeder)
Dit geleermiddel diende jarenlang als populair verdikkingsmiddel voor het maken van jam. Pectine wordt gewonnen uit appelpulp, suikerbietenpulp en citruspulp. De meeste pectine zit in de schillen.
Voor de Tweede Wereldoorlog was het bedrijf Opekta de belangrijkste leverancier van pectinepoeder. De eigenaar van dit bedrijf was Otto Frank (1889-1980), de vader van Anne Frank (1929-1945).
Met enige regelmaat krijg ik vragen waarom pectine niet meer te koop is. Het antwoord is simpel. Tegenwoordig kun je met geleisuiker veel makkelijker jam maken. Dit is kristalsuiker waar pectine en citroenzuur aan toegevoegd zijn. Een bekende producent is Van Gilse.
Overigens is pectinepoeder nog wel in België te koop. Bekende merken zijn Pec en Pec-Plus van het bedrijf Imperator.

Petro brillantine:
Geelgekleurd met alcohol. Voor een perfecte glans van het haar. Zie bik-bik.nl

Petroleum(stel)
Er zijn mensen die (draadjes)vlees op een petroleumstel sudderen. Zij gebruiken als brandstof in de regel lampenolie wat nauwelijks ruikt. Nog beter is gedesaromatiseerde petroleum. Bijvoorbeeld de plastic literfles van Bleko Chemie uit Enschede. Deze flessen zijn te koop bij de gereedschapswinkels van Fixet. Een ander merk is Talamex van groothandel Lankhorst Taselaar uit Lelystad. Je kunt het kopen bij winkels in scheepvaartbenodigdheden en kost € 14,90 voor vijf liter. Katoentjes (pitten) voor een ouderwets petroleumstel kunt u lang niet overal kopen. De Pittenkoning aan de Eerste van der Helststraat 35 in Amsterdam aan de Albert Cuypmarkt heeft ze uiteraard wel. Ook een ongekende sortering bij olielamp.nl

Haakse peuterlepel
Dit is een lepel die haaks staat op het heft. Kleine kinderen kunnen daar heel goed mee eten. Vooral te koop bij de thuiszorgwinkels. Bekende merken zijn Difrax en Good Grips. Dit en ander bestek wordt ook vaak gebruikt door reumapatiënten.

Piercingolie
Verzorgende olie voor nieuwe piercings. Zie vanderpigge.nl. Deze beroemde drogisterij is gevestigd aan de Gierstraat 3 in Haarlem. Bekend vanwege zijn kruiden.

Pitralon
De geschiedenis van deze after shave gaat terug tot 1927. Van oorsprong Duits scheerwater met desinfecterende werking. Het merk is nieuw leven ingeblazen met zes verschillende soorten after shave. Van dit scheerwater wordt ook beweerd dat het helpt tegen puistjes, het de huid glad en elastisch maakt, het verstopte poriën opent en de doorbloeding van de huid verbetert.
Zie pitralon.com.

Plakzolen
Voor plakzooltjes en hakken kunt u terecht bij www.zoolenhak.nl.

Pleegzuster Bloedwijn
Mijn schoonmoeder dronk het af en toe voor het slapen gaan. Het zou een versterkingsmiddel zijn dat helpt bij stressvolle situaties, bij weinig beweging en bij ouderdom. Kortom een opkikkertje.
We hebben het over de zoete Pleegzuster Bloedwijn, een alcoholische rode wijn (13,5%) met kruiden en extra calcium en ijzer. Het is de enige wijn die niet bij slijters te koop is maar bij drogisterijen en apothekers en soms ook bij supermarkten.
Dit zogeheten voedingssupplement heeft de tand des tijds vooralsnog overwonnen. Het wordt nu vervaardigd door het internationale bedrijf Omega Pharma.
De Maastrichtse Haco Handelsmaatschappij bracht in de jaren vijftig van de vorige eeuw de Pleegzuster op de Nederlandse markt. Zij verkreeg in de jaren dertig de licentie van Duitse monniken. Het is een puur Nederlands product. In Duitsland bestaat geen ‘Krankenpflegerin Blutwein’, maar elk land heeft natuurlijk zijn eigen monnikendrankjes.
De productie is gedaald maar er is nog steeds een groep trouwe gebruik(st)ers. Het is een typisch damesdrankje. Over de naam is echt nagedacht. Dames maken drie belangrijke fasen in hun leven mee waarin bloedverlies en/of lusteloosheid een rol speelt. In de vruchtbare periode waarin een vrouw gemiddeld een maal per maand menstrueert, kan bloedverlies de oorzaak zijn van vermoeidheid en zwakke zenuwen. Door het krijgen van kinderen wordt een aanslag gepleegd op de reserves van moeders. Dan volgt de afbouw van de vruchtbare tijd waarin dames zich vaak moe, slap is en geprikkeld voelen. Pleegzuster moet de vrouw nieuwe energie geven. Tot 1993 was het ook een geneesmiddel maar daar kwam door nieuwe wetgeving een einde aan.

Pokkenpoeder:
Poeder tegen waterpokken. Zie bik-bik.nl

Pol:
De metaalpolish van het merk Pol was geruime tijd wereldberoemd op Nederlandse markten en braderieën, want vooral daar was het product te koop. De marktkoopman kon alle metaaldelen er geweldig mee poetsen. De naam Pol is verdwenen en wordt tegenwoordig geleverd onder de naam Wenol en te koop op internet.

Poppendokter
Er is in Nederland nog een handvol poppendokters en hun tarieven zijn een stuk lager dan hun collega’s in het echte ziekenhuis. Omdat er geen opleiding tot poppenmaakster bestaat, hebben deze mensen het vak zelf onder de knie gekregen, of van anderen geleerd.
Liesbeth van Marion repareert nu al vele jaren poppen en beren in haar atelier Vlijtig Liesje in Leiden. Zie www.poppenreparatie-restauratie.nl. Dat varieert van het inzetten van een verdwenen oogje, een vingertje of een hand, tot het herstellen van de pruik of ingewikkelde operaties aan kostbare porseleinen (= geglazuurd aardwerk) poppen.
Stinet Luth is eigenaresse is van Poppenstijn in Norg (www.poppenstijn.nl).

Poreuze steen
Een poreuze steen wordt doordrenkt met petroleum en in de open haard aangestoken. Heat Systems in Montfoort verkoopt deze stenen in allerlei vormen. Zie www.heatsystems.nl.
Je kunt ook gasbetonstenen bij de bouwmarkt kopen en die met een versleten zaag in elke gewenste vorm zagen. Daarna het blokje in de petroleum of lampenolie drenken. Ze zuigen zich helemaal vol en kunnen dan als aanmaakblokje in de open haard of kachel worden gebruikt.

Prep
Deze huid crème is vooral bij ouderen bekend, maar was jarenlang moeilijk verkrijgbaar. Het bedrijf Trophax OTC in Zwijndrecht heeft nu de distributierechten. De crème komt van oorsprong uit de Verenigde Staten en werd al in 1860 gemaakt. De formule van Prep is in al die jaren grotendeels onveranderd gebleven.
In 1936 werd Prep in Nederland geïntroduceerd. Een ideaal product waardoor in de huisapotheek van bijna ieder gezin wel een tube aanwezig was. Want elk oppervlakkig huidprobleem kon opgelost worden met Prep, van brandwonden tot aan insectenbeten, kortom, de hele familie was gelukkig met Prep.
De multi-inzetbare huidcrème Prep helpt bij de volgende problemen:
preventief bij het scheren zonder irritatie van oksels, bikinilijn, benen en het gezicht, na het verbranden door de zon, brandwonden, doorliggen, acné, snij- en schaafwondjes, insectenbeten, voor en na het scheren, geïrriteerde huid bij allerlei probleempjes en bij een droge, ruwe, schrale huid. Makkelijk te koop via internet.

Pril
Dit beroemde afwasmiddel werd in 1951 gelanceerd maar wordt evenals Lux niet meer in Nederland verkocht. Het wordt nog steeds gemaakt en wel door Henkel en is in Duitsland het meest verkochte afwasmiddel.

Pruimtabak
De grof gesneden tabak waarop gekauwd of gepruimd wordt, is alleen nog te koop bij sigarenspeciaalzaken met een ruim assortiment. Zoals bij de firma A. van de Loosdrecht in Veenendaal, bij museumwinkel De Witte Os in Joure en bij De Oude Leeuw in Rijswijk (ZH). Tegenwoordig zijn er, voor zover bekend, in ons land nog twee merken te koop. Dat is Kentuck, een gesausde zware tabak van middel snede en De Witte Os wat een geurige tabak is.
De Witte Os was in 1753 de naam van de eerste kruidenierswinkel van Egbert Douwes in Joure. Zijn zoon was Douwe Egberts die geen verdere introductie nodig heeft. In 1978 ging DE over in Sara Lee. Twintig jaar later verkocht Sara Lee al haar tabaksmerken aan Imperial Tobacco. Dit bedrijf voert nu de merken Kentuck en De Witte Os. Een pakje kost €6,90. Zie ook www.deoudeleeuw.nl

Puimsteen
In tal van oude huishoudboekjes kom je puimsteen tegen.
Puimsteen is vulkanisch gesteente dat erg poreus en licht is. Heel vroeger werd puimsteen gebruikt als middel om zich te scheren. Tegenwoordig wordt het gebruikt als bouwmiddel en als ingrediënt in bepaalde betonsoorten. Het werd ook door schilders als schuurmiddel gebruikt. Stukjes puimsteen vind je ook in cosmeticamiddelen waarmee je kunt scrubben. Puimsteen, al dan niet in klassieke vorm of als onderdeel van een ander product, kun je makkelijk via internet kopen.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.