wonderpan

Waar kan ik dit nog kopen (W)?

Waterglas
Een stroperig, vloeibaar middel voor het waterdicht maken van diverse voorwerpen zoals keramiek. Het is, na verdunning met water, te verwerken met een kwast, roller of spuit. Zie de website van vandervlieshuishoud.

Wetsteen
Een wetsteen kun je in ieder geval kopen bij een agrarische winkel, bij een goede messenzaak, maar bijvoorbeeld ook op www.knivesandtools.com/nl/ct/slijpstenen.htm.
Bekend is de Belgische Blauwe Wetsteen of wel de BBW. Dat is een natuurlijke wetsteen met een blauwe kleur en fijne korrelstructuur. Hij bevat miljoenen fijne ‘granaten’ die bijna zo hard zijn als diamant. Deze fijne korrels raken tijdens het scherpen los van de steen en vormen samen met het water een fijne pasta. De BBW is een wetsteen. Bij het wetten worden kleine braampjes verwijderd. Bij het slijpen wordt een hoeveelheid staal weggenomen om een scherpe snijkant te krijgen.
De BBW wordt vooral gebruikt om oneffenheden van scheermessen, koksmessen, oculeermessen, houtbeitels, schaatsen en sculpteerbeitel te verwijderen.
Door licht draaiende bewegingen wordt het braampje verwijderd. Als smeermiddel wordt spuug of water gebruikt.
Bekend is ook de keramische wetsteen, bijvoorbeeld van het Duitse merk Wüsthof. Voor het slijpen moet de steen circa vijf tot tien minuten in water worden gedompeld. Daarna de steen op een vlakke, slipvaste ondergrond leggen. Bij het wetten moet de gehele oppervlakte worden gebruikt. Bij een mes moet je beide zijden van het lemmet afwisselend in een hoek van circa vijftien tot twintig graden onder lichte druk over de steen halen. De steen van Wüsthof bevat een grove, grijze zijde die je gebruikt voor het wegslijpen van braampjes. Met de fijne, groene zijde krijg je de gewenste scherpte.
Ed. Wüsthof Dreizackwerk uit Solingen is beroemd door zijn hoogwaardige staalwaren zoals hobby- en koksmessen. Het is een familiebedrijf in de zevende generatie. De Driezack is het wettelijk beschermde logo in de vorm van drie getande punten.

Witkalk
Ook witselkalk genoemd. Is nu grotendeels verdrongen door Latex. Witkalk werkt als plafondwitter of als veegvaste muurverf. Vooral door het fraaie, matte uiterlijk is witkalk zeer geschikt voor plafonds. Het goede, vochtopnemende vermogen van witkalk maakt het ook geschikt voor ‘halve’ muren en plafonds van toiletten. Voor kelders werkt gewone witkalk uitstekend. Het is vochtopnemend en het gaat schimmelvorming tegen. Ook wordt witkalk toegepast op muren van volières omdat witkalk niet schadelijk is voor vogels. Pas op: Als je
latex over witkalk aanbrengt, kan dat leiden tot afbladderende verf. Verwijder daarom eerst zoveel mogelijk loszittende delen.
Witkalk is eigenlijk gebluste kalk, die in poedervorm wordt verkocht. Het bevat geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen. Het wordt aangemaakt met water en verwerkt als verf. Er moeten meerdere lagen worden aangebracht. Het is niet veegvast en dus niet overal toepasbaar. Witkalk is te koop bij agrarische winkels zoals de boerenbondwinkels, bij de betere verfzaken en goede doe-het-zelfzaken. Bekende merken zijn Supercalco en Lhoist. Zie ook de website joostdevree.nl

Wiro
Deze universeelreiniger met spons en verpakt in de bekende groene pot, is te koop bij de firma Majoor in Bussum. Zie majoorbussum.nl

Wonderpan
Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de wonderpan in het Nederlandse gezin bekend. De bekendste merken waren van Alho en Artola. Deze merken zijn al geruime tijd verdwenen. U kunt deze pannen nog tweedehands op advertentiesites kopen, maar vaak zijn ze niet meer compleet.
De aluminium wonderpan bestaat uit diverse, aluminium onderdelen – nooit met soda of bijtende zeepsoorten schoonmaken.
Met de pan kun je cake, (krenten)brood en een taart maken zonder oven. De werking is vrij simpel. Men neemt het voetstuk en plaatst dit op een gas- of petroleumstel. Op dit voetstuk komt de onderpan. De cakevorm waarin het deeg komt, rust op de binnenrand van de onderpan. Daarna legt men het deksel er op en de wonderpan is gereed. De warmte komt van onderen in de vorm en circuleert over en om het binnenstuk.
Diverse, oudere lezers vroegen mij of de wonderpan nog gemaakt wordt.
En inderdaad, er is een soort herbeleving van dit voorwerp. Alle informatie vindt u op de site
Dewonderpan.nl
De prijs bedraagt €59,95.
De bekendste fabrikant is Oreste Pardini uit Camaiore in het Italiaanse Toscane. Een aluminiumfabriek die al meer dan negentig jaar bestaat.
Er is ook nog een andere wonderpan of wel de campingoven van het Zweedse merk Omnia. Onder andere te koop bij kampeerwinkels, watersportwinkels en op internet. Met dit handige en kleine oventje kun je bakken op een gastoestel, een spiritusbrander, elektrische kookplaat of een ander soort kookplaats (geen inductie). Een oven is dus niet nodig. Ideaal aan boord van een schip, in de caravan, tent, zomerhuisje en andere plekken waar geen oven aanwezig is.
Zie ook www.omniasweden.com

3
3

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.